“Υπάρχει κίνδυνος πυρηνικού πολέμου αν το ΝΑΤΟ στείλει στρατό στην Ουκρανία» δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, σε μία κορυφαία για τη Δύση απειλή, καίτοι σε παρόμοιες δηλώσεις έχει προβεί στο παρελθόν τόσο ο ίδιος, όσο και ο Ντμίτρι Μεντβέντεφ.
«Η λεγόμενη Δύση με τις αποικιοκρατικές τάσεις της μοχθεί όχι μόνον να περιορίσει την ανάπτυξή μας αλλά προτίθενται να μας καταστρέψουν και να χρησιμοποιήσουν το χώρο μας για τις όποιες επιδιώξεις τους, περιλαμβανομένης της Ουκρανίας», είπε χαρακτηριστικά o Ρώσος πρόεδρος προσθέτοντας πως οι περισσότεροι Ρώσοι πολίτες υποστηρίζουν την απόφασή του να στείλει δεκάδες χιλιάδες στρατεύματα στην Ουκρανία, σε αυτό που η Μόσχα αποκαλεί «ειδική στρατιωτική επιχείρηση».
«Οι στρατηγικές πυρηνικές δυνάμεις βρίσκονται σε κατάσταση ετοιμότητας», σημείωσε ακόμη ο Ρώσος πρόεδρος. «Οι ενέργειες των Ηνωμένων Πολιτειών και των συμμάχων τους οδήγησαν στη διάλυση του ευρωπαϊκού συστήματος ασφαλείας. Πρέπει να εργαστούμε για ένα νέο περίγραμμα ίσης και αδιαίρετης ασφάλειας για την Ευρασία. Η Ρωσία είναι έτοιμη για διάλογο με όλους όσους ενδιαφέρονται για αυτό, τόνισε ο Ρώσος πρόεδρος και πρόσθεσε: «Χωρίς μια κυρίαρχη, ισχυρή Ρωσία, καμία μόνιμη παγκόσμια τάξη δεν είναι δυνατή».
“(Οι δυτικές χώρες) πρέπει να συνειδητοποιήσουν πως έχουμε κι εμείς όπλα που μπορούν να πλήξουν στόχους στο έδαφός τους. Όλο αυτό πραγματικά είναι απειλή μιας σύγκρουσης με τη χρήση πυρηνικών όπλων και την καταστροφή του πολιτισμού. Δεν το αντιλαμβάνονται αυτό;”, συμπλήρωσε.
Η τοποθέτηση του Ρώσου προέδρου δεν ήρθε εν κενώ, αλλά επισυνέβη λίγο μετά την παρέμβαση του Γάλλου προέδρου Εμμανουέλ Μακρόν, ο οποίος ζήτησε να εξεταστεί σοβαρά το ενδεχόμενο της αποστολής δυτικών στρατιωτών στα ουκρανικά εδάφη.
«Άκουσα προσεκτικά τι είπε ο πρόεδρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας σήμερα το πρωί. Όταν εκπροσωπείς μια δύναμη εξοπλισμένη με πυρηνικά, δεν έχεις δικαίωμα να είσαι ανεύθυνος και να υιοθετείς την κλιμάκωση», δήλωσε ο Γάλλος υπουργός των Ενόπλων Δυνάμεων Σεμπαστιά Λεκορνού στους δημοσιογράφους μετά την επίσκεψή του στην εταιρία μη επανδρωμένων αεροσκαφών Delair, κοντά στην Τουλούζη.
Η δήλωση του Πούτιν αποτελεί την τελευταία κόκκινη γραμμή για τον Ρώσο πρόεδρο και λειτουργεί αποτρεπτικά. Και αυτό διότι ο πρόεδρος Πούτιν γνωρίζει πως αν οι δυτικές δυνάμεις εισέλθουν στον πόλεμο, αυτό θα αλλάξει την πορεία του πολέμου και θα έχει σημαντικό αρνητικό αντίκτυπο στις επιχειρησιακές εξελίξεις.
Έτσι χρησιμοποιεί ακραία ρητορική για να το αποτρέψει αυτό. Ο Πούτιν γνωρίζει πολύ καλά ότι η απειλή πυρηνικού πολέμου τρομοκρατεί ολόκληρο τον κόσμο και πρέπει να χρησιμοποιεί ακραία ρητορική για να αποφύγει την είσοδο των δυτικών δυνάμεων στον πόλεμο. Ο Μεντβέντεφ γνωρίζει πολύ καλά ότι ο πυρηνικός πόλεμος θα ήταν καταστροφή και έχει κάνει παρόμοιες δηλώσεις στο παρελθόν. Αυτό φαίνεται και από την αντίδραση των δυτικών ηγετών στο κάλεσμα του Γάλλου προέδρου. Εν ολίγοις, ο πρόεδρος Μακρόν, βλέποντας ότι η επιχείρηση είχε βαλτώσει και ότι ο χρόνος δούλευε υπέρ του Πούτιν, μίλησε για αποστολή στρατευμάτων στην Ουκρανία για να αντιστραφεί η πορεία της πολεμικής επιχείρησης.