Κωδικός εφαρμογή των παρεμβάσεων κατά της ακρίβειας
Πηγή Φωτογραφίας: ΣΚΡΕΚΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΗΝ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟΥ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ(ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ EUROKINISSI)
Συνεχίζονται οι κυβερνητικές παρεμβάσεις για τη μείωση των τιμών των προϊόντων στο ράφι με τον πρωθυπουργό να επισημαίνει ότι η μάχη κατά της ακρίβειας είναι διπλή και περιλαμβάνει τη στήριξη του διαθέσιμου εισοδήματος. Προανήγγειλε μάλιστα ότι στο επόμενο υπουργικό συμβούλιο εντός Μαρτίου θα αποφασιστεί και η οριστική αύξηση για τον κατώτατο μισθό για το έτος 2024, ο οποίος θα τεθεί σε εφαρμογή από την 1η Απριλίου.
Εντωμεταξύ,ξεκινά από σήμερα η εφαρμογή των τεσσάρων νέων δραστικών μέτρων για την αντιμετώπιση της ακρίβειας και την τόνωση του υγιούς ανταγωνισμού στο σύνολο της εφοδιαστικής αλυσίδας. Πρόκειται για ένα σημαντικό crash test το οποίο περιλαμβάνει μείωση εκπτώσεων προμηθευτών προς σούπερ μάρκετ και μεταφορά του οφέλους στον καταναλωτή με μείωση των τιμών τιμοκαταλόγων.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις και τα στοιχεία του υπουργείου Ανάπτυξης με τη νέα αυτή παρέμβαση οι καταναλωτές θα δουν μειώσεις σε περισσότερα από 3.000 προϊόντα που φτάνουν έως και 18,1%. Οι κατηγορίες περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων γενικά καθαριστικά προϊόντα (απορρυπαντικά) και προϊόντα προσωπικής υγιεινής (σαμπουάν, αφρόλουτρα, σαπούνια, οδοντόκρεμες, βρεφικές και παιδικές πάνες).
Ο Υπουργός Ανάπτυξης Κώστας Σκρέκας επεσήμανε: «Απαντάμε με δραστικά και διαρθρωτικά μέτρα στο πρόβλημα της ακρίβειας και του πληθωρισμού που βαραίνει τους πολίτες. Ήδη, οι καταναλωτές από αύριο (1/3), θα αρχίσουν να βλέπουν μειώσεις στις τιμές χιλιάδων βασικών προϊόντων στα ράφια των σούπερ μάρκετ».
Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Ανάπτυξης, “η απόφαση της Κυβέρνησης να προχωρήσει στη μεταρρύθμιση που υποχρεώνει τους προμηθευτές να μειώσουν κατά 30% τις προσφορές προς τις εταιρείες λιανεμπορίου, με την υποχρέωση να μειώσουν ισόποσα τις τιμές τιμοκαταλόγου, οδήγησε σε μειώσεις σε περισσότερα από 3.000 προϊόντα (1.500 είχαν φτάσει στο ΥΠΑΝ έως την ώρα έναρξης του Υπουργικού Συμβουλίου). Οι κατηγορίες περιλαμβάνουν γενικά καθαριστικά προϊόντα (απορρυπαντικά ρούχων, απορρυπαντικά πιάτων, καθαριστικά επιφανειών παντός είδους, χλωρίνες) και προϊόντα προσωπικής υγιεινής (σαμπουάν και conditioner, αφρόλουτρα, σαπούνια, οδοντόκρεμες, βρεφικές και παιδικές πάνες). Η μεταρρύθμιση έχει επιφέρει σημαντική μέση μείωση τιμών τιμοκαταλόγου στις επτά κατηγορίες προϊόντων. Συγκεκριμένα, στις βρεφικές και παιδικές πάνες η μέση μείωση τιμής είναι 18,1%, στα σαμπουάν, τα αφρόλουτρα και τα conditioner 17%, στις οδοντόκρεμες 15,1%, στα απορρυπαντικά ρούχων 15,6%, στα απορρυπαντικά πιάτων 16%, στα καθαριστικά παντός είδους 15,8% και στα σαπούνια 12,7%.”.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας