Στα 321 εκατ. η δαπάνη για «ορφανά» φάρμακα στην Ελλάδα– «Ναι μεν, αλλά..» η πρόσβαση των ασθενών
Πηγή Φωτογραφίας: freepik.com//High angle arrangement of medical objects on green background
Αυξημένο είναι το ενδιαφέρον της φαρμακοβιομηχανίας για την ανάπτυξη «ορφανών» φαρμάκων, παρότι το μικρό μέγεθος της αγοράς που αντιπροσωπεύουν δεν επιτρέπει την απόσβεση του κεφαλαίου που επενδύουν για την έρευνα και ανάπτυξή τους.
Είναι χαρακτηριστικό ότι ενώ την πενταετία 2001-2005 οι εγκρίσεις από τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA) αντιστοιχούσαν στο 25%, το 2021 διπλασιάστηκαν, φτάνοντας το 51%. Όπως τονίστηκε στο πλαίσιο του Διεθνούς Συνεδρίου για τις Σπάνιες Παθήσεις και τα Ορφανά Φάρμακα, το ενδιαφέρον της φαρμακευτικής βιομηχανίας ενισχύθηκε από τα κίνητρα που παρέχονται από τις κυβερνήσεις, σε μια προσπάθεια να ικανοποιηθούν οι ακάλυπτες ανάγκες των ασθενών με σπάνια νοσήματα.
«Η ανάπτυξη κλινικών μελετών κοστίζει σημαντικά και ο αριθμός των ασθενών που εντάσσονται σε αυτές είναι πολύ μικρός. Συνεπώς, χρειάζεται να δοθούν κίνητρα στις εταιρείες για να αναπτύξουν αυτά τα φάρμακα, κάτι που όλο και περισσότερες χώρες το κάνουν και ήδη αυτό εξελίσσεται σε mainstream πολιτική», ανέφερε ο γενικός γραμματέας Στρατηγικού Σχεδιασμού του υπουργείου Υγείας, Άρης Αγγελής. Και πρόσθεσε:
«Πέρα από τα κίνητρα, τα οποία φαίνεται ότι λειτουργούν, η συζήτηση πλέον μετακινείται σε επίπεδο αξιολόγησης, τιμολόγησης και αποζημίωσης. Υπάρχουν διαφορετικές προσεγγίσεις από διάφορες χώρες ως προς τις διαδικασίες, από την έγκριση μέχρι να φτάσουν τα φάρμακα στους ασθενείς».
Η πρόσβαση στην Ελλάδα και το κόστος
Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσιάστηκαν, τα εγκεκριμένα φάρμακα για σπάνιες παθήσεις στην Ευρώπη είναι περίπου 160. Στην Ελλάδα 82 «ορφανά» φάρμακα αποζημιώνονται από τον ΕΟΠΥΥ, ενώ 74 διανέμονται με εισαγωγές μέσω Ινστιτούτου Φαρμακευτικής Έρευνας και Τεχνολογίας (ΙΦΕΤ).
«Εμείς δεν γνωρίζουμε πόσους ασθενείς έχουμε για κάθε μια από αυτές τις παθήσεις. Θα πρέπει να γίνει μία πιο λεπτομερής συζήτηση, ώστε να αξιολογήσουμε τις πραγματικές ανάγκες της χώρας», επεσήμανε ο κ. Αγγελής.
Η δαπάνη φαρμάκων για σπάνιες παθήσεις από τον ΕΟΠΥΥ έχει σχεδόν διπλασιαστεί τα τελευταία χρόνια. Ειδικότερα, από 137 εκατ. ευρώ (3,6% της συνολικής δαπάνης του ΕΟΠΥΥ) το 2020, το 2023 ανήλθε σε 228 εκατ. ευρώ (5.7%). Εξαιρούνται, ωστόσο, τα νοσοκομειακά φάρμακα, όπου εκεί εντάσσονται πολύ ακριβές θεραπείες.
Την ίδια στιγμή, από τα περίπου 267 εκατ. ευρώ που είναι ο συνολικός προϋπολογισμός του ΙΦΕΤ, τα 92,8 εκατ. ευρώ (34,82%) αφορούν στη δαπάνη για σπάνιες παθήσεις.
«Δίκοπο μαχαίρι» οι εισαγωγές μέσω ΙΦΕΤ
Αναφερόμενος στην εισαγωγή φαρμάκων μέσω ΙΦΕΤ, ο γενικός γραμματέας Στρατηγικού Σχεδιασμού, έκανε λόγο για «δίκοπο μαχαίρι», καθώς αφενός αποτελεί ένα πολύ σημαντικό εργαλείο, αφετέρου προκαλεί ανεξέλεγκτη δαπάνη.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας