Η Νέα Αριστερά γίνεται κόμμα – Βολές κατά Κασσελάκη
Πηγή Φωτογραφίας: [367665] ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΣΥΝΔΙΑΣΚΕΨΗ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ (ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI)
Με τις τοποθετήσεις των αντιπροσώπων συνεχίζεται η δεύτερη ημέρα της Ιδρυτικής Συνδιάσκεψης της Νέας Αριστεράς.
Τα θέματα που απασχολούν τις εργασίες της συνδιάσκεψης είναι η Ιδρυτική Διακήρυξη της Νέας Αριστεράς, η οργανωτική και πολιτική προετοιμασία για τις ευρωεκλογές, η συγκρότηση του Μεταβατικού Συντονιστικού Οργάνου στην πορεία προς το 1ο Συνέδριο, που τοποθετείται στο τέλος του έτους.
Η έναρξη του τριημέρου την Παρασκευή το βράδυ, χαρακτηρίστηκε από αρκετά μεγάλη συμμετοχή, η οποία ξεπέρασε τα 1.200 άτομα, παρά τις δύσκολες καιρικές συνθήκες.
Σύγχρονη αριστερή ταυτότητα
O Αλέξης Χαρίτσης στην εισαγωγική του τοποθέτηση ανέφερε πως «σήμερα φτιάχνουμε με τη δική σας ενεργή συμμετοχή, αυταπάρνηση και συγκινητική προσπάθεια, το κόμμα της Αριστεράς που χρειάζεται η ελληνική κοινωνία. Το κόμμα που θα είναι ο καθοριστικός καταλύτης για τη συγκρότηση εκείνης της αντιπολίτευσης που χρειάζεται ο τόπος». Ο πρόεδρος της Κ.Ο. συμπλήρωσε πως «αυτή είναι η αντιπολίτευση που χρειαζόμαστε. Αν δεν τη φτιάξουμε εμείς, η χώρα μας κινδυνεύει. Κινδυνεύει να ακολουθήσει τη γενική ευρωπαϊκή τάση όπου το αντίπαλο δέος στις αντικοινωνικές πολιτικές της Δεξιάς έρχεται στην τρομακτική εκδοχή της ενίσχυσης του ανορθολογισμού, του μίσους, της ξενοφοβίας».
Σε ένα κόμμα που βρίσκεται σε διαδικασία συγκρότησης, δεν είναι εύκολο να βρεθεί η δύσκολη ισορροπία μεταξύ της απομάκρυνσης από μια αμιγώς αριστερή μορφή και του ρόλου του ως καταλύτη για την ανασυγκρότηση ενός αντιπολιτευτικού μπλοκ προοδευτικών δυνάμεων απέναντι στην κυβέρνηση Μητσοτάκη. Υπό αυτή την έννοια, στην εναρκτήρια ομιλία του το βράδυ της Παρασκευής, ο Αλέξης Χαρίτσης μίλησε για μια “σύγχρονη αριστερά” που θα “συγκροτήσει” και θα αγωνιστεί για μια νέα εποχή κοινωνικής ισότητας, κλιματικής δικαιοσύνης και δημοκρατίας.
Απέναντι στη νεοφιλελεύθερη ατζέντα και την πολιτική κυριαρχία Μητσοτάκη
Ως βασικό αντίπαλο της Νέας Αριστεράς προσδιόρισε, βεβαίως, την κυβέρνηση Μητσοτάκη και την πολιτική κυριαρχία της Δεξιάς, ως «ένα σύστημα εξουσίας». «Η ΝΔ έχει ευτελίσει το κράτος δικαίου και τη λειτουργία των θεσμών. Έχει υποτάξει τα πάντα στη μετατροπή του κράτους σε μηχανισμό αναπαραγωγής και έντασης των ανισοτήτων υπέρ ισχυρών και πολύ συγκεκριμένων οικονομικών συμφερόντων» ανέφερε χαρακτηριστικά, κάνοντας λόγο για «τη διαβρωτική επίδραση που έχει ο συνδυασμός της ισχύος και της απελπισίας», δηλαδή η «κοινωνική συμμαχία στην οποία τα μεγάλα συμφέροντα συναντιούνται με εκείνα τα μεσαία στρώματα που επωφελούνται από το σημερινό μοντέλο ανάπτυξης, αλλά και με λαϊκά στρώματα που έχουν πειστεί ότι δεν υπάρχει εναλλακτική και έχουν αποδεχτεί τη λογική των χαμηλών προσδοκιών».
Δριμεία κριτική σε Κασσελάκη
Σε κάθε περίπτωση, η σκληρή γραμμή κατά της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ δεν θα λείψει, τουλάχιστον μέχρι τις ευρωεκλογές. Κι αυτό, γιατί η Νέα Αριστερά πιστεύει πως οι πρόσφατες εξελίξεις στην Κουμουνδούρου θα δημιουργήσουν ένα νέο κύμα αποχώρησης. Σε αυτή την κατεύθυνση, ο Αλέξης Χαρίτσης χαρακτήρισε το ιδρυτικό συνέδριο ως “πράξη αντίστασης στον εξευτελισμό και την εξαχρείωση” και έκανε μάλιστα λόγο για ραγδαία εξέλιξη του ΣΥΡΙΖΑ σε “ένα κόμμα που δεν έχει πια καμία σχέση με την Αριστερά, χωρίς συγκροτημένες και πειστικές προτάσεις, ένα μεσσιανικό κόμμα που φλερτάρει με ακροδεξιές συμπεριφορές”. Μάλιστα, απηύθυνε “ανοιχτό και συντροφικό κάλεσμα σε όλους όσοι αισθάνονται ότι δεν μπορούν να συνεχίσουν άλλο να ενταχθούν στη Νέα Αριστερά”.
Κενό εκπροσώπησης στην αριστερά
Αν και ο κ. Χαρίτσης δεν ξεκαθάρισε επαρκώς τις προοπτικές για μια συμμαχία της Νέας Αριστεράς, μίλησε για “ένα πρωτοφανές κενό στην εκπροσώπηση της αριστερής πλευράς του πολιτικού χάρτη λόγω της βαθιάς κρίσης της αριστεράς και της κεντροαριστεράς στη χώρα μας” και έθεσε ως σημαντικότερο ζήτημα το “πώς θα οικοδομήσουμε το δικό μας 41%”. Ωστόσο, δεδομένης της χαοτικής απόστασης των δημοσκοπικών αποτελεσμάτων της Νέας Αριστεράς από αυτό το 41%, είναι σαφές ότι απαιτείται “καταλυτικός” ρόλος στην ανασυγκρότηση του ευρύτερου χώρου, αλλά με σαφή όρια με τη Δεξιά, αναδιανομή υπέρ των εργαζομένων και πράσινη μετάβαση ως βασικές προϋποθέσεις. Η στήριξη της πρόσφατης συζήτησης με ομιλητές τους Έφη Αχτσιόγλου, Μανώλη Χριστοδουλάκη και Διονύση Τεμπονέρα, πιθανά να δίνει μια πρώτη γεύση.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας