Καταγραφή βέλτιστων πρακτικών για ασυνόδευτα ανήλικα & ευάλωτους – Έρευνα πεδίου από την ΕΛΑΣ στη Λέσβο
Πηγή Φωτογραφίας: ΑΝΑΧΩΡΗΣΗ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΑΣΥΝΟΔΕΥΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΟΠΟΥΛΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ (ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI)
Μια έρευνα πεδίου για την καταγραφή των βέλτιστων πρακτικών στο νησί της Λέσβου με στόχο την «Βελτίωση της ικανότητας της Ελληνικής Αστυνομίας για αναγνώριση και διαχείριση ασυνόδευτων ανηλίκων και ευάλωτων ομάδων» υλοποιείται στο πλαίσιο διήμερης ημερίδας που ολοκληρώνεται σήμερα και εντάσσεται στο πλαίσιο του προγράμματος του χρηματοδοτικού μηχανισμού Ευρωπαϊκού οικονομικού χώρου.
Την υλοποίησης της δράσης αυτής έχει αναλάβει στη χώρα μας τo Κέντρο Μελετών Ασφάλειας (ΚΕ.ΜΕ.Α.), στο πλαίσιο των δράσεων υποστήριξης του προληπτικού και κοινωνικού έργου της Ελληνικής Αστυνομίας, ως εταίρος σε συνεργασία με την Διεύθυνση Προστασίας Συνόρων του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας.
Στελέχη της Ελληνικής Αστυνομίας είχαν την ευκαιρία να ακούσουν χθες εκπροσώπους του Νοσοκομείου Μυτιλήνης των ΚΕΔ Λέσβου και Λέρου αλλά και ΜΚΟ όπως της Ηλιαχτίδας για τα ζητήματα διαχείρισης των ασυνόδευτων ανηλίκων αλλά των ευάλωτων ομάδων προκειμένου να καταγραφούν οι απόψεις τους στο υπό έκδοση εγχειρίδιο βέλτιστων πρακτικών.
Σήμερα στο ΚΕΔ του Καρά Τεπέ θα γίνει η διερεύνηση του πεδίου στο οποίο καθημερινά εκτελούν τα καθήκοντά τους οι Αστυνομικοί που θα εκπαιδευτούν, με σκοπό την καταγραφή των πραγματικών συνθηκών που επικρατούν στα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης (Κ.Υ.Τ.) κατά την υποδοχή και ταυτοποίηση των αιτούντων άσυλο.
Στόχος είναι η δημιουργία εστιασμένων στις ειδικές συνθήκες των Κ.Υ.Τ. εκπαιδευτικών εργαλείων, με τη χρήση καινοτόμων τεχνολογικών λύσεων όπως για παράδειγμα τη χρήση προσομοιωτών. Έχουν ήδη εκπονηθεί σενάρια με προσομοιωτές για τη βελτίωση των πρακτικών που χρησιμοποιούνται για την αναγνώριση προβλημάτων και τη διαχείριση τους σχετικά με τους ανήλικους πρόσφυγες και τις ευάλωτες ομάδες.
Παράλληλα έχουν εκπαιδευτεί ήδη 30 Αστυνομικοί οι οποίοι στη συνέχεια θα εκπαιδεύσουν αστυνομικούς πρώτης γραμμής μέσα από την παροχή εξειδικευμένων γνώσεων και βέλτιστων πρακτικών στην αναγνώριση και διαχείριση ασυνόδευτων ανηλίκων και ευάλωτων ομάδων μεταναστών / προσφύγων.
Για τις ανάγκες της δράσης βρίσκονται στη Μυτιλήνη ο πρόεδρος του ΚΕΜΕΑ, ο Κλαδάρχης της Διεύθυνσης Αλλοδαπών της Ελληνικής Αστυνομίας, αστυνομικοί από την Ιταλία, Γαλλία και Αυστρία αλλά και εκπρόσωπος της δράσης από τη Νορβηγία προκειμένου να καταθέσουν την εμπειρία τους.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας