Τι αλλάζει στη στρατιωτική θητεία: Το φινλανδικό μοντέλο και οι αδήριτες ανάγκες–αναλυτικά το χρονοδιάγραμμα
Πηγή Φωτογραφίας: freepik.com//Side view soldiers fighting together
Mε οδηγό το φινλανδικό μοντέλο –προσαρμοσμένο στις ανάγκες της ελληνικής πραγματικότητας– το σχέδιο του υπουργείου Εθνικής Αμυνας για τη νέα θητεία (σε μορφή, περιεχόμενο ή/και διάρκεια) έρχεται να προστεθεί στις δρομολογημένες αλλαγές για τη δομή των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας, στις οποίες έχει αναφερθεί εκτενώς (εδώ και εδώ) ο υπουργός Νίκος Δένδιας. Μεταξύ άλλων, η νέα θητεία προβλέπει εθελοντική –και διαρκή– επανεκπαίδευση και ένταξη στις εφεδρείες, μέχρι και εθελοντική στράτευση των γυναικών – ένα θέμα ταμπού για πολλούς τις περασμένες δεκαετίες. Το χρονοδιάγραμμα των αλλαγών στη στρατιωτική θητεία σκιαγράφησε σε δηλώσεις του στο ΕΡΤnews ο υφυπουργός Εθνικής Αμυνας Γιάννης Κεφαλογιάννης.
«Βασική σκέψη –τόνισε ο κ. Κεφαλογιάννης– είναι να μετατρέψουμε, όπως έχει πει και ο υπουργός Νίκος Δένδιας (μαζί στη φωτογραφία πάνω), τη στρατιωτική θητεία από αγγαρεία σε ευκαιρία, και να μπορεί ο νέος μας φεύγοντας από το στρατό να έχει κάποιες δεξιότητες οι οποίες θα του είναι χρήσιμες και στον επαγγελματικό του βίο».
«Ο λόγος που παίρνουμε κάποια στοιχεία από το φινλανδικό μοντέλο», εξήγησε ο υφυπουργός, «είναι ότι η Φινλανδία προσιδιάζει πάρα πολύ στο μοντέλο της Ελλάδας σε διάφορα ζητήματα. Δηλαδή έχει έναν στρατό μεικτό, επαγγελματίες και εφέδρους, συνοριοφύλακες, ενώ εξ Ανατολών βρίσκεται η απειλή που λέγεται Ρωσία. »Διαχρονικά, αν δει κανείς την ιστορία των δύο χωρών, θα δει ότι ένα πολύ μικρό έθνος πληθυσμιακά όπως είναι η Φινλανδία, αντιμετώπισε σε διάφορες φάσεις της ιστορίας της μια πολύ μεγάλη απειλή που παλιά ήταν η Ρωσική Αυτοκρατορία, αργότερα η Σοβιετική Ενωση, νυν η Ρωσία». Και αναφερόμενος στη συνέχεια στην πρόσφατη επίσκεψη του υπουργού Εθνικής Αμυνας στην Φινλανδία, ο κ. Κεφαλογιάννης σημείωσε πως αυτό που διαπιστώθηκε είναι ότι οι Φινλανδοί, ο αποκτούν μέσα από αυτή τη διαδικασία συγκεκριμένες δεξιότητες, αλλά κυρίως είναι σε στρατιωτική ετοιμότητα τέτοια που τους επιτρέπει πραγματικά από πολίτες να μετατρέπονται σε στρατιώτες σε ένα πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, μέσα σε περίπου οκτώ εβδομάδες. «Εχουμε καταρχάς τόσο στον Στρατό Ξηράς, όσο στην Πολεμική Αεροπορία, αλλά και στο Πολεμικό μας Ναυτικό, εξαιρετικά Κέντρα Δια Βίου Μάθησης, τα οποία αυτή τη στιγμή εκπαιδεύουν κυρίως τα μόνιμα στελέχη και κάποιους πολύ λίγους κληρωτούς. »Θέλουμε λοιπόν να τα αναπτύξουμε, να τα πιστοποιήσουμε σύμφωνα με τις εθνικές αρχές πιστοποίησης, έτσι ώστε τελειώνοντας ο πολίτης, ο στρατιώτης να παίρνει μια πιστοποίηση η οποία θα του είναι χρήσιμη είτε στον ιδιωτικό είτε στον δημόσιο τομέα, δηλαδή ακόμη και για μία προκήρυξη», ανέφερε ενδεικτικά ο υφυπουργός, φέροντας ως παράδειγμα την ειδικότητα του ναυαγοσώστη. «Σκοπεύουμε να βάλουμε μέσα κρίσιμες ειδικότητες, όπως για παράδειγμα Πολιτική Προστασία και πρώτες βοήθειες», πρόσθεσε, έτσι ώστε πέρα από όσους έχουν σπουδάσει, να δίνεται πλέον στους νέους η ευκαιρία να πάρουν ένα εφόδιο κατά τη διάρκεια της στρατιωτικής τους θητείας. «Εχουμε εντοπίσει μια σειρά από κατηγορίες που εφόσον ενσωματωθούν πράγματι ο νέος μας θα μπορεί να έχει τη δυνατότητα να αποκτήσει πιστοποιητικό», δήλωσε ο κ. Κεφαλογιάννης στην πρωινή ενημερωτική εκπομπή της δημόσιας τηλεόρασης.
Τι αλλάζει στη στρατιωτική θητεία: Το φινλανδικό μοντέλο και οι αδήριτες ανάγκες – αναλυτικά το χρονοδιάγραμμα https://t.co/C4idbvn1LF
— Protagon.gr (@protagongr) March 5, 2024
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας