Πολιτική

Στα ύψη το πολιτικό θερμόμετρο

Σε υψηλούς τόνους η αντιπαράθεση στη Βουλή.

Τρεις μήνες πριν τις ευρωεκλογές και ήδη η ατμόσφαιρα είναι τόσο ηλεκτρισμένη που ουδείς γνωρίζει που θα φτάσει η ένταση έως τις 9 Ιουνίου. ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ συγκρούονται με φόντο τις κάλπες και αναζητούν τρωτά το ένα κόμμα στο άλλο για να πλήξουν πολιτικές αλλά και πρόσωπα.

Στη ΝΔ με αφορμή και την υπόθεση της Άννας Μισέλ Ασημακοπούλου και τις καταγγελίες περί απόκτησης προσωπικών στοιχείων Ελλήνων του εξωτερικού χωρίς την άδειά τους, η κυβέρνηση επιχειρεί κατ’ αρχήν να διασφαλίσει ότι δεν θα υπονομευτεί ο θεσμός της επιστολικής ψήφου – την οποία η αντιπολίτευση συνδέει με τα email της Άννας Μισέλ Ασημακοπούλου στους εκλογείς του εξωτερικού και παράλληλα να μη μείνει καμία σκιά στην υπόθεση.

Η έρευνα η οποία είναι σε εξέλιξη τόσο από την αρχή προστασίας δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα, όσο και από την εισαγγελία αλλά και ο εσωτερικός έλεγχος στο υπουργείο Εσωτερικών εκτιμάται ότι θα ξεδιαλύνει όλες τις πτυχές της υπόθεσης.

Από το Μέγαρο Μαξίμου τονίζουν ότι δεν υπάρχει κάτι νεότερο να σχολιάσουν, ότι έχουν υπάρξει σαφείς τοποθετήσεις και από την κα Ασημακοπούλου και από το υπουργείο Εσωτερικών και αναμένουν τα αποτελέσματα των ερευνών.

Ωστόσο, τα μάτια της κυβέρνησης είναι στραμμένα και στον Στέφανο Κατσελάκη, ο οποίος ανακαλύφθηκε από τις ελληνικές δικαστικές αρχές ότι είχε ιδρύσει υπεράκτιες εταιρείες στο εξωτερικό. Ο Αντώνης Ελευθεριάνος, επικεφαλής της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών, έχει ήδη διατάξει ποινική έρευνα για να διερευνηθούν πιθανές παραβιάσεις του νόμου περί πόθεν έσχες, ο οποίος απαγορεύει σε κομματικά στελέχη να κατέχουν εταιρείες στο εξωτερικό.

Ο Στέφανος Κασσελάκης αντέδρασε στην έρευνα με ένα σαρκαστικό σχόλιο: “Σε ό,τι με αφορά: στείλτε όσους εισαγγελείς θέλετε. Σε αντίθεση με τον πλούτο των πολυεκατομμυριούχων αυτών που μας ελέγχουν, όλα μου τα εισοδήματα στις ΗΠΑ φορολογούνται, μέχρι και το τελευταίο δολάριο, μέχρι και το τελευταίο ευρώ”. Η ΝΔ κάνει λόγο για χυδαία και αντιθεσμική συμπεριφορά, τονίζοντας πως ο ΣΥΡΙΖΑ ισοδυναμεί με τον πολακισμό, όσες αλλαγές στην ηγεσία και αν κάνει.

Η ένταση επιτάθηκε ακόμη περαιτέρω με την κατάθεση του νομοσχεδίου για τα μη κρατικά, μη κερδοσκοπικά πανεπιστήμια.

Η ψήφιση του νομοσχεδίου εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθεί την Παρασκευή, ενώ αναμένονται με ενδιαφέρον οι παρεμβάσεις του πρωθυπουργού και των αρχηγών των κομμάτων.

Η συζήτηση που αναμένεται να διαρκέσει μέχρι και την Παρασκευή, ξεκίνησε με την ένσταση αντισυνταγματικότητας που κατέθεσαν ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ ΚΚΕ και Νίκη, επικαλούμενοι τις διατάξεις του άρθρου 16 του Συντάγματος. Πρόκειται άλλωστε για ένα ζήτημα που απασχολεί τη βουλή τις τελευταίες μέρες, καθώς ακόμα και η επιστημονική υπηρεσία της Βουλής στην έκθεση της παρέπεμψε την σχετική ετυμηγορία στα δικαστήρια

Σημειώνεται ότι λίγο πριν την έναρξη της συζήτησης, ο Αλέξης Χαρίτσης της Νέας Αριστεράς, κάλεσε τα κόμματα της αντιπολίτευσης (ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, ΚΚΕ, Πλεύση Ελευθερίας) να καταθέσουν από κοινού πρόταση δυσπιστίας καθώς καμία κοινοβουλευτική ομάδα δεν διαθέτει τον απαιτούμενο αριθμό μελών (50) προκειμένου να προχωρήσει στην σχετική ενέργεια.

Η συζήτηση του νομοσχεδίου, το οποίο περιλαμβάνει διατάξεις για την ενίσχυση του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, την αναβάθμιση του Ελληνικού Ανοιχτού Πανεπιστημίου και την εν γένει ενίσχυση των ΑΕΙ, αναμένεται να επικεντρωθεί στις διατάξεις που αφορούν στην εγκατάσταση παραρτημάτων Ανωτάτων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων της αλλοδαπής.

Σκοπός του συγκεκριμένου μέρους του νομοσχεδίου είναι «η ρύθμιση της αδειοδότησης, εγκατάστασης και λειτουργίας στην Ελλάδα παραρτημάτων μητρικών ιδρυμάτων υπό τη μορφή Νομικών Προσώπων Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης (Ν.Π.Π.Ε.) κατά τρόπο σύμφωνο με τον συνταγματικό προορισμό της ανώτατης εκπαίδευσης».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο