ΤΑΙΠΕΔ: Τα 9 projects που θα παρουσιάσει σε υποψήφιους επενδυτές στις Κάννες
Πηγή Φωτογραφίας: capital.gr
Το ΤΑΙΠΕΔ θα συμμετάσχει στο πλαίσιο της προσπάθειας ενίσχυσης της εξωστρέφειάς του, λίγες μέρες μετά και την επιχειρηματική αποστολή στην Ινδία υπό τον πρωθυπουργό, στην οποία συμμετείχε ο διευθύνων σύμβουλος του Ταμείου, Δημήτρης Πολίτης.
Σύμφωνα με πληροφορίες του Capital.gr, στις “αποσκευές” του το ΤΑΙΠΕΔ θα… κουβαλά εννέα περιουσιακά στοιχεία του ελληνικού Δημοσίου. Σε αυτά περιλαμβάνονται παραθαλάσσιες εκτάσεις, κυρίως στη βόρεια Ελλάδα, όπως η Μαρίνα της Καλαμαριάς, αλλά και οι δύο εκτάσεις που προορίζονται για τα logistics parks σε Φυλή και Στρατόπεδο Γκόνου.
Από τα assets που θα παρουσιαστούν, πολύ ώριμο είναι το ακίνητο στην Αγία Τριάδα Θεσσαλονίκης, στον Δήμο Θερμαϊκού, όπου παλαιότερα λειτουργούσε κάμπινγκ. Για το συγκεκριμένο ακίνητο έχει εκπονηθεί Ειδικό Σχέδιο Χωρικής Ανάπτυξης Δημοσίου Ακινήτου (ΕΣΧΑΔΑ), ενώ η έκταση προσφέρεται για τουριστική αξιοποίηση, όπως π.χ. για ένα πολυτελές κάμπινγκ (σ.σ. τα λεγόμενα glamping), αλλά και για οικιστικούς σκοπούς, δεδομένου ότι βρίσκεται κοντά στη Θεσσαλονίκη και τη Χαλκιδική.
Επίσης, σύμφωνα με τις πληροφορίες, πολύ ώριμο είναι και το project της Φυλής, για το οποίο μάλιστα μέσα στις επόμενες εβδομάδες αναμένεται να προκηρυχθεί ο σχετικός διαγωνισμός. Βασικός στόχος του συγκεκριμένου έργου είναι να δημιουργηθεί ένας οργανωμένος υποδοχέας – ένα πράσινο και καινοτόμο κέντρο συνδυασμένων μεταφορών νέας γενιάς, στο οποίο θα μετεγκατασταθούν όλες οι διαμεταφορικές επιχειρήσεις του Ελαιώνα. Η δημιουργία του επιχειρηματικού πάρκου στη Φυλή προβλέπεται να υλοποιηθεί ως σύμβαση παραχώρησης. Ωστόσο, το ΤΑΙΠΕΔ θα διαθέσει 21 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης ως κίνητρο για να μετακινηθούν οι επιχειρήσεις. Βάσει εκτιμήσεων, μόνο η βασική υποδομή στη Φυλή θα κοστίσει 32 εκατ. ευρώ, ενώ το έργο αναμένεται να κινητοποιήσει κεφάλαια που θα “αγγίξουν” το 1 δισ.
Όσον αφορά στο πρώην στρατόπεδο Γκόνου στη Θεσσαλονίκη, εκτιμάται πως για την ανάπτυξη του επιχειρηματικού πάρκου θα χρειαστούν συνολικές παρεμβάσεις ύψους 250 εκατ. ευρώ.
Πολύ σημαντικό asset θεωρείται η Μαρίνα της Καλαμαριάς, καθώς, εκτός του ότι αποτελεί τη μεγαλύτερη μαρίνα στη Βόρεια Ελλάδα, διαθέτει επίσης πολλές θέσεις ελλιμενισμού, βρίσκεται κοντά σε Χαλκιδική και Σποράδες κι έχει μια χερσαία ζώνη περίπου 12 χιλ. τ.μ. Για τη Μαρίνα Καλαμαριάς έχει ήδη εκπονηθεί master plan και Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ), η οποία έχει αποτυπωθεί σε προεδρικό διάταγμα. Ωστόσο, το εν λόγω έργο έχει πυροδοτήσει αντιδράσεις από τον Δήμο και ενδέχεται να υπάρξει προσφυγή στο ΣτΕ κατά του προεδρικού διατάγματος.
Από τα υπόλοιπα έργα που θα παρουσιαστούν, αρκετά ώριμο είναι και το Κτήμα Καραθώνα στο Ναύπλιο. Πρόκειται για μια αρκετά μεγάλη έκταση σε μια περιοχή ιδιαίτερου φυσικού κάλλους, που προσφέρεται κυρίως για τουριστικές χρήσεις, αλλά και παραθεριστικές κατοικίες. Ο διαγωνισμός γι’ αυτό το ακίνητο αναμένεται να ξεκινήσει σχετικά σύντομα, ενώ, κατά τις πληροφορίες, εξετάζεται το ενδεχόμενο να συμμετάσχει με ένα ποσοστό το ίδιο το ΤΑΙΠΕΔ στο σχήμα που θα έρθει για να επενδύσει.
Τα 9 assets
Αναλυτικά τα assets που θα παρουσιαστούν:
Μαρίνα Καλαμαριάς: Η μαρίνα της Καλαμαριάς βρίσκεται σε απόσταση 3 χλμ. από το διεθνές αεροδρόμιο Θεσσαλονίκης, κοντά στη Χαλκιδική, ενώ έχει πρόσβαση σε μεγάλους ευρωπαϊκούς διαδρόμους, αυτοκινητόδρομους και σιδηροδρομικά δίκτυα. Σήμερα, η μαρίνα διαθέτει 388 θέσεις ελλιμενισμού, έχει χερσαία επιφάνεια 76.210 τ.μ., με οικοδομήσιμο χώρο 14.720 τ.μ. Διαθέτει χώρους κατάλληλους για Real Estate αναπτύξεις (condo hotels, μπαρ, εστιατόρια, καταστήματα, σούπερ μάρκετ κ.λπ.). Παρουσιάζει υψηλή δυναμική ανάπτυξης λόγω του περιορισμένου αριθμού θέσεων ελλιμενισμού στην περιοχή.
Logistics Park Φυλής: Το έργο της μετεγκατάστασης των μεταφορικών επιχειρήσεων του Ελαιώνα/Βοτανικού αφορά: στην ανάπτυξη ενός “πράσινου” Επιχειρηματικού Πάρκου του ν.4982/2022 σε ακίνητο 450 στρ. περίπου, στην περιοχή “Σπηλιές” του Δήμου Φυλής και στην παροχή οικονομικών κινήτρων συνολικού ύψους 21 εκατ. από το ΤΑΑ, προς τις εγκαταστημένες στην περιοχή μεταφορικές επιχειρήσεις, για τη μετεγκατάστασή τους στο νέο Πάρκο της Φυλής.
Όπως αναφέρθηκε παραπάνω, ο προϋπολογισμός της επένδυσης εκτιμάται σε 32 εκατ. ευρώ, συμπεριλαμβανομένων των συνοδών έργων, ενώ εκτιμάται μόχλευση ιδιωτικών επενδύσεων άνω του 1δισ. ευρώ από την υλοποίηση του έργου.
Το νέο πάρκο θα χρησιμεύσει ως κόμβος για όλες τις μεταφορικές εταιρείες που βρίσκονται διασκορπισμένες στην Αττική και αναμένεται, μεταξύ άλλων, να συμβάλει σημαντικά στη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου αλλά και στην αποσυμφόρηση του Κηφισού.
Το εν λόγω ακίνητο θεωρείται προνομιούχο από άποψη εγγύτητας στον αστικό ιστό (της Αθήνας και του Πειραιά) καθώς επίσης και σε βασικά δίκτυα.
Logistics Park Γκόνου: Το έργο αφορά στην ανάπτυξη στο πρώην στρατοπέδου Γκόνου (έκτασης 672 στρεμμάτων), ενός σύγχρονου εμπορευματικού κέντρου εθνικής εμβέλειας, το οποίο θα διασυνδέει το λιμάνι της Θεσσαλονίκης με τα Βαλκάνια και την ανατολική Ευρώπη μέσω συνδυασμένων μεταφορών οδικών και σιδηροδρομικών δικτύων.
Το ακίνητο, ιδιοκτησίας ΥΠΟΙΚ, έχει παραχωρηθεί κατά χρήση στη ΓΑΙΑΟΣΕ. Η εγγύτητα του ακινήτου με τον λιμένα Θεσσαλονίκης, την Εγνατία οδό και την παρακείμενη σιδηροδρομική υποδομή, καθώς και η γειτνίασή του με τα Βαλκάνια, του προσδίδουν σημαντικά γεωστρατηγικά χαρακτηριστικά σε σχέση με τη σχεδιαζόμενη ανάπτυξη και τις προβλεπόμενες χρήσεις.
Το έργο έχει ενταχθεί στο Αναπτυξιακό Πρόγραμμα Συμβάσεων Στρατηγικής Σημασίας.
Το πρώην στρατόπεδο καταλαμβάνει στρατηγική θέση στη δυτική είσοδο της Θεσσαλονίκης, σε κοντινή απόσταση με σημαντικούς οδικούς, σιδηροδρομικούς ευρισκόμενο και ακτοπλοϊκούς κόμβους. Ειδικότερα, βρίσκεται σε απόσταση περίπου 3 χλμ. από την Εγνατία Οδό και 500 μ. από τη σιδηροδρομική γραμμή.
Η τελευταία προσπάθεια αξιοποίησης του πρώην στρατοπέδου Γκόνου είχε πραγματοποιηθεί το 2018 -χωρίς επιτυχία- λόγω της χαμηλής ωριμότητας του ακινήτου για την προσέλκυση επενδυτικού ενδιαφέροντος.
Ο εκτιμώμενος προϋπολογισμός για το συγκεκριμένο έργο ανέρχεται σε 155-260 εκατ. ευρώ, ανάλογα με την αναπτυξιακή στρατηγική. Στα προσδοκώμενα οφέλη του έργου περιλαμβάνεται η δημιουργία 3.000 νέων θέσεων εργασίας. Επίσης, συνδυαστικά με τη δημιουργία του κέντρου στη Φυλής, περί 300 βαρέα οχήματα σε ημερήσια βάση θα απομακρυνθούν από το κεντρικό οδικό δίκτυο.
Κτήμα Καραθώνα: Το Κτήμα Καραθώνα στο Ναύπλιο είναι ένα παραθαλάσσιο ακίνητο με αμμώδη παραλία1.500 μ. Βρίσκεται 4 χλμ. ανατολικά του Ναυπλίου και απέχει 147 χλμ. από την Αθήνα, ενώ βρίσκεται κοντά στους αρχαιολογικούς χώρους των Μυκηνών και της Επιδαύρου. Έχει έκταση 1.911.893 τ.μ., ενώ η επιφάνεια δόμησης ανέρχεται σε 81.400 τ.μ.
Κρυοπηγή Χαλκιδικής: Το ακίνητο βρίσκεται στη χερσόνησο Κασσάνδρας, έχει έκταση 112.400 τ.μ., με επιτρεπόμενη δόμηση 22,500 τ.μ. Έχει αμμώδη παραλία 750 μ., θέα στον κόλπο της Κασσάνδρας, ενώ διαθέτει εγκαταστάσεις κάμπινγκ στο ΝΑ τμήμα. Απέχει 91 χλμ. από την πόλη της Θεσσαλονίκης και 80 χλμ. από το αεροδρόμιο “Μακεδονία”, ενώ βρίσκεται κοντά σε περιοχές ιστορικού πλούτου και φυσικής ομορφιάς, όπως το Άγιο Όρος.
Χιονοδρομικό Kέντρο Βασιλίτσας: Βρίσκεται στο Εθνικό Πάρκο Βόρειας Πίνδου, σε υψόμετρο από 1.640 μ. έως 2.115 μ. Απέχει 45 χλμ. από την πόλη των Γρεβενών, 130 χλμ. από τα Ιωάννινα και 213 χλμ. από τη Θεσσαλονίκη.
Ιαματικές Πηγές Υπάτης: Το ακίνητο έχει έκταση 700.722 τ.μ. και επιφάνεια δόμησης 8.100 τ.μ. Βρίσκεται 1,5 χλμ. δυτικά από τον οικισμό των Θερμοπυλών. Απέχει 19 χλμ. από την Λαμία και 11 χλμ. από τον σιδηροδρομικό σταθμό Λιανοκλαδίου. Διαθέτει πλήρως λειτουργικές εγκαταστάσεις σπα σε άριστη κατάσταση, εξοπλισμένες με περίπου 100 λουτήρες, καθώς και εξωτερική πισίνα.
Κάμπινγκ Αγίας Τριάδας: Το ακίνητο απέχει 24 χλμ. από τη Θεσσαλονίκη, 14 χλμ. από το αεροδρόμιο “Μακεδονία” και 60 χλμ. από τις παραλίες της Κασσάνδρας Χαλκιδικής. Στο ακίνητο υφίστανται πεπαλαιωμένες εγκαταστάσεις κάμπινγκ.
Ακτή και κάμπινγκ Ποσειδίου: Παραθαλάσσιο ακίνητο στη χερσόνησο της Κασσάνδρας, σε μικρή απόσταση από τον οικισμό Ποσείδι, με εκμεταλλεύσιμη έκταση 133.023 τ.μ. Το ακίνητο απέχει περίπου 90 χλμ. από το αεροδρόμιο “Μακεδονία”. Στον χώρο της ιδιοκτησίας υφίστανται κτίσματα κάμπινγκ.
Πηγή: capital.gr//Ελευθερία Πιπεροπούλου
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας