Η Ελλάδα στο πλευρό της Ουκρανίας
Πηγή Φωτογραφίας: [363044] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΟΥΚΡΑΝΙΑΣ ΒΟΛΟΝΤΙΜΙΡ ΖΕΛΕΝΣΚΙ (ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI)
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σε μία επίσκεψη υψηλού συμβολισμού, βρέθηκε στην Ουκρανία, δίνοντας το στίγμα της ελληνικής κυβέρνησης, την ώρα, που ο πόλεμος μαίνεται και που αφήνει το αποτύπωμά του και στους πολιτικούς συσχετισμούς στη Γηραιά Ήπειρο.
Το παρασκήνιο αυτής της επίσκεψης αναφέρει ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε εκφράσει την επιθυμία εδώ και καιρό να επισκεφτεί την Οδησσό, προκειμένου να απευθύνει μήνυμα στήριξης στην Ουκρανία, καθώς και μήνυμα προς το ελληνικό στοιχείο της.
«Επισκέπτομαι την Οδησσό και όχι το Κίεβο, όχι μόνο για να βρεθώ και να ζήσω ο ίδιος την εμπειρία του να βρίσκεσαι στην πρώτη γραμμή αυτού του πολέμου, αλλά και γιατί η Οδησσός είναι ταυτισμένη στη συνείδηση της πατρίδας μας με τον αγώνα για ανεξαρτησία, με την Ελληνική Επανάσταση, καθώς εδώ συγκροτήθηκε η Φιλική Εταιρεία» περιέγραψε ο ίδιος.
Δίνοντας, μάλιστα, σαφές στίγμα προθέσεων σε γεωπολιτικό και οικονομικό επίπεδο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέδειξε και τον ρόλο των μεγάλων λιμανιών, της Αλεξανδρούπολης και της Οδησσού, χαρακτηρίζοντάς τα ως το «μεγάλο όπλο» των δύο χωρών.
Ο πρωθυπουργός αρχικά επισκέφθηκε το λιμάνι της πόλης, όπου τον υποδέχτηκε ο Ουκρανός Πρόεδρος, και ενημερώθηκε για την λειτουργία του διαδρόμου εξαγωγής σιτηρών μέσω της Μαύρης Θάλασσας και του Δούναβη.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνέχεια μετέβη στο κτίριο διοίκησης του λιμένα Οδησσού, όπου είχε τετ α τετ συνάντηση με τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι. Ακολούθησε συνάντηση με τη συμμετοχή των αντιπροσωπειών των δύο χωρών.
Κατά τη διάρκεια των συνομιλιών, ο Πρωθυπουργός επανέλαβε τη συνεχιζόμενη στήριξη της χώρας μας προς την Ουκρανία, καθώς και τη σταθερή στήριξη στην ευρωπαϊκή και ευρωατλαντική προοπτική της.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισήμανε τη βούληση της Ελλάδας να συνδράμει στην ανοικοδόμηση της Ουκρανίας, με έμφαση στην Οδησσό, πόλη που έχει ιδιαίτερη ιστορική και πολιτιστική σημασία για τη χώρα μας.
Εξετάστηκαν επίσης άλλοι τομείς συνεργασίας, όπως στον τομέα της ενέργειας, όπου η Ελλάδα διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην λειτουργία του νότιου διαδρόμου εφοδιασμού της Ευρώπης και αναπτύσσει τον κάθετο συνδετήριο διάδρομο για την καλύτερη κάλυψη των αναγκών των Βαλκανίων και της ανατολικής Ευρώπης.
Οι δύο ηγέτες μετέβησαν αμέσως μετά στο οικιστικό συγκρότημα που επλήγη πριν λίγες μέρες με συνέπεια τον θάνατο 12 αμάχων, περιλαμβανομένων πέντε παιδιών, όπου κατέθεσαν ανθοδέσμες στο μνημείο προς τιμήν των θυμάτων.
Η επίσκεψη Μητσοτάκη στην Οδησσό διήρκησε περίπου έξι ώρες, αρκετές για να σταλεί το διπλό μήνυμα, που ήθελε να εκπέμψει η ελληνική κυβέρνηση. Καταρχάς, το μήνυμα της αδιαμφισβήτητης στήριξης προς την Ουκρανία, τόσο στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όσο και του ΝΑΤΟ, στήριξη που, όπως επισημαίνεται, θα συνεχιστεί στο πλαίσιο των δυνατοτήτων της Ελλάδας και χωρίς να αποδυναμωθούν οι αμυντικές ικανότητες της χώρας.
Άλλωστε, ανάλογο μήνυμα είχε σταλεί όταν ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι είχε πραγματοποιήσει την πρώτη του επίσημη επίσκεψη στην Ελλάδα τον περασμένο Αύγουστο, συναντώντας, μάλιστα, στην Αθήνα τους ηγέτες της περιοχής και την ηγεσία των ευρωπαϊκών θεσμών, οι οποίοι είχαν υιοθετήσει τη Διακήρυξη των Αθηνών, δίνοντας το στίγμα της ευρω-ατλαντικής προοπτικής της Ουκρανίας, αλλά και το μήνυμα ότι ο δρόμος αυτός για ολόκληρη την περιοχή περνά μέσα από την Αθήνα.
Υπενθυμίζεται ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία αποτελεί έναν από τους βασικούς άξονες στην ατζέντα της ευρωπαϊκής κεντροδεξιάς, που καλείται να διαχειριστεί όλο το επόμενο διάστημα και μέχρι τις ευρωπαϊκές κάλπες του Ιουνίου, προκλήσεις όπως η διαμόρφωση κοινής στάσης απέναντι στο πολεμικό μέτωπο, η διαχείριση της ευρωπαϊκής κοινής γνώμης, που έχει έρθει αντιμέτωπη με το «τσουνάμι» των πληθωριστικών πιέσεων και της ενεργειακής κρίσης τα προηγούμενα δύο χρόνια και την άνοδο της ακροδεξιάς, που «καρπώνεται» την κούραση των Ευρωπαίων πολιτών.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας