Πολιτική

Ζέττα Μακρή: Το νομοσχέδιο δίνει τη δυνατότητα να αναβαθμιστούν τα δημόσια ΑΕΙ

Ζέττα Μακρή: Το νομοσχέδιο δίνει τη δυνατότητα να αναβαθμιστούν τα δημόσια ΑΕΙ

Πηγή Φωτογραφίας: Συνέχιση της επεξεργασίας και εξέτασης του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού "Ενίσχυση του Δημόσιου Πανεπιστημίου - Πλαίσιο λειτουργίας μη κερδοσκοπικών παραρτημάτων ξένων πανεπιστημίων", Πέμπτη 29 Φεβρουαρίου 2024. (ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI)

«Τα κριτήρια με τα οποία θα εξετάζονται και θα είναι από τα αυστηρότερα που υπάρχουν στην Ευρώπη» σημείωσε η Ζέττα Μακρή

Απαντήσεις στις επικρίσεις της αντιπολίτευσης για την ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων που θέλει να θεσμοθετήσει η κυβέρνηση έδωσε, μιλώντας στην ΕΡΤ το πρωί της Πέμπτης, η βουλευτής ΝΔ και υφυπουργός Παιδείας, Ζέττα Μακρή, λέγοντας πως δεν ισχύουν τα όσα λένε. Παράλληλα, υποστήριξε πως «το καινούργιο νομοσχέδιο δίνει τη δυνατότητα να αναβαθμιστούν τα δημόσια πανεπιστήμια». Όπως είπε η Ζέττα Μακρή, τα κριτήρια με τα οποία θα εξετάζονται τα μη κρατικά πανεπιστήμια και θα είναι από τα αυστηρότερα που υπάρχουν στην Ευρώπη.

Ερωτηθείς εάν το υπουργείο Παιδείας με τις αποφάσεις του θέλει να στρέψει τους υποψήφιους φοιτητές στα ιδιωτικά, η κα Μακρή απάντησε ότι ειδικά η ελάχιστη βάση εισαγωγής, για την οποία υπάρχουν αρκετά παράπονα, έχει ψηφιστεί και έχει αιτιολογηθεί επαρκώς στη βουλή. Μάλιστα, όπως είπε, «η ελάχιστη βάση εισαγωγής επέτρεπε στους υποψηφίους να μπουν τα πανεπιστήμια που επέλεγαν και να έχουν τις ακαδημαϊκές δυνατότητες να ολοκληρώσουν τις σπουδές».

Ταυτόχρονα, η Ζέττα Μακρή δήλωσε ότι το 70% των άρθρων αφορά τα κρατικά ΑΕΙ και την ενίσχυσή τους, καθώς και την ενίσχυση των περιφερειακών πανεπιστημίων. Επιπλέον, όπως είπε στην εκπομπή «Συνδέσεις» της ΕΡΤ, το νομοσχέδιο δίνει την αυτονομία στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο και περιέχει και άρθρα που «δίνουν τη δυνατότητα να εγκατασταθούν και να λειτουργήσουν στην Ελλάδα παραρτήματα ξένων πανεπιστημίων».

Ζέττα Μακρή: «Η νοοτροπία αυτών των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων δεν είναι το να είναι σε μεγάλα αστικά κέντρα»

Απαντώντας στα επικρίσεις για τον τρόπο λειτουργίας αυτών των σχολών υποστήριξε ότι ο νόμος προβλέπει συγκεκριμένα κριτήρια πολύ αυστηρά, ενώ, όπως σημείωσε, «υπάρχουν και κίνητρα για να λειτουργήσουν στην περιφέρεια».

Όπως επισήμανε η Ζέττα Μακρή, «η νοοτροπία αυτών των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων δεν είναι το να είναι σε μεγάλα αστικά κέντρα. Θέλουν να είναι σε εγκαταστάσεις οι οποίες έχουν σύγχρονες προδιαγραφές και μπορούν και το ακαδημαϊκό και το ερευνητικό έργο να το ολοκληρώσουν. Θα ελέγχονται αυστηρά από την Εθνική Αρχή που υπάρχει για την Ανώτατη Εκπαίδευση».

Πρόσθεσε, μάλιστα, ότι ακόμη και ο καθηγητής κ. Μπαμπινιώτης υποστήριξε ότι «τα κριτήρια για την ίδρυση και λειτουργία τους είναι τόσο αυστηρά, που μπορεί κανείς να τα χαρακτηρίσει και αποτρεπτικά». Επιπρόσθετα, όπως δήλωσε η κα Μακρή, «τα κριτήρια με τα οποία θα εξετάζονται και θα είναι από τα αυστηρότερα που υπάρχουν στην Ευρώπη». Πρόσθεσε, δε, ότι «η μη πλήρωση στην πορεία, κάποιων εκ των κριτηρίων αυτών θα έχει ως συνέπεια να χάσουν την άδεια τους και δεν δικαιολογείται καμία ανησυχία για την ποιότητα».

Στο πάνελ της εκπομπής της ΕΡΤ βρέθηκαν και η βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ και πρώην υπουργός, Αθηνά Λινού και ο βουλευτής του ΚΚΕ, Γιάννης Δελής, οι οποίοι κατέθεσαν τις έντονες ενστάσεις τους για το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας, που συζητείται σήμερα για δεύτερη μέρα στη Βουλή.

ΠηγήΕΡΤ

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments