Αυλαία σήμερα στη Βουλή για τα μη κρατικά ΑΕΙ
Πηγή Φωτογραφίας: [367810] ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΗΝ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟΥ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΑΙΔΕΙΑΣ, ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ / 2η ΗΜΕΡΑ (ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI)
Προς την κορύφωση βαίνει σήμερα η πολιτική αντιπαράθεση επί του νομοσχεδίου για τα μη κρατικά, μη κερδοσκοπικά πανεπιστημιακά ιδρύματα, το οποίο αναμένεται να ψηφιστεί σήμερα με ονομαστική ψηφοφορία, κατόπιν του σχετικού αιτήματος που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία.
Το πρωί (11:00) ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να εκθέσει τις απόψεις του επί του νομοσχεδίου από το βήμα της Βουλής. Εξάλλου, ο πρωθυπουργός έχει συμπεριλάβει το νομοσχέδιο στην ατζέντα του για τις ευρωεκλογές του Ιουνίου, γεγονός που, όπως σχολιάζουν κυβερνητικές πηγές, θα εκπληρώσει πλέον προφανώς άμεσα άλλη μια δέσμευσή του.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει κάνει λόγο “εμβληματική μεταρρύθμιση”, τονίζοντας ότι τα μη κρατικά πανεπιστήμια ουσιαστικά αποσκοπούν στην αποκατάσταση “ιστορικών εκπαιδευτικών ανωμαλιών”, καθώς η Ελλάδα παραμένει “μία από τις λίγες χώρες στον κόσμο που συνεχίζει να υψώνει τέτοια εμπόδια στην εκπαίδευση”.
Δύο είναι οι βασικοί πυλώνες, στους οποίους εστιάζει η κυβέρνηση στην επιχειρηματολογία της για τα μη κρατικά, μη κερδοσκοπικά Πανεπιστήμια. Αφενός στο να πάψει να αποτελεί η χώρα μας μία αναχρονιστική εξαίρεση όχι μόνο στην ΕΕ αλλά και παγκοσμίως, και αφετέρου να περιοριστεί η φυγή Ελλήνων φοιτητών στο εξωτερικό, να προσελκύσουμε καθηγητές υψηλού κύρους από το εξωτερικό και βέβαια να δημιουργηθούν οι συνθήκες και οι αυστηρές – όπως τονίζουν – προϋποθέσεις για την προσέλκυση περισσότερων επενδύσεων.
Ιδιαίτερη έμφαση όμως αναμένεται να δώσει ο πρωθυπουργός και στα Δημόσια Πανεπιστήμια, η ενίσχυση των οποίων – όπως θα τονίσει- παραμένει κυβερνητική προτεραιότητα.
Ο πρωθυπουργός αναμένεται να εστιάσει στη στάση των κομμάτων της αντιπολίτευσης, ιδίως του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ. Σε ό,τι αφορά τον ΣΥΡΙΖΑ, δεν αποκλείεται να αναφερθεί στον αρχηγό του κόμματος, Στέφανο Κασσελάκη, για την ανοιχτή αντίθεσή του στη λειτουργία ιδιωτικών πανεπιστημίων στη χώρα μας, παρά το γεγονός ότι ο ίδιος, όπως και άλλα στελέχη του κόμματος Κουμουνδούρου, φοίτησε σε ιδιωτικά πανεπιστήμια.
Ωστόσο, ο κύριος “εχθρός” σε αυτή την πολιτική αντιπαράθεση είναι το ΠΑΣΟΚ, και η στάση της Χαριλάου Τρικούπη αποτελεί ουσιαστικά εγκατάλειψη της πάγιας θέσης του υπέρ των μη κρατικών, μη κερδοσκοπικών πανεπιστημίων και κατά της κυβερνητικής μεταρρύθμισης.
Ο πρωθυπουργός θα επιχειρήσει να αναδείξει την «πολιτική υποκρισία και τη διγλωσσία» – όπως σχολιάζουν κυβερνητικά στελέχη- του ΠΑΣΟΚ. Μάλιστα, όπως εκτιμούν κυβερνητικές πηγές, το κόμμα του Νίκου Ανδρουλάκη για μικροπολιτικές σκοπιμότητες, απαρνιέται την διακηρυγμένη θέση του και επιχειρεί να «ψαρέψει» ψήφους από τα αριστερά του και τους επικριτές της μεταρρύθμισης, καταψηφίζοντας το νομοσχέδιο, ως ένας άλλος «πράσινος ΣΥΡΙΖΑ».
Στο κυβερνητικό στρατόπεδο εκτιμούν ότι η μεταρρύθμιση στην ανώτατη εκπαίδευση βρίσκεται σε απόλυτο συντονισμό και με την πλειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας, κι αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο επικρατεί αμηχανία και εσωτερική αναταραχή στην αντιπολίτευση και κυρίως στο ΠΑΣΟΚ.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας