Policy Briefs

Το ΕΛΚ προσβλέπει σε συνασπισμό υπέρ της ΕΕ με σοσιαλιστές και φιλελεύθερους

Το ΕΛΚ προσβλέπει σε συνασπισμό υπέρ της ΕΕ με σοσιαλιστές και φιλελεύθερους

Πηγή Φωτογραφίας: Cnn.com

Το κεντροδεξιό Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ) εξετάζει το ενδεχόμενο ενός συνασπισμού υπέρ της ΕΕ με τους Σοσιαλιστές και τους Φιλελεύθερους μετά τις ευρωεκλογές του Ιουνίου.

Το κεντροδεξιό Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ) εξετάζει το ενδεχόμενο ενός συνασπισμού υπέρ της ΕΕ με τους Σοσιαλιστές και τους Φιλελεύθερους μετά τις ευρωεκλογές του Ιουνίου, δήλωσε πηγή του κόμματος, προσθέτοντας ότι δεν προβλέπεται συνεργασία με τους Πράσινους, ενώ επαναπροσέγγιση με ορισμένους δεξιούς -Δεν αποκλείεται τα κόμματα που θέλουν να αποστασιοποιηθούν από την εξτρεμιστική ρητορική.

Την Πέμπτη (7 Μαρτίου), οι συμμετέχοντες στο συνέδριο του ΕΛΚ στο Βουκουρέστι εξέλεξαν επίσημα την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ως την κύρια υποψήφια του κόμματος για τις ευρωπαϊκές εκλογές του Ιουνίου. Ως εκ τούτου, θα είναι υποψήφια για τη δική της διαδοχή στην ηγεσία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Από τους 801 αντιπροσώπους του ΕΛΚ από όλη την Ευρώπη που είχαν δικαίωμα ψήφου, οι 499 άσκησαν το δικαίωμά τους και από αυτούς οι 89 ήταν αντίθετοι στην υποψηφιότητα του Γερμανού.

Πηγή του ΕΛΚ που παρευρέθηκε στο συνέδριο του Βουκουρεστίου είπε στο Euractiv ότι η γαλλική και η σλοβενική αντιπροσωπεία την καταψήφισαν και «υποψιάζονται» ότι μέρος του Ισπανικού Κόμματος Λαϊκού Κόμματος την αντιτάχθηκε επίσης λόγω των προσωπικών της δεσμών με τον σοσιαλιστή πρωθυπουργό Πέδρο Σάντσεθ.

Η πηγή του ΕΛΚ είπε επίσης ότι η ομάδα θα επιδιώξει να σχηματίσει έναν κεντρώο συνασπισμό υπέρ της ΕΕ με δυνάμεις όπως οι Σοσιαλιστές και οι Φιλελεύθεροι, αν και διαφωνούν σε πολλά ζητήματα πολιτικής.

«Οι Πράσινοι φαίνεται να κινούνται προς τα αριστερά λόγω των επιδεινούμενων αποτελεσμάτων των δημοσκοπήσεων », είπε η πηγή, προσθέτοντας ότι η μη ρεαλιστική προσέγγισή τους στην εφαρμογή της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας δημιούργησε προβλήματα στη συνεργασία.

Σύμφωνα με τις τελευταίες προβλέψεις του Europe Elects, το ΕΛΚ, οι σοσιαλιστές και οι φιλελεύθεροι θα σχηματίσουν πλειοψηφία 403 βουλευτών στο επόμενο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Για να επανεκλεγεί επικεφαλής της εκτελεστικής εξουσίας της ΕΕ, η κ. Φον ντερ Λάιεν θα πρέπει να εγκριθεί από τους ηγέτες των 27 κρατών μελών και στη συνέχεια με ψηφοφορία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments