Άδωνις: Ιδιώτες γιατροί στο ΕΣΥ και γιατροί του ΕΣΥ με δυνατότητα ιδιωτικού έργου
Πηγή Φωτογραφίας: Συζήτηση επίκαιρης ερώτησης στην Ολομέλεια της Βουλής, Δευτέρα 26 Φεβρουαρίου 2024. (ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ/EUROKINISSI)
Τα κίνητρα σε γιατρούς του ΕΣΥ να εργαστούν και ιδιωτικά αλλά και σε ιδιώτες γιατρούς να συνεργάζονται με το ΕΣΥ, ποια νοσοκομεία είναι έτοιμα να ξεκινήσουν απογευματινά χειρουργεία τις επόμενες εβδομάδες και τη διαβεβαίωση του πως δεν κλείσουν δομές με βάση τον νέο υγειονομικό χάρτη, αποκαλύπτει μιλώντας στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης.
Ο υπουργός Υγείας σε συνέντευξη του στον Μιχάλη Κεφαλογιάννη εξηγεί ότι σήμερα που υπάρχουν χρήματα για να γίνουν προσλήψεις δεν υπάρχει προσφορά για να καλυφθούν οι κενές θέσεις. «Όλη η μεταρρύθμιση την οποία επιχειρούμε, έχει να κάνει με την προσέλκυση νέων γιατρών στο σύστημα. Η ελευθερία παροχής ιδιωτικού έργου από έναν γιατρό του δημοσίου τομέα, είναι μεγάλο κίνητρο», επισημαίνει μεταξύ άλλων ο Α. Γεωργιάδης και αποκαλύπτει με ποιον τρόπο θα γίνεται αυτό: «Όταν ένας γιατρός του ΕΣΥ έχει ολοκληρώσει πλήρως τις ευθύνες του απέναντι στο δημόσιο σύστημα, δηλαδή έχει κάνει το ωράριο του, τις εφημερίες του, θα μπορεί στον ελεύθερο χρόνο του να έχει οποιαδήποτε άλλη ιδιωτική εργασιακή σχέση θέλει. Αυτό μπορεί να είναι από το ιδιωτικό ιατρείο έως και μια συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα».
Όμως στις σκέψεις του υπουργού Υγείας είναι και οι ιδιώτες γιατροί να μπορούν να «μπαίνουν» και να εργάζονται σε δομές του ΕΣΥ. Με ποια έννοια; «Για παράδειγμα εάν ένας χειρουργός θέλει με την ομάδα του, να κάνει χρήση της χειρουργικής αίθουσας ενός δημόσιου νοσοκομείου θα πληρώνει για αυτή τη χρήση. Όμως θα υπάρχει ασφαλιστική δικλείδα για αυτή τη συνεργασία. Για να μπορεί ένας γιατρός να έχει αυτή τη συνεργασία θα πρέπει να συμμετέχει και στην εφημερία, να αναλαμβάνει δηλαδή και μερίδιο των ευθυνών του νοσοκομείου, γιατί διαφορετικά είναι αδικία για του γιατρούς που εργάζονται στο νοσοκομείο» εξηγεί στη συνέντευξη του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.
Μιλώντας για τα απογευματινά χειρουργεία, τονίζει πως όπως όλες οι μεγάλες αλλαγές θέλουν χρόνο για να βρουν το δρόμο τους. Δεν θα αρχίσουν να λειτουργούν ρολόι από την άλλη εβδομάδα που ξεκινούν, τονίζει χαρακτηριστικά και προσθέτει πως «ο Ευαγγελισμός, το Γενικό Κρατικό Αθηνών (Γ. Γενηματάς), το Γενικό Κρατικό της Νίκαιας θα ξεκινήσουν άμεσα απογευματινά χειρουργεία, αλλά και αρκετά νοσοκομεία της περιφέρειας που έχουν ήδη εκδηλώσει ενδιαφέρον. Θα υπάρχει συνεχής ενημέρωση καθώς θα βγαίνει δελτίο Τύπου για το ποια νοσοκομεία και ποιες κλινικές ξεκινούν απογευματινά χειρουργεία, για να γνωρίζει ο κόσμος πού μπορεί να απευθυνθεί για να ορίσει το ραντεβού του να χειρουργηθεί».
Απαντώντας σε ερώτηση για το ενδιαφέρον των γιατρών να συμμετέχουν σε αυτά, αλλά και την επάρκεια των υποδομών, επισημαίνει «οι περισσότεροι γιατροί που δεν παίρνουν φακελάκι, θα έχουν από δω και στο εξής μια νόμιμη διαδικασία -να μην αισθάνονται ότι είναι τα κορόιδα ότι είναι οι τίμιοι και οι άλλοι οι… έξυπνοι που παίρνουν το φακελάκι- με τη δουλειά τους και την αξία τους να βγάζουν επιπλέον εισοδήματα. Αυτόν τον καλό γιατρό τον επιβραβεύουμε. Με τον άλλον έχουμε μέτωπο».
Αναφερόμενος στο γεγονός ότι πληρώνουμε τα περισσότερα χρήματα από την τσέπη μας στην Ελλάδα για υπηρεσίες Υγείας, εξηγεί πως «αν μεταφέρουμε ένα κομμάτι της ιδιωτικής δαπάνης στο δημόσιο σύστημα και το δημόσιο σύστημα θα δυναμώσει και τα λεφτά που τελικά θα πληρώνουμε θα είναι λιγότερα. Δηλαδή ένας που θα δώσει 5.000 σε ένα ιδιωτικό νοσοκομείο, αν πάει σε ένα απογευματινό χειρουργείο θα δώσει 1.500 ευρώ. Τελικά θα πληρώσει λιγότερα χρήματα από την τσέπη του». Ο Α. Γεωργιάδης αποκαλύπτει επίσης ότι από τα βασικά κριτήρια με βάση τα οποία θα κρίνονται οι διοικητές στα νοσοκομεία θα είναι η λειτουργία του γραφείου ασθενών. «Οι ασθενείς θα έχουν πλήρη πρόσβαση σε αυτό ώστε να ενημερώνονται για τις υπηρεσίες που παρέχονται στο νοσοκομείο, θα μπορούν να βαθμολογούν αυτές τις υπηρεσίες αλλά και να καταγγέλλουν συμπεριφορές που δεν συνάδουν με το ιατρικό λειτούργημα», αναφέρει.
Τέλος, τονίζει με έμφαση ότι από τις αλλαγές που επιχειρούνται δεν απειλείται ο δημόσιο χαρακτήρας του ΕΣΥ αλλά το αντίθετο. Για τον νέο υγειονομικό χάρτη, αναφέρει «δεν ήρθα στο υπουργείο για να κλείσω δομές. Ήρθα στο υπουργείο αυτή τη φορά για να δυναμώσω τις δομές. Χρειαζόμαστε ένα νέο ΕΣΥ και αυτό φτιάχνουμε. Όπως είχε σχεδιαστεί δεν έχει μέλλον στον νέο κόσμο. Φτιάχνουμε ένα νέο ΕΣΥ για να αντέξει στην επόμενη πεντηκονταετία».
Αναλυτικά η συνέντευξη του υπουργού Υγείας Α. Γεωργιάδη στο ΑΠΕ- ΜΠΕ και τον Μ. Κεφαλογιάννη έχει ως εξής: -Είναι σήμερα διαφορετική η κατάσταση στο ΕΣΥ, σε σχέση με αυτήν που αφήσατε το σύστημα όταν είχατε διατελέσει υπουργός; Έχουμε λιγότερα ράντζα, μικρότερες αναμονές, πιο αποτελεσματική λειτουργία;
Τα ράντζα είναι πολύ λιγότερα. Βρήκα ένα διαφορετικό ΕΣΥ σε σχέση με αυτό του 2014 με τελείως διαφορετικά προβλήματα. Τότε δεν είχαμε χρήματα ούτε για προσλήψεις. Προσπαθούσαμε με μετακινήσεις προσωπικού να επιλύσουμε τα κενά. Σήμερα έχουμε χρήματα για να διαθέσουμε στο σύστημα, να κάνουμε ένα μεγάλο αριθμό προσλήψεων αλλά δεν βρίσκουμε κόσμο να πάει, είναι διαφορετικό το πρόβλημα.
-Η έλλειψη προσωπικού είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα στο ΕΣΥ; Πώς θα επιλυθεί από τη στιγμή που λέτε ότι οι γιατροί δεν θέλουν να ενταχθούν στο ΕΣΥ;
Όλη η μεταρρύθμιση την οποία επιχειρούμε, έχει να κάνει με την προσέλκυση νέων γιατρών στο σύστημα. Η ελευθερία παροχής ιδιωτικού έργου από έναν γιατρό του δημοσίου τομέα, είναι μεγάλο κίνητρο. Να σας δώσω ένα παράδειγμα: ένας γιατρός δεν θα πάει σε ένα νησί ακόμα κι αν ο Δήμος του καλύψει μέρος της διαμονής του, όμως αν του δώσουμε το κίνητρο να έχει πέρα από τη βάρδια του στη δημόσια δομή και ένα ιδιωτικό ιατρείο, διπλασιάζοντας το εισόδημα του, τότε ενδεχομένως να το σκεφτεί και να ενδιαφερθεί για τη συγκεκριμένη θέση.
-Η κυβέρνηση έβαλε ψηλά τον πήχη όσον αφορά τις μεταρρυθμίσεις στην υγεία. Μίλησε για ένα νέο ΕΣΥ. Πόσο εφικτός είναι αυτός ο στόχος;
Χρειαζόμαστε ένα νέο ΕΣΥ και αυτό φτιάχνουμε. Όπως είχε σχεδιαστεί δεν έχει μέλλον στον νέο κόσμο. Φτιάχνουμε ένα νέο ΕΣΥ για να αντέξει στην επόμενη πεντηκονταετία. Θα είμαι ικανοποιημένος όσο καιρό είμαι εδώ και κάνω τη δουλειά μου, να βλέπω μετρήσιμα αποτελέσματα στη μεταρρύθμιση που ξεκινάμε στο ΕΣΥ.
-Ποιο είναι το κομβικό σημείο αυτής της μεταρρύθμισης που οραματίζεστε;
Δίνουμε πολύ μεγάλη ελευθερία στους γιατρούς όσον αφορά τις εργασιακές τους σχέσεις και ενισχύουμε κατά πολύ τα εισοδήματα τους. Ένας γιατρός, στο νέο ΕΣΥ που χτίζουμε, τώρα θα μπορεί να συμπληρώνει τα εισοδήματά του από τα απογευματινά χειρουργεία ή μπορεί να συμπληρώνει τα εισοδήματά του κάνοντας ιδιωτικό έργο, πέραν του ΕΣΥ, κάτι που δεν υπήρχε ως τώρα, κάτι που θα δώσει στο ιατρικό σώμα μία σημαντική διέξοδο στις οικονομικές του ανησυχίες.
-Κάποιος, ενδεχομένως κακόβουλα σκεπτόμενος, θα μπορούσε να ισχυριστεί το εξής: Γιατί ένας γιατρός που παίρνει φακελάκι θα κάνει απογευματινό χειρουργείο με λιγότερα και φορολογημένα χρήματα;
Δεν παίρνουν όλοι οι γιατροί φακελάκι, κάποιοι γιατροί παίρνουν φακελάκι. Οι περισσότεροι γιατροί που δεν παίρνουν φακελάκι, θα έχουν από δω και στο εξής μια νόμιμη διαδικασία -να μην αισθάνονται ότι είναι τα «κορόιδα», ότι είναι οι τίμιοι και οι άλλοι οι… «έξυπνοι» που παίρνουν το φακελάκι- με τη δουλειά τους και την αξία τους να βγάζουν επιπλέον εισοδήματα. Αυτόν τον καλό γιατρό τον επιβραβεύουμε. Αυτός που θέλει να παίρνει φακελάκι και να κοροϊδεύει τον κόσμο θα έχει μικρότερο ενδιαφέρον για τα απογευματινά χειρουργεία για να παίρνει παράνομα χρήματα. Όμως, εμείς με αυτόν έχουμε μέτωπο.
-Γιατί να επιλέξει ένας ασθενής τα απογευματινά χειρουργεία ενός νοσοκομείου, όταν έχει τα χρήματα να πληρώσει για ένα καλύτερο περιβάλλον νοσηλείας στον ιδιωτικό τομέα;
Είμαι πολύ τυχερός υπουργός που βρίσκομαι στο υπουργείο αυτό την περίοδο αυτή, καθώς θα βαρεθείτε να βλέπετε εγκαίνια σε νέες αναβαθμισμένες πτέρυγες στις δημόσιες δομές Υγείας μέχρι το τέλος του 2024. Η διαδικασία αυτή έχει ήδη ξεκινήσει -λόγω του ταμείου Ανάκαμψης- και συνεχίζεται η μεγαλύτερη κτιριακή αναβάθμιση στο ΕΣΥ από την ίδρυση του. Επίσης γιατί θα πληρώνει πολύ λιγότερα χρήματα ίσως και λιγότερο από το 1/3 από αυτά που θα πλήρωνε στον ιδιωτικό τομέα.
-Τα απογευματινά χειρουργεία μπορούν να εφαρμοστούν άμεσα και να μακροημερεύσουν σε ένα σύστημα που υπολείπεται προσωπικού και υποδομών;
Τα απογευματινά χειρουργεία, όπως όλες οι μεγάλες αλλαγές θέλουν χρόνο για να βρουν τον δρόμο τους. Δεν θα αρχίσουν να λειτουργούν ρολόι από την άλλη εβδομάδα που ξεκινούν. Υπάρχουν πολλά πρακτικά ζητήματα στα οποία πρέπει να τα εντοπίσουμε και να τα λύσουμε. Όμως στην πολιτική, αλλά και στη ζωή μου πιστεύω πως πρέπει να τολμάς και να ξεκινάς. Μόνο τότε θα βρεις στην πορεία και τις λύσεις στα προβλήματα που προκύπτουν. Αν περιμένεις την ιδανική στιγμή για να δράσεις, δεν υπάρχει ιδανική στιγμή και τελικά μένεις ένα αναμονή.
-Ποια νοσοκομεία είναι σε θέση να ξεκινήσουν απογευματινά χειρουργεία και πώς θα ενημερώνονται οι πολίτες γι αυτή την υπηρεσία;
Όλα τα μεγάλα νοσοκομεία είναι σε θέση να ξεκινήσουν απογευματινά χειρουργεία στις επόμενες εβδομάδες. Ο Ευαγγελισμός, το Γενικό Κρατικό Αθηνών (Γ. Γενηματάς), το Γενικό Κρατικό της Νίκαιας και αρκετά νοσοκομεία της περιφέρειας που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον. Θα υπάρχει συνεχής ενημέρωση καθώς θα βγαίνει δελτίο Τύπου για το ποια νοσοκομεία και ποιες κλινικές ξεκινούν απογευματινά χειρουργεία, για να γνωρίζει ο κόσμος που μπορεί να απευθυνθεί για να ορίσει το ραντεβού του να χειρουργηθεί.
-Στο νομοσχέδιο που δώσατε πρόσφατα σε δημόσια διαβούλευση υπάρχουν ρυθμίσεις που επιτρέπουν στους γιατρούς του ΕΣΥ να έχουν ιδιωτικό έργο και εκτός δημοσίου συστήματος. Πώς θα γίνει αυτό;
Όταν ένας γιατρός του ΕΣΥ έχει ολοκληρώσει πλήρως τις ευθύνες του απέναντι στο δημόσιο σύστημα, δηλαδή έχει κάνει το ωράριο του, τις εφημερίες του, θα μπορεί στον ελεύθερο χρόνο του να έχει οποιαδήποτε άλλη ιδιωτική εργασιακή σχέση θέλει. Αυτό μπορεί να είναι από το ιδιωτικό ιατρείο έως και μια συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα. Εμένα δεν με ενοχλεί εάν ένας γιατρός είναι εντάξει στις υποχρεώσεις του στο ΕΣΥ, να βγάζει ένα επιπλέον εισόδημα από μια ιδιωτική σχέση.
-Όμως γνωρίζω ότι σκέφτεστε να δώσετε τη δυνατότητα και σε ιδιώτες γιατρούς να μπορούν να εργάζονται υπό προϋποθέσεις στο ΕΣΥ. Τι ακριβώς έχετε στο μυαλό σας;
Οι ιδιώτες γιατροί μπορούν να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στο ΕΣΥ αμειβόμενοι με μπλοκάκι. Αυτό γίνεται εδώ και χρόνια. Αυτό που πράγματι σκεφτόμαστε -και θα είναι το κλείσιμο της μεταρρύθμισης- είναι οι ιδιώτες γιατροί να μπορούν να μπαίνουν στο ΕΣΥ. Με ποια έννοια; Για παράδειγμα εάν ένας χειρουργός θέλει με την ομάδα του, να κάνει χρήση της χειρουργικής αίθουσας ενός δημόσιου νοσοκομείου θα πληρώνει για αυτή τη χρήση. Όμως θα υπάρχει ασφαλιστική δικλείδα για αυτή τη συνεργασία. Για να μπορεί ένας γιατρός να έχει αυτή τη συνεργασία θα πρέπει να συμμετέχει και στην εφημερία, να αναλαμβάνει δηλαδή και μερίδιο των ευθυνών του νοσοκομείου, γιατί διαφορετικά είναι αδικία για τους γιατρούς που εργάζονται στο νοσοκομείο. Αναλαμβάνοντας κάποιες από τις ευθύνες αυτές θα δίνεται και η δυνατότητα στους γιατρούς που υπηρετούν στο ΕΣΥ να ανακουφίζονται και να μοιράζεται ο φόρτος εργασίας.
-Απειλείται -λένε κάποιοι- με αυτές τις αλλαγές ο δημόσιος χαρακτήρας του ΕΣΥ;
Να το ξεκαθαρίσω αυτό. Κεντρικός πυλώνας του συστήματος μας θα είναι πάντα το ΕΣΥ και οι μεταρρυθμίσεις που κάνουμε εκεί στοχεύουν σε γερά θεμέλια που θα αντέξουν στο χρόνο για ένα αξιόπιστο δημόσιο σύστημα Υγείας.
-Ο πολίτης εξακολουθεί να πληρώνει από την τσέπη του μεγάλο μέρος από τις υπηρεσίες Υγείας. Πώς εκτιμάτε ότι μπορεί να αλλάξει αυτό μιας και αποτελεί προτεραιότητα -όπως έχει κατά κόρον λεχθεί- για την κυβέρνηση η δωρεάν Υγεία για τον έλληνα πολίτη;
Η Ελλάδα παραμένει ως μια από τις χώρες με τη μεγαλύτερη ιδιωτική δαπάνη υγείας, την ίδια ώρα που όλοι ομνύουν στη δημόσια και δωρεάν Υγεία. Είμαστε υποκριτές. Εγώ τι λέω; Αν μεταφέρουμε ένα κομμάτι της ιδιωτικής δαπάνης στο δημόσιο σύστημα και το δημόσιο σύστημα θα δυναμώσει και τα λεφτά που τελικά θα πληρώνουμε θα είναι λιγότερα. Δηλαδή ένας που θα δώσει 5.000 σε ένα ιδιωτικό νοσοκομείο, ενώ αν πάει σε ένα απογευματινό χειρουργείο θα δώσει 1.500 ευρώ, τελικά θα πληρώσει λιγότερα χρήματα από την τσέπη του. Ο τελικός στόχος είναι να μειώσουμε την ιδιωτική δαπάνη για την Υγεία.
-Υγειονομικός Χάρτης; Πότε θα έχετε στα χέρια σας τις τελικές προτάσεις του Οργανισμού Διασφάλισης της Ποιότητας στην Υγεία; Υπάρχουν εισηγήσεις για κλείσιμο υγειονομικών δομών;
Έχουμε πολύ δρόμο ακόμα για τον Υγειονομικό Χάρτη. Σας λέω όμως ότι δεν ήρθα στο υπουργείο για να κλείσω δομές. Ήρθα στο υπουργείο, αυτή τη φορά, για να δυναμώσω τις δομές.
-Ο ασθενής πέρα από αγοραστής υπηρεσιών, με ποιο τρόπο θα συμμετέχει στα κέντρα λήψης των αποφάσεων, στη μεταρρύθμιση που έχετε κατά νου;
Σε κάθε νοσοκομείο θα λειτουργεί γραφείο ασθενών. Ένα από τα βασικά κριτήρια με βάση τα οποία θα κρίνονται οι διοικητές στα νοσοκομεία θα είναι η λειτουργία του γραφείου ασθενών. Οι ασθενείς θα έχουν πλήρη πρόσβαση σε αυτό ώστε να ενημερώνονται για τις υπηρεσίες που παρέχονται στο νοσοκομείο, θα μπορούν να βαθμολογούν αυτές τις υπηρεσίες αλλά και να καταγγέλλουν συμπεριφορές που δεν συνάδουν με το ιατρικό λειτούργημα.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας