Η Ελλάδα και οι παράνομες τουρκικές ΝΟΤΑΜ
Πηγή Φωτογραφίας: Cnn.com
Μπορεί τον τελευταίο χρόνο οι παραβιάσεις και οι υπερπτήσεις τουρκικών μαχητικών πάνω από ελληνικά νησιά να έχουν σχεδόν εκμηδενιστεί, ωστόσο, για την Αθήνα είναι σαφές ότι η Αγκυρα παραμένει αγκυλωμένη στις πάγιες διεκδικήσεις της.
Ολο αυτό το διάστημα, κατά το οποίο καταβάλλεται προσπάθεια συνεννόησης σε τεχνικό αλλά και πολιτικό επίπεδο, η Τουρκία συντηρεί την ατζέντα της κυρίως μέσω της έκδοσης παράνομων ΝΟΤΑΜ και NAVTEX. Οι ενέργειες αυτές δεν αρκούν για να χαλάσουν το θετικό κλίμα, πλην όμως επιβεβαιώνουν την επιφυλακτικότητα της ελληνικής πλευράς.
Η κοινοποίηση αφορά συνήθως στρατιωτικές επιχειρήσεις στο Αιγαίο Πέλαγος και την Ανατολική Μεσόγειο, και μερικές φορές εξυπηρετεί την αναθεωρητική αφήγηση της Άγκυρας για την αποστρατιωτικοποίηση των ελληνικών νησιών.
Εντούτοις, τις τελευταίες ημέρες, υπήρξε μια ιδιαίτερη διεκδίκηση από την Τουρκία με αφορμή τις NOTAM που εκδίδονται από τις δύο χώρες για ασκήσεις στην περιοχή του Αιγαίου. Η Άγκυρα κατηγόρησε μάλιστα την Αθήνα για “χειραγώγηση” της κοινής γνώμης μέσω ανάρτησης του Κέντρου Αντιπληροφόρησης, ενός κυβερνητικού μηχανισμού προπαγάνδας υπό την τουρκική προεδρία. Σε ανακοίνωσή του, το Κέντρο ανέφερε ότι η Τουρκία είχε αποκλείσει την περιοχή μεταξύ των νησιών Σκύρος και Ψαρά από τις 4 Μαρτίου έως τις 30 Απριλίου με ΝΟΤΑΜ για αεροπορικές ασκήσεις, καθώς η ελληνική ΝΟΤΑΜ που είχε εκδοθεί λίγες ημέρες νωρίτερα δεν εξαιρούσε την 23η Απριλίου, που είναι η αργία του Ραμαζανιού και η ημέρα της εθνικής κυριαρχίας της Τουρκίας και η Ημέρα του Παιδιού Δήλωσε ότι δεν εξαιρεί την 25η Μαρτίου.
Στην ανακοίνωση τονίζεται μάλιστα ότι η Άγκυρα επικαλείται την “αρχή της αμοιβαιότητας” για να μην εξαιρέσει τις ελληνικές αργίες. Ωστόσο, σύμφωνα με ανώτερες στρατιωτικές πηγές, η τουρκική υπηρεσία φαίνεται να παρέλειψε ορισμένα γεγονότα που οδήγησαν στην “παρεξήγηση”. Πρώτον, η Άγκυρα ζήτησε από τις ελληνικές αρχές να εκδώσουν NOTAM για μια περιοχή που βρίσκεται στην καρδιά του Αιγαίου και εντός του FIR του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών. Ωστόσο, σύμφωνα με δημοσιεύματα του Τύπου, οι συντεταγμένες της NOTAM υποδεικνύουν σημείο εντός του Εθνικού Εναέριου Χώρου (NAF) και, ως θέμα πολιτικής, η Ελλάδα δεν εξέδωσε NOTAM και δεν απάντησε στην Τουρκία.
Στη συνέχεια, η Άγκυρα προχώρησε μονομερώς στην έκδοση παράνομης οδηγίας (Α2099/24) με την οποία επιχειρεί να δεσμεύσει παρανόμως τη συγκεκριμένη περιοχή, προκαλώντας την αντίδραση της Αθήνας που εξέδωσε αντι-ΝΟΤΑΜ (680/24 και 690/24). Έπειτα, το τουρκικό «Κέντρο Καταπολέμησης Παραπληροφόρησης» εξέδωσε την επίμαχη ανακοίνωση, χωρίς αναφορά στην παρατυπία της Άγκυρας, αλλά επιχείρησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις με τον ισχυρισμό ότι η Ελλάδα με την ΝΟΤΑΜ Α630/24 για ασκήσεις στο Μυρτώο Πέλαγος, προγραμματίζει ασκήσεις χωρίς να εξαιρεί δύο τουρκικές γιορτές.
Η Αθήνα δεν είναι υποχρεωμένη να εξαιρέσει το Ραμαζάνι και την αργία της 23ης Μαρτίου. Οι ίδιες πηγές επισημαίνουν ότι η εξαίρεση των αργιών από τις στρατιωτικές επιχειρήσεις, όπως προβλέπεται στο Μνημόνιο Παπούλια – Γιλμάζ και στη Διακήρυξη της Αθήνας, ισχύει μόνο για περιοχές εντός διεθνών υδάτων και διεθνούς εναέριου χώρου.
Μάλιστα, με βάση ασφαλείς πληροφορίες, χθες ανακοινώθηκε (ΝΟΤΑΜ Α0738, Α0740, Α0742/24) η αναστολή λειτουργίας των πεδίων βολής σε περιοχές του FIR Αθηνών, σε διεθνή ύδατα και σε διεθνή εναέριο χώρο, για τις αμοιβαία συμφωνημένες επίσημες εθνικές εορτές και αργίες, όπως συμβαίνει στις αρχές κάθε μήνα.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας