Καλαφάτης: «Εδώ να σπουδάζουν τα παιδιά μας, εδώ να παράγουμε Παιδεία, εδώ να δημιουργούμε θέσεις εργασίας»
Πηγή Φωτογραφίας: Eurokinissi (Αρχείου),Τη στάση της Αντιπολίτευσης -και ειδικότερα του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ- καυτηρίασε ο Γενικός Γραμματέας της Κ.Ο. της Νέας Δημοκρατίας Βουλευτής Α΄ Θεσσαλονίκης Σταύρος Καλαφάτης
Τη στάση της Αντιπολίτευσης -και ειδικότερα του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ- καυτηρίασε ο Γενικός Γραμματέας της Κ.Ο. της Νέας Δημοκρατίας Βουλευτής Α΄ Θεσσαλονίκης Σταύρος Καλαφάτης, μιλώντας σήμερα στη Βουλή κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για την «Ενίσχυση του Δημόσιου Πανεπιστημίου και το πλαίσιο λειτουργίας μη κερδοσκοπικών παραρτημάτων ξένων πανεπιστημίων». Υπενθύμισε ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ στην τελευταία και το ΠΑΣΟΚ στην προτελευταία συνταγματική αναθεώρηση, μπλόκαραν την αλλαγή του άρθρου 16 του Συντάγματος» και τόνισε ότι «σήμερα, οι αυτοαποκαλούμενοι προοδευτικοί -σταθεροί στις αγκυλώσεις του αναχρονισμού- συναντιώνται και πάλι σαν ομάδες αντίδρασης στην πρόοδο. Ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, αφού ο ίδιος σπούδασε σε μη κρατικό αμερικάνικο Πανεπιστήμιο, αντιτάσσεται στο ενδεχόμενο να έρθει ένα τέτοιο Πανεπιστήμιο στη χώρα μας, ενώ ο επικεφαλής του ΠΑΣΟΚ άλλα λέει το πρωί και άλλα το βράδυ. Ο ίδιος δήλωσε πως δεν θα σταθούν εμπόδιο στην ίδρυση μη κρατικών, μη κερδοσκοπικών πανεπιστημίων. Ο ίδιος δήλωσε και το ακριβώς αντίθετο: Ότι δεν θα ψηφίσουν τον νόμο για τα μη Κρατικά Πανεπιστήμια».
Σε ό,τι αφορά τους στόχους της Κυβέρνησης και της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας, ο Σταύρος Καλαφάτης υπογράμμισε: «Ο στόχος μας είναι ξεκάθαρος: Να απελευθερώσουμε τη δύναμη της εκπαίδευσης και να ενισχύσουμε την κοινωνική κινητικότητα. Να κάνουμε την Πατρίδα μας κέντρο εκπαίδευσης και πολιτισμού. Εδώ να σπουδάζουν τα παιδιά μας, εδώ να παράγουμε Παιδεία, εδώ να δημιουργούμε θέσεις εργασίας».
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ομιλίας:
«Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
Φάνηκε ξεκάθαρα τον τελευταίο καιρό πως κάποιοι δεν μπορούν να ξεκολλήσουν από το παρελθόν τους. Δεν θέλουν να απαλλαγεί η χώρα από αναχρονιστικά μοντέλα. Δεν αναζητούν θέσεις, αλλά προφάσεις για να επιμένουν στην αντίδραση και το όχι σε όλα. Προσποιούνται πως δεν βλέπουν τι γίνεται σε ολόκληρο τον κόσμο.
Απέδειξαν πως παραμένουν ίδιοι και απαράλλαχτοι. Ταυτισμένοι με τον χειρότερο εαυτό τους, με τις χειρότερες πρακτικές τους. Αντίθετοι σε κάθε μεταρρύθμιση που πάει τη χώρα μπροστά.
Κυρίες και Κύριοι συνάδελφοι,
Είναι καλά γνωστή η ιστορία του καθενός. Ο ΣΥΡΙΖΑ στην τελευταία και το ΠΑΣΟΚ στην προτελευταία συνταγματική αναθεώρηση, μπλόκαραν την αλλαγή του άρθρου 16 του Συντάγματος, που επιδίωξε η Νέα Δημοκρατία και κράτησαν κλειστό τον δρόμο για την ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων. Ταυτίστηκαν στη συνέχεια με πρακτικές που υπονομεύουν το κύρος του δημόσιου Πανεπιστημίου. Κάποιοι συντάχθηκαν με τη βαριοπούλα, απέναντι στη βιβλιοθήκη. Κάποιοι σιγόνταραν τις καταλήψεις, την παρανομία, την ταλαιπωρία χιλιάδων φοιτητών, το τεράστιο κόστος για τα παιδιά και τις οικογένειές τους.
Σήμερα, οι αυτοαποκαλούμενοι προοδευτικοί -σταθεροί στις αγκυλώσεις του αναχρονισμού- συναντιώνται και πάλι σαν ομάδες αντίδρασης στην πρόοδο. Ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, αφού ο ίδιος σπούδασε σε μη κρατικό αμερικανικό Πανεπιστήμιο, αντιτάσσεται στο ενδεχόμενο να έρθει ένα τέτοιο Πανεπιστήμιο στη χώρα μας. Για τον ίδιο τα μη κρατικά Πανεπιστήμια μπορεί να λειτουργούν στην Αμερική, αλλά όχι στην Πατρίδα μας. Μπορεί να είναι καλά εκεί, αλλά πρέπει να απαγορεύονται εδώ.
Αλλοπρόσαλλη όμως είναι και η στάση που τηρεί ο επικεφαλής του ΠΑΣΟΚ. Ο ίδιος δήλωσε ρητά και ξεκάθαρα πως «δεν θα σταθούν εμπόδιο στην ίδρυση μη κρατικών, μη κερδοσκοπικών πανεπιστημίων». Ο ίδιος δήλωσε και το ακριβώς αντίθετο: Ότι «δεν θα ψηφίσουν τον νόμο για τα μη Κρατικά Πανεπιστήμια». ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ άλλα δείχνουν με το παράδειγμά τους και άλλα κάνουν. Άλλα λένε το πρωί και άλλα το βράδυ.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι
Βασικός στόχος της Κυβέρνησης ήταν, είναι και παραμένει η αναβάθμιση του δημόσιου Πανεπιστημίου, η ενίσχυση της εξωστρέφειας του, η σύνδεση του με την αγορά εργασίας. Έγιναν στην κατεύθυνση αυτή σημαντικές μεταρρυθμίσεις και συνεχίζονται. Είναι άλλωστε χαρακτηριστικό το γεγονός ότι το μεγαλύτερο μέρος του νομοσχεδίου που συζητάμε -176 από τα 205 άρθρα του- αφορούν στην αναβάθμιση του Δημόσιου Πανεπιστημίου.
Περιλαμβάνονται συγκεκριμένα ρυθμίσεις: Που απελευθερώνουν το δημόσιο Πανεπιστήμιο από τη γραφειοκρατία. Προάγουν τη διεθνοποίησή του. Προωθούν την ακαδημαϊκή αναδιάρθρωση του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης. Ρυθμίσεις που οδηγούν στην πλήρη διοικητική αυτονομία του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου.
Αυξάνονται ταυτόχρονα -αποδεικνύοντας στην πράξη το ενδιαφέρον της Κυβέρνησης για το Δημόσιο Πανεπιστήμιο- στο 1 δισεκατομμύριο ευρώ, οι πόροι για τη χρηματοδότησή του από τον Κρατικό Προϋπολογισμό, το Ταμείο Ανάκαμψης και τις συμπράξεις Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
Αναμφίβολα βασικό τμήμα του νομοσχεδίου αφορά στην εγκατάσταση παραρτημάτων ξένων Πανεπιστημίων στη χώρα μας. Θεσπίζονται για το σκοπό αυτό οι πιο αυστηρές στην Ευρώπη προϋποθέσεις για τα προγράμματα σπουδών και την ακαδημαϊκή επάρκεια του επιστημονικού προσωπικού τους. Ταυτόχρονα, όμως, μπαίνει η λειτουργία τους κάτω από την επίβλεψη της ανεξάρτητης Αρχής για τη Δημόσια Εκπαίδευση. Ό,τι ακριβώς ισχύει και για τα δημόσια ιδρύματα. Διασφαλίζεται μ΄αυτόν τον τρόπο η ποιότητα σπουδών.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
Είναι προφανές ότι η νέα μεταρρύθμιση δεν ταυτίζεται με τον τελικό στόχο. Είναι, όμως, το πρώτο βήμα -το βήμα που επιτρέπεται από το Σύνταγμα- στην προσπάθεια να μπει τέλος στον αναχρονισμό του κρατικού μονοπωλίου στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα της χώρας. Να μην είναι η χώρα μας ευρωπαϊκή εξαίρεση. Να μην διώχνει, αλλά να προσελκύει φοιτητές, θέσεις εργασίας και πλούτο.
Και έπειτα: Πως γίνεται να μην επιτρέπεται η λειτουργία μη κρατικών ιδρυμάτων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης που είναι προαιρετική, όταν επιτρέπεται η λειτουργία ιδιωτικών σχολείων πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης που είναι υποχρεωτική; Γιατί να αναγνωρίζονται μη κρατικά πανεπιστήμια που λειτουργούν εκτός, αλλά όχι εντός, συνόρων; Γιατί να έχουμε 40 χιλιάδες φοιτητές στο εξωτερικό και να διαθέτουμε κάθε χρόνο πάνω από μισό δις ευρώ για σπουδές τους πέρα από τα σύνορά μας; Γιατί να δημιουργούμε με δικές μας δαπάνες θέσεις εργασίας και πλούτο σε τρίτες χώρες και όχι στην Πατρίδα μας; Γιατί να είναι η Ελλάδα εξαίρεση στα διεθνώς ισχύοντα;
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι
Κυβέρνηση και Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας, συνεχίζουμε αποφασιστικά την εκπλήρωση των δεσμεύσεων που αναλάβαμε. Συνεχίζουμε αταλάντευτα, ακόμη πιο γρήγορα, ακόμη πιο τολμηρά, τη μεταρρυθμιστική στρατηγική μας. Συγκρουόμαστε με τις παθογένειες του παρελθόντος που κρατούν την πατρίδα πίσω. Ενισχύσουμε ακόμη περισσότερο το δημόσιο Πανεπιστήμιο. Ανοίγουμε ταυτόχρονα τον δρόμο που θα φέρει και στη χώρα μας μεγάλα διεθνή πανεπιστήμια.
Ο στόχος μας είναι ξεκάθαρος: Να απελευθερώσουμε τη δύναμη της εκπαίδευσης και να ενισχύσουμε την κοινωνική κινητικότητα. Να κάνουμε την Πατρίδα μας κέντρο εκπαίδευσης και πολιτισμού. Εδώ να σπουδάζουν τα παιδιά μας, εδώ να παράγουμε Παιδεία, εδώ να δημιουργούμε θέσεις εργασίας.
Σας ευχαριστώ.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας