Ποια ξένα πανεπιστήμια έρχονται στην Ελλάδα
Πηγή Φωτογραφίας: [367781] ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΗΝ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟΥ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΑΙΔΕΙΑΣ, ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ (ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI)
Μπορεί η Ελλάδα να μετατραπεί σε εκπαιδευτικό κόμβο για τη Νοτιοανατολική Μεσόγειο; Πόσα ξένα πανεπιστήμια θα έρθουν; Θα δώσουν ώθηση στα δημόσια πανεπιστημιακά ιδρύματα της χώρας μας; Πρόκειται για ερωτήματα, η απάντηση των οποίων θα εξαρτηθεί από τα ξένα πανεπιστήμια που θα ιδρύσουν παραρτήματα στην Ελλάδα. Η υψηλού επιπέδου τριτοβάθμια εκπαίδευση απαιτεί σημαντικές επενδύσεις, αυστηρά κριτήρια λειτουργίας και ισχυρό ελεγκτικό μηχανισμό.
Ήδη κυβερνητικά στελέχη δηλώνουν πως υπάρχουν θετικά μηνύματα. Σύμφωνα με τα ίδια στελέχη, η Σορβόννη έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον να δημιουργήσει παράρτημα σε συνεργασία με το Γαλλικό Ινστιτούτο και γνωστό ιδιωτικό σχολείο που ακολουθεί τη φιλοσοφία του γαλλικού εκπαιδευτικού συστήματος.
Ο υπουργός Παιδείας Κυριάκος Πιερρακάκης έχει ήδη πραγµατοποιήσει συναντήσεις µε εκπροσώπους µεγάλων ξένων πανεπιστηµίων που εκδηλώνουν ενδιαφέρον για ίδρυση παραρτηµάτων στη χώρα, αξιοποιώντας και τους Έλληνες πανεπιστηµιακούς της Διασποράς. Το σχέδιο της κυβέρνησης προβλέπει τη σύναψη διακρατικών συµφωνιών µε χώρες που επιθυµούν πανεπιστήµιά τους να ιδρύσουν παραρτήµατα, για τα οποία η Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης ορίζει τους αυστηρούς όρους και τις προϋποθέσεις. Υπάρχουν πανεπιστήµια που έχουν µέχρι τώρα εκδηλώσει ενδιαφέρον να έρθουν στην Ελλάδα.
Γαλλικό ενδιαφέρον
Η γαλλική πρεσβεία έχει εκδηλώσει το ενδιαφέρον να πείσει τα γαλλικά πανεπιστήµια να αυξήσουν την παρουσία τους στην Ελλάδα. Υπάρχουν ήδη 18 διπλοί κοινοί τίτλοι µεταπτυχιακών σπουδών (master) και 10 ευρωπαϊκές πανεπιστηµιακές συµµαχίες, συµπεριλαµβανοµένων ελληνικών και γαλλικών Πανεπιστηµίων.
Βρετανικά πανεπιστημιακά ιδρύματα
Μεγάλο ενδιαφέρον υπάρχει και από βρετανικά πανεπιστήµια. Με βάση ασφαλείς πληροφορίες, µάλιστα, βρετανικά πανεπιστήµια µέσω δικηγορικών εταιρειών βολιδοσκοπούν το «τοπίο» στην Ελλάδα. Ήδη πάντως βρετανικά πανεπιστήµια έχουν παραρτήµατα σε χώρες του εξωτερικού, όπως το Πανεπιστήµιο Queen Mary, που έχει Ιατρική Σχολή στη Μάλτα, και το UCL στο Ντουµπάι.
Deree College
To Deree του The American College of Greece συνεργάζεται ήδη με δεκάδες ξένα πανεπιστήμια που έχουν έδρα στην Ευρώπη, τις ΗΠΑ, τη Λατινική Αμερική, την Ασία και την Αυστραλία. Πρόκειται – όπως αναφέρεται την επίσημη ιστοσελίδα – για το «πρώτο αμερικανικό ίδρυμα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στο εξωτερικό που πέτυχε διαπίστευση στις ΗΠΑ». Τα προπτυχιακά του προγράμματα επικυρώνονται από το Open University του Ηνωμένου Βασιλείου.
Η κυπριακή εμπειρία
Σύµφωνα µε ασφαλείς πληροφορίες, το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήµιο Κύπρου, εκτός από την ίδρυση Ιατρικής Σχολής, µελετά και τη δηµιουργία κοινωνικών σχολών, όπως Νοµικής και Ψυχολογίας. Το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήµιο Κύπρου έχει ήδη παράρτηµα της Ιατρικής Σχολής στη Φρανκφούρτη της Γερµανίας, µε άδεια της Κυπριακής ∆ηµοκρατίας, το οποίο παράρτηµα λειτουργεί µε τους κανόνες της Γερµανικής ∆ηµοκρατίας. Το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήµιο Κύπρου ως κριτήρια των αιτήσεων εισδοχής στην Ιατρική Σχολή έχει: γενικό βαθµό 18 και άνω, απαραίτητο µάθηµα κατεύθυνσης τη Βιολογία, αλλά και ένα ακόµα εκ των Μαθηµατικών ή Χηµείας ή Φυσικής, αλλά και αποδεικτικό άριστης γνώσης της αγγλικής γλώσσας, ενώ επιπλέον απαιτείται συστατική επιστολή από το Λύκειο ή καθηγητή πανεπιστηµίου, σύντοµη έκθεση προσωπικών στοιχείων και ενδιαφερόντων, επιστολές ή πιστοποιητικά που αφορούν νοσοκοµεία, κλινικές, που θεωρούνται επιπρόσθετα προσόντα, αλλά και προσωπική συνέντευξη. Η κοινοπραξία µε την επωνυµία University of Nicosia Greece Branch Medical Limited ή UNGBM Limited ενδιαφέρεται να λειτουργήσει Ιατρική Σχολή σε εγκαταστάσεις που βρίσκονται στην ευρύτερη περιοχή του πρώην αεροδροµίου του Ελληνικού.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας