Γιατί το ΠΑΣΟΚ παραμένει δημοσκοπικά στάσιμο
Πηγή Φωτογραφίας: ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΗΝ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΤΟΥ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟΥ ΕΘΝΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ (ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΤΟΛΗΣ/EUROKINISSI)
Αυτό που συμβαίνει με το κόμμα του Νίκου Ανδρουλάκη είναι πράγματι πρωτόγνωρο. Για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια οι πολιτικές συνθήκες είναι ιδιαίτερα ευνοϊκές για το ΠΑΣΟΚ, τα αυτογκόλ όμως είναι τόσα πολλά που το κρατούν καθηλωμένο σε ποσοστά που δεν του επιτρέπουν να διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο στο πολιτικό σκηνικό.
Οι συνθήκες δεν θα μπορούσαν να είναι πιο ευνοϊκές για το ΠΑΣΟΚ. Έχοντας παραμείνει στην εξουσία για σχεδόν πέντε χρόνια, η κυβέρνηση είναι φυσικό να αντιμετωπίζει το πολιτικό τίμημα των δύσκολων αποφάσεων που λαμβάνει και το ΠΑΣΟΚ θα μπορούσε θεωρητικά να γίνει ο υποδοχέας της λαϊκής δυσαρέσκειας. Ωστόσο, κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει. Όπως δείχνουν οι δημοσκοπήσεις, στη λεγόμενη “γκρίζα ζώνη” βρίσκεται ο μεγαλύτερος αριθμός δυσαρεστημένων ψηφοφόρων.
Ωστόσο, η εσωτερική κρίση στο κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ δεν αποτελεί ούτε για το ΠΑΣΟΚ ενίσχυση. Σε ορισμένες δημοσκοπήσεις το ΠΑΣΟΚ βρίσκεται στη δεύτερη θέση, αλλά αυτό οφείλεται κυρίως στην πτώση του ΣΥΡΙΖΑ και όχι στην άνοδο του ίδιου του ΠΑΣΟΚ.
Ποιο είναι λοιπόν το πρόβλημα με το ΠΑΣΟΚ; Αν η τρέχουσα πολιτική συγκυρία δεν επιτρέπει μια δυναμική ανάκαμψη, πότε θα επιτρέψει; Αυτό που συμβαίνει σε αυτό το άλλοτε πανίσχυρο κόμμα, το οποίο σφράγισε με την ύπαρξή του τη μεταπολιτευτική πολιτική ιστορία, είναι πράγματι παράξενο. Στη σημερινή κυβέρνηση υπάρχουν υπουργοί και υψηλόβαθμα στελέχη μέσα στο Μέγαρο Μαξίμου, στον ΣΥΡΙΖΑ υπάρχουν βουλευτές που βρίσκονται κοντά στον νέο αρχηγό του κόμματος Στέφανο Κασσελάκη, και στην κεντρική πολιτική σκηνή όλοι διεκδικούν την εξουσία.
Το ΠΑΣΟΚ έχει παρουσία σε κάποιες δημοσκοπήσεις, αλλά όχι με τη σημερινή του μορφή και την πολιτική του ταυτότητα. Όμως, μπορεί το ΠΑΣΟΚ να αποτελέσει και πάλι τη ραχοκοκαλιά ενός νέου κόμματος; Οι προοπτικές δεν είναι ιδιαίτερα αισιόδοξες, καθώς το 1/3 της σημερινής Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ καταψήφισε το νομοσχέδιο για την ισότητα των γάμων και το κόμμα στο σύνολό του είναι μπερδεμένο σχετικά με τη θέση του για τα μη κρατικά πανεπιστήμια. Τι μπορούμε να περιμένουμε αν η κυβέρνηση αφήσει τη νομοθέτηση στους κορυφαίους συνταγματολόγους του ΠΑΣΟΚ και το κόμμα του Νίκου Ανδρουλάκη κωφεύει στις απόψεις τους και περιμένει να γνωμοδοτήσει το Συμβούλιο της Επικρατείας στο μέλλον;
Η μάχη των ευρωεκλογών θα είναι ιδιαίτερα κρίσιμη για ΠΑΣΟΚ. Η κατάκτηση της δεύτερης θέσης μπορεί να του δώσει άλλη μια ευκαιρία, αν και θα είναι κρίσιμη όχι μόνο η σειρά κατάταξης αλλά και το εκλογικό ποσοστό. Κάτι περισσότερο από αυτό που πήρε ο βαριά ηττημένος ΣΥΡΙΖΑ στις τελευταίες εκλογές (17%) θα έδινε ίσως μια προοπτική «επιστροφής» στον παλιό δικομματισμό. Αν όμως το ΠΑΣΟΚ έρθει τρίτο ή δεύτερο αλλά με χαμηλό ποσοστό, θα αρχίσει αναπόφευκτα ένας νέος γύρος εσωστρέφειας. Η εύκολη λύση είναι να φορτωθούν οι ευθύνες στην ηγεσία. Η δύσκολη αλλά σίγουρα πιο δημιουργική είναι να αναλάβουν όλοι τις ευθύνες τους. Και να αναλογιστούν σοβαρά ότι μεγάλη παράταξη δεν γίνεσαι με εσωκομματικές ισορροπίες αλλά με πολιτικό όραμα και πρόγραμμα διακυβέρνησης. Στοιχεία που μέχρι σήμερα δεν έχει παρουσιάσει το ΠΑΣΟΚ που διεκδικεί να ξαναγίνει μεγάλο.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας