Η Παπαστράτος αποκαθιστά το φυσικό περιβάλλον στις πυρόπληκτες περιοχές της Αττικής, φυτεύοντας 70.000 δέντρα και αναλαμβάνοντας τη φροντίδα τους έως το 2026.
Σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποίησε πέρυσι το meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, οι καμένες εκτάσεις στην Ελλάδα από την αρχή του 2023 έως και τον Αύγουστο της ίδια χρονιάς αυξήθηκαν κατά 270%, δίνοντας μία θλιβερή θέση στη χώρα μας, μεταξύ 20 Μεσογειακών χωρών. Κι όμως, η Ελλάδα ήρθε πρώτη σε καμένες εκτάσεις δασικής γης έπειτα από τις καταστροφικές πυρκαγιές του 2023, με τα στρέμματα να υπολογίζονται περίπου στα 1,6 εκατομμύρια.
Λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω ευρήματα, καταλαβαίνουμε πως η κατάσταση είναι αποκαρδιωτική και απαιτεί μία ολοκληρωμένη λύση διαχείρισης, ειδικότερα στην Αττική που οι περιοχές πρασίνου είναι πλέον δυσεύρετες. Ακριβώς για αυτό τον λόγο, κάθε προσπάθεια αποκατάστασης του φυσικού περιβάλλοντος είναι μία ευκαιρία να φυτρώσει ξανά η ελπίδα, μία απόδειξη πως μπορούμε να ανατρέψουμε την παρούσα κατάσταση και να διαμορφώσουμε ένα περιβάλλον που θα σφύζει ζωή.
Μία τέτοια ελπιδοφόρα προσπάθεια πραγματοποιεί από το 2021 η Παπαστράτος, ενώ η πιο πρόσφατη δράση της έγινε την Τετάρτη 6 Μαρτίου, στην πηγή Καρακαντά του Δήμου Πεντέλης. Εκεί βρέθηκαν ο Θόδωρος Σκυλακάκης, Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, καθώς και 150 εθελοντές της Παπαστράτος, οι οποίοι φύτευσαν συμβολικά τα πρώτα δέντρα της Β’ φάσης του προγράμματος, δηλαδή τα πρώτα 800 δέντρα από τα 35.000 που θα τοποθετηθούν σε 500 στρέμματα.
Δράσεις που θα δώσουν μία πράσινη «ανάσα» σε πυρόπληκτες περιοχές της Αττικής
Η ενέργεια που πραγματοποιήθηκε στην πηγή Καρακαντά αποτελεί ουσιαστικά την εκκίνηση της Β’ φάσης ενός μεγάλου προγράμματος αναδάσωσης το οποίο ξεκίνησε η Παπαστράτος με αφορμή τις καταστροφικές πυρκαγιές το καλοκαίρι του 2021, στο πλαίσιο του θεσμού του Αναδόχου Αναδάσωσης.
Μιλώντας για αυτή την πρωτοβουλία, ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Παπαστράτος, κ. Γιώργος Μαργώνης, ανέφερε πως, «στην Παπαστράτος έχουμε μάθει να απαντάμε με πράξεις στα μεγάλα προβλήματα που εμφανίζονται μπροστά μας. Δεν μένουμε αμέτοχοι μπροστά στην ανυπολόγιστη περιβαλλοντική καταστροφή, που πλήττει τον πυρήνα του οικοσυστήματός μας. Σήμερα, όλοι μαζί, οι άνθρωποι της Παπαστράτος, φυτεύσαμε τα πρώτα δέντρα στον Δήμο Πεντέλης, με στόχο να δώσουμε νέα πνοή στο φυσικό περιβάλλον».
Πρόκειται για μία σπουδαία πρωτοβουλία του 1 εκατ. ευρώ η οποία εντάσσεται στη Στρατηγική Βιώσιμης Ανάπτυξης της εταιρείας και περιλαμβάνει, εκτός από τη φύτευση 70.000 δέντρων σε 1.000 στρέμματα και την ολοκληρωμένη φροντίδα τους μέχρι το 2026. Με λίγα λόγια, δεν είναι μία απλή δεντροφύτευση αλλά ένα μακρόπνοο σχέδιο το οποίο φιλοδοξεί να δώσει ξανά ζωή στις πυρόπληκτες περιοχές.
Πιο συγκεκριμένα, η Α’ φάση της αναδάσωσης αφορούσε στην περιοχή του Αγίου Στεφάνου, στην οποία φυτεύτηκαν 35.000 δέντρα, δίνοντας πνοή σε μία δασική έκταση 500 στρεμμάτων. Από τα δέντρα που τοποθετήθηκαν, τα 8.000 δεν κατάφεραν να επιβιώσουν τους εκτεταμένους καύσωνες του καλοκαιριού, όμως αντικαταστάθηκαν με καινούργια. Το γεγονός αυτό αποδεικνύει έμπρακτα, τόσο την ευελιξία, όσο και την αφοσίωση της εταιρείας στην αποτελεσματική υλοποίηση του έργου και την απόλυτη δέσμευσή της, ώστε να ξαναγίνει δάσος εκεί που υπήρχε δάσος. Ωστόσο, η δράση δεν περιλάμβανε μόνο τη φύτευση των δέντρων, αλλά τον καθαρισμό των καμένων εκτάσεων, τη φροντίδα και το πότισμα.
Η Ιπποκράτειος Πολιτεία, μία περιοχή που αρχικά είχε επιλεγεί από την επιστημονική ομάδα της εταιρείας να αναδασωθεί, κατάφερε να αναγεννηθεί πραγματικά μέσα από τις στάχτες της, με φυσικό τρόπο με αποτέλεσμα οι δράσεις του προγράμματος να μεταφερθούν σε διαφορετική περιοχή. Ως εκ τούτου προέκυψε η νέα έκταση 500 στρεμμάτων στην Πεντέλη, η οποία είχε επίσης δοκιμαστεί σκληρά από τις πυρκαγιές. Αφού ολοκληρώθηκε η επιστημονική μελέτη, ξεκίνησε η διαδικασία της φύτευσης, η οποία θα ολοκληρωθεί μέσα στους επόμενους μήνες και υπολογίζεται πως θα περιλαμβάνει 35.000 δέντρα, καθώς και τη φροντίδα τους έως και το 2026.
Είναι σημαντικό να αναφέρουμε πως βασικό κριτήριο επιτυχίας για το πρόγραμμα αναδάσωσης της Παπαστράτος είναι το ποσοστό επιβίωσης των νέων δέντρων που έχουν τοποθετηθεί, ενώ στόχος είναι τουλάχιστον το 75% των δέντρων από τα οποία θα φυτευτούν να επιβιώσουν. Ομολογουμένως, πρόκειται για ένα αρκετά υψηλό ποσοστό, το οποίο απαιτεί επιστημονική καθοδήγηση, σχολαστική, σταθερή παρακολούθηση και διαρκή φροντίδα των αναδασωμένων περιοχών.
Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Θόδωρος Σκυλακάκης, που συμμετείχε στην πρόσφατη δράση, τόνισε, «τα βουνά στην Αττική είναι ο “πνεύμονας” από τον οποίο αναπνέουμε όλοι στην περιοχή. Μπροστά μας έχουμε δύσκολα χρόνια, καθώς θα βιώσουμε αυξημένες θερμοκρασίες και μεγάλους κινδύνους από τους καύσωνες, οι οποίοι θα ευνοούν την ανάπτυξη πυρκαγιών. Για αυτό και θα πρέπει να δουλεύουμε παράλληλα στην αναδάσωση και στην καινούργια δάσωση -προπαντός στην Αττική». Είναι ο μόνος τρόπος για να μετατραπούν ξανά οι καμένες, ταλαιπωρημένες εκτάσεις σε καταπράσινες περιοχές οι οποίες σφύζουν από ζωή, προσφέροντας οξυγόνο στην Αττική, αλλά και στους κατοίκους της.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας