Άδωνις: Τεράστια η αποδοχή των απογευματινών χειρουργείων από τα νοσοκομεία
Πηγή Φωτογραφίας: (ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI)//Τη μεγάλη προσφορά των νοσοκομειακών μονάδων για τη λειτουργία απογευματινών χειρουργείων υπογράμμισε, σε αποψινή παρέμβασή του, ο Άδωνις Γεωργιάδης.
Τη μεγάλη προσφορά των νοσοκομειακών μονάδων για τη λειτουργία απογευματινών χειρουργείων υπογράμμισε, σε αποψινή παρέμβασή του, ο Άδωνις Γεωργιάδης.
Συγκεκριμένα, παραχωρώντας συνέντευξη στο ραδιοφωνικό σταθμό City Fm, ο υπουργός Υγείας τόνισε πως «από τα 125 νοσοκομεία, τα 120 νοσοκομεία του ΕΣΥ. δήλωσαν πως θα λειτουργήσουν απογευματινά χειρουργεία» και ότι «αυτή την εβδομάδα, αρχίζουν να λειτουργούν απογευματινά χειρουργεία τα νοσοκομεία Παπαγεωργίου, ΑΧΕΠΑ, Ευαγγελισμός, ενώ τεράστια αποδοχή είχαμε στο νοσοκομείο Λάρισας, όπου όλες οι κλινικές δήλωσαν πως θα ξεκινήσουν άμεσα απογευματινά χειρουργεία».
Αναφερόμενος στις απολαβές του νοσοκομειακού προσωπικού, ο Άδωνις επισήμανε πως «η αμοιβή των νοσηλευτών είναι, για τα απογευματινά χειρουργεία, δεκαπέντε ευρώ την ώρα, διπλός μισθός από το πρωί. Η εργασία στα απογευματινά χειρουργεία είναι προαιρετική. Η εργασία θα γίνεται με βάση το rotation. Δεν επιτάσσουμε κανένα γιατρό, κανένα τραυματιοφορέα, κανένα νοσηλευτή. Σκοπός είναι οι εργαζόμενοι στο ΕΣΥ να παίρνουν έναν επιπλέον μισθό, όταν θα λειτουργήσουν πλήρως τα απογευματινά χειρουργεία».
«Πρέπει να γίνει κατανοητό», συνέχισε ο υπουργός Υγείας, «πως τα απογευματινά χειρουργεία είναι μια αναγκαιότητα του συστήματος υγείας. Νομοθετήθηκαν για πρώτη φορά το 1992 επί κυβερνήσεως Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, το 2001 επί ημερών Κώστα Σημίτη και επανήλθαν και επί κυβερνήσεως Αντώνη Σαμαρά, μέχρι που έθεσα σε πλήρη εφαρμογή τη σχετική ιδέα».
Σύμφωνα με τον Ά. Γεωργιάδη, «το κράτος έχει ξοδέψει δισεκατομμύρια για το ΕΣΥ και τα νοσοκομεία κλείνουν το μεσημέρι. Γιατί να μην αξιοποιείται αυτή η περιουσία του ελληνικού λαού και το απόγευμα; Ποια εταιρεία δεν λειτουργεί μετά τις 3μμ; Είναι λοιπόν εντελώς παράλογο να μη λειτουργεί το σύστημα υγείας μετά το μεσημέρι».
Η μεγάλη ανησυχία ήταν η σκόπιμη μεταφορά από το πρωί στο απόγευμα, έτσι ώστε το προσωπικό, γιατροί και νοσηλευτές, να κερδίζουν περισσότερα χρήματα. Όμως αυτός ο φόβος αναχαιτίζεται. Πλέον μπορούμε χάρη στα σύγχρονα ηλεκτρονικά συστήματα που διαθέτουμε να ελέγχουμε το ρυθμό των πρωινών χειρουργείων».
Ερωτηθείς, τέλος, για το θεσμό του προσωπικού γιατρού, ο υπουργός Υγείας υπογράμμισε πως «στην Ελλάδα έχουμε περίπου 2,6 εκατομμύρια πολίτες, οι οποίοι είναι υπερτασικοί, χωρίς να το έχουν καταλάβει. Η θεραπεία είναι πολυδάπανη. Άρα, για το κράτος μας, εξοικονομούμε πολλά λεφτά με τον προσωπικό γιατρό, γιατί ο προσωπικός γιατρός σε προσέχει και σε ρυθμίζει, γιατί ο προσωπικός γιατρός είναι ένας γιατρός που λειτουργεί προβλεπτικά και προληπτικά», κατέληξε ο Ά. Γεωργιάδης.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας