Τα νέα ονόματα στο ευρωψηφοδέλτιο της ΝΔ
Πηγή Φωτογραφίας: [367936] ΠΡΟΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΣΤΗΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ (ΡΑΦΑΗΛ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ/EUROKINISSI)
Με την παρουσία του Κυριάκου Μητσοτάκη το απόγευμα στο προσυνέδριο της ΝΔ που πραγματοποιείται στη Θεσσαλονίκη, η κυβερνητική παράταξη μπαίνει στην γραμμή της εκκίνησης για τη μάχη των ευρωεκλογών του Ιουνίου.
Με την άτυπη έναρξη της νέας προεκλογικής περιόδου, σε περίπου τρεις μήνες, το Μέγαρο Μαξίμου αντιμετωπίζει μια διπλή πρόκληση. Από τη μία, την παραδοσιακή δημοσκοπική χαλαρότητα σε σχέση με την ευρωκάλπη, που συνήθως οδηγεί σε υψηλά ποσοστά αποχής, και από την άλλη, την ψήφο διαμαρτυρίας, που στρέφει ορισμένους ψηφοφόρους προς τα μικρότερα κόμματα.
Επιπλέον, οι πρόσφατες δημοσκοπήσεις δείχνουν αυξητική τάση του ποσοστού των πολιτικών δυνάμεων στα δεξιά της Νέας Δημοκρατίας, δημιουργώντας έναν επιπλέον πονοκέφαλο για το επιτελείο της οδού Πειραιώς, έστω και αν η γενική εκτίμηση είναι ότι ο εκλογικός συσχετισμός είναι απίθανο να αλλάξει σε αποφασιστικό βαθμό.
Ωστόσο, η αυξητική τάση του ποσοστού των δεξιών και ακροδεξιών κομμάτων δεν αφήνει περιθώρια εφησυχασμού στον πρωθυπουργό και τους συνεργάτες του, δεδομένου ότι, σύμφωνα με πρόσφατες δημοσκοπήσεις, οι διαρροές από το κυβερνών κόμμα φαίνεται να κατευθύνονται προς την Ελληνική Λύση (6,3%) και τη Νίκη (1,4%),
Τα δύο παραπάνω κόμματα εισπράττουν δυσαρέσκεια κυρίως από τη ΝΔ και δευτερευόντως από το ΠΑΣΟΚ και τον ΣΥΡΙΖΑ. Ακόμα πιο ανησυχητική είναι η καταγραφή της κοινής γνώμης στη Βόρεια Ελλάδα, όπου, σύμφωνα με ποιοτικές μετρήσεις, τόσο η Ελληνική Λύση όσο και η Νίκη βρίσκονται πολύ πάνω από τον εθνικό μέσο όρο.
Οι φήμες για πιθανή υποψηφιότητα του δικηγόρου Φαήλου Κρανιδιώτη δεν ήταν τυχαίες υπό την έννοια ότι θα μπορούσε να προσελκύσει ψηφοφόρους από τη δεξιά πτέρυγα, αφού άνοιξε πληγές με την ψήφιση νόμου για τα ομόφυλα ζευγάρια που επηρέασε και ορισμένους παραδοσιακούς ψηφοφόρους της ΝΔ. Το “όπλο” στα χέρια της κυβέρνησης, όπως σπεύδουν να επισημάνουν οι κύκλοι του πρωθυπουργού, είναι η διεκδίκηση μιας μεταρρυθμιστικής ατζέντας, η οποία ανέκαθεν προσέλκυε πολλούς υποστηρικτές από τη λεγόμενη μεσαία τάξη.
Σε επίπεδο προσώπων η επιλογή αυτή μεταφράζεται ήδη στην τοποθέτηση στο γαλάζιο ευρωψηφοδέλτιο της πρώην υπουργού του ΠΑΣΟΚ Εύης Χριστοφιλοπούλου, του πρώην βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Πύρρου Δήμα και του μέχρι πρότινος συμβούλου του Νίκου Ανδρουλάκη, αναπληρωτή καθηγητή Διεθνούς Πολιτικής, Σωτήρη Σέρμπου.
Εντείνεται η κινητικότητα για την οριστικοποίηση του γαλάζιου ευρωψηφοδελτίου, με τις τελικές ανακοινώσεις να γίνονται στα μέσα Απριλίου, αμέσως μετά το Συνέδριο του κόμματος. Ήδη στην οδό Πειραιώς γράφουν και σβήνουν ονόματα, με τις τελευταίες πληροφορίες να κάνουν λόγο για εκ νέου υποψηφιότητα και της Μαρίας Σπυράκη, μετά τη δικαίωσή της στην έρευνα για απάτη εις βάρος του ευρωπαϊκού προϋπολογισμού, αλλά και το τετ α τετ που είχε η νυν ευρωβουλευτής με τον Κυριάκο Μητσοτάκη.
Έτσι, υποψήφιοι –εκτός απροόπτου- θα είναι ξανά όλοι οι εκλεγμένοι ευρωβουλευτές και η Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου στην οποία το Μέγαρο Μαξίμου έχει παράσχει πλήρη πολιτική κάλυψη αναφορικά με τη διαρροή των emails του καταλόγου των Ελλήνων της διασποράς.
Εσχάτως προστέθηκαν στη σχετική λίστα η αντιπεριφερειάρχης Βούλα Πατουλίδου και ο πρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, ενώ έντονα ακούγονται τα ονόματα των δημοσιογράφων Βίκυς Φλέσσα και Ανδρέα Ζαμπούκα, αλλά και του πρώην βουλευτή Κώστα Κουκοδήμου. Ο πρωθυπουργός βολιδοσκοπεί μάλιστα και τον ερευνητή και διευθυντή πληροφορικής του ΜΙΤ Media Lab, Μιχάλη Μπλέτσα, ο οποίος ωστόσο ακόμα δεν έχει αποφασίσει τη συμμετοχή του στις κάλπες του Ιουνίου.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας