ΝΑΤΟ: «Δεν υπάρχει λόγος να έχουμε πυρηνικά όπλα στο έδαφός μας»
Πηγή Φωτογραφίας: Officials prepare to hoist the Swedish national flag on a pole during a flag raising ceremony for Sweden's accession to NATO at the North Atlantic Alliance headquarters in Brussels, on March 11, 2024. © John Thys, AFP
«Επιστρέψαμε στο σπίτι μας, στο σπίτι της συμμαχίας για την ειρήνη και την ελευθερία, στην οποία ανήκουν ήδη τόσες πολλές δημοκρατίες», δήλωσε ο πρωθυπουργός Ουλφ Κρίστερσον στους δημοσιογράφους πριν από την έπαρση της σημαίας της Σουηδίας.
Μόλις υποχώρησαν τα χαμόγελα και στέγνωσε το μελάνι από τις υπογραφές στο πρωτόκολλο ένταξης στο ΝΑΤΟ, ο Σουηδός πρωθυπουργός Ουλφ Κρίστερσον έκανε κάποιες μικρές, τυπικές παρατηρήσεις στις επίσημες δηλώσεις του. Που μπορεί να σημαίνει πως υπήρξαν συνομιλίες και με τη Ρωσία πριν την προσχώρηση ή έστω πως υπάρχει συνεννόηση μεταξύ Ρωσίας και ΝΑΤΟ.
«Δεν βλέπουμε καμία ανάγκη για τη Σουηδία να φιλοξενεί μόνιμες βάσεις ή πυρηνικά όπλα στο σουηδικό έδαφος» δήλωσε ο Κρίστερσον
Όπως και ο υπουργός Εξωτερικών Τομπάιας Μπίλστρομ που δήλωσε στο πρακτορείο Αναντολού: «Έχουμε ήδη κοινές επιχειρήσεις και, φυσικά, θα υπάρχουν στρατεύματα του ΝΑΤΟ που θα επιχειρούν στη Σουηδία. Το μόνο πράγμα που έχουμε πει ότι δεν θέλουμε να έχουμε μόνιμες βάσεις».
Όχι πυρηνικά όπλα ή βάσεις στο σουηδικό έδαφος
Με την προσχώρηση της Σουηδίας, η συμμαχία έχει αρχίσει να εντάσσει τη χώρα στα σχέδια άμυνας και αποτροπής της. Ωστόσο, η πλήρης ενσωμάτωση μπορεί να διαρκέσει χρόνια. «Για να είμαι ειλικρινής, είμαστε προετοιμασμένοι γι’ αυτό εδώ και αρκετό καιρό. Στην πραγματικότητα εδώ και 30 χρόνια, αλλά πιο λεπτομερώς τα τελευταία δύο χρόνια», δήλωσε ο Kristersson στη συνέντευξη Τύπου.
«Τώρα εισερχόμαστε σε μια νέα εποχή. Θα μεταμορφωθούμε από το να ακολουθούμε το ΝΑΤΟ στο να είμαστε το ΝΑΤΟ», πρόσθεσε. Το νέο μέλος φέρνει στο τραπέζι ένα ναυτικό καλά βαθμονομημένο για τη Βαλτική Θάλασσα, μια αεροπορία εξοπλισμένη με τοπικά ανεπτυγμένα μαχητικά Saab Gripen και μια εγχώρια αμυντική βιομηχανία. Η ένταξη της Σουηδίας έρχεται επίσης κατά τη διάρκεια της στρατιωτικής άσκησης «Nordic Response» που πραγματοποιήθηκε στη Νορβηγία, στην οποία συμμετείχαν περισσότεροι από 20.000 στρατιώτες από 13 συμμαχικά έθνη από τις 3 έως τις 14 Μαρτίου. Οι ασκήσεις αυτές πραγματοποιούνται κάθε δύο χρόνια στη βόρεια Νορβηγία/
Ωστόσο, ο Κρίστερσον κατέστησε σαφή τη θέση του σχετικά με την πυρηνική στρατηγική του ΝΑΤΟ. «Δεν βλέπουμε καμία ανάγκη για τη Σουηδία να φιλοξενεί μόνιμες βάσεις ή πυρηνικά όπλα στο σουηδικό έδαφος», δήλωσε. Ο Στόλτενμπεργκ πρόσθεσε ότι επί του παρόντος δεν υπάρχει ανάγκη να αυξηθεί ο αριθμός των συμμάχων του ΝΑΤΟ που φιλοξενούν πυρηνικά όπλα και δεν υπάρχουν σχέδια για την απόσπαση μιας ομάδας μάχης στη Σουηδία, όπως υπάρχει αυτή τη στιγμή στη Βαλτική. Είπε ότι εναπόκειται στη σουηδική κυβέρνηση να αποφασίσει εάν μπορεί να το εξετάσει στο μέλλον.
«Δεν υπάρχει λόγος να έχουμε πυρηνικά όπλα στο έδαφός μας» ανέφερε και ο ΥΠΕΞ
Ο Μπίλστρομ δήλωσε επίσης ότι η Σουηδία είναι πρόθυμη, κατ’ αρχήν, να στείλει δυνάμεις σε άλλους συμμάχους και ότι ετοιμάζεται να στείλει ένα μηχανοκίνητο τάγμα στη Λετονία. Αναφερόμενος στις συνεχιζόμενες διαφωνίες στην Ευρώπη σχετικά με την ανάγκη ανάπτυξης πυρηνικών όπλων στην ήπειρο, δήλωσε:
«Σε καιρό ειρήνης, δεν βλέπουμε κανένα λόγο να έχουμε πυρηνικά όπλα στο έδαφός μας», υπογράμμισε. Αναγνωρίζοντας τον ρόλο των πυρηνικών όπλων στο δόγμα άμυνας και αποτροπής του ΝΑΤΟ, ο Μπίλστρομ τόνισε ότι η Στοκχόλμη εισήλθε στο ΝΑΤΟ χωρίς προαπαιτούμενα για το θέμα αυτό. Τόνισε ότι τα τρία μόνα μέλη του ΝΑΤΟ που διαθέτουν πυρηνικά όπλα είναι οι ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Γαλλία, προσθέτοντας ότι κανένα πυρηνικό όπλο δεν έχει αναπτυχθεί στο έδαφος κανενός κράτους μέλους από το τέλος του Ψυχρού Πολέμου.
«Κανένα κράτος μέλος δεν είναι, φυσικά, υποχρεωμένο να αναλάβει πυρηνικά όπλα παρά τη θέλησή του. Έτσι, νομίζω ότι αυτό είναι ένα λίγο υπερβολικό ζήτημα από τη δική μου άποψη. Ωστόσο, στεκόμαστε πλήρως πίσω από το γεγονός ότι τα πυρηνικά όπλα είναι μέρος ενός δόγματος που λειτουργεί το ΝΑΤΟ», υπογράμμισε.
Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ επιβεβαίωσε την Τρίτη τη στάση της συμμαχίας επί του θέματος, δηλώνοντας ότι «δεν υπάρχει κανένα σχέδιο αύξησης του αριθμού των συμμάχων με πυρηνικά όπλα». Ο Στόλτενμπεργκ υπογράμμισε ότι ενώ το ΝΑΤΟ έχει αξιολογήσει τη στάση του έναντι των υφιστάμενων συμβατικών δυνάμεων, δεν υπάρχουν σχέδια για τη δημιουργία ομάδων μάχης στη Σουηδία, όπως αυτές στις χώρες της Βαλτικής.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας