Πολιτική

Μεταναστευτικό: Σε ετοιμότητα η κυβέρνηση για ροές από την Αίγυπτο

Μεταναστευτικό: Σε ετοιμότητα η κυβέρνηση για ροές από την Αίγυπτο

Πηγή Φωτογραφίας: ΣΥΝΕΝΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΛΑΪΚΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ (2η ΜΕΡΑ) (ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/EUROKINISSI)

Συνάντηση Μητσοτάκη και φον ντερ Λάιεν την Κυριακή.

Κομβικής σημασίας χαρακτηρίζεται από την Αθήνα η διαφαινόμενη ενίσχυση της Αιγύπτου από την Ε.Ε. με ένα γενναιόδωρο πακέτο ύψους 7,4 δισ. ευρώ για τη διαχείριση του μεταναστευτικού.

Η κατάσταση στην Αίγυπτο παρακολουθείται με προβληματισμό από την κυβέρνηση για δύο λόγους:

Πρώτον, επειδή εκφράζονται φόβοι για αύξηση των ροών –προς την Κρήτη– από μετανάστες που ήδη βρίσκονται σε αιγυπτιακό έδαφος ή μπορεί να φθάσουν εκεί εξαιτίας της τραγικής κατάστασης στη Γάζα.

Δεύτερον, επειδή η οικονομία του Καΐρου δοκιμάζεται λόγω της κατάστασης στο Σουέζ, αλλά και της αναμενόμενης μείωσης των εσόδων από τον τουρισμό. Τυχόν περαιτέρω επιβάρυνση της αιγυπτιακής οικονομίας μπορεί να οδηγήσει σε κλυδωνισμούς την κυβέρνηση του Αλ Σίσι, που έχει αναπτύξει στρατηγική σχέση με την Ελλάδα.

Μόνο στην Κρήτη, το τελευταίο τρίμηνο, οι αφίξεις αγγίζουν τις 1.500. Την Κυριακή, στο Κάιρο μεταβαίνουν η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν μαζί με τους πρωθυπουργούς της Ελλάδας, της Ιταλίας και του Βελγίου, με δημοσίευμα των Financial Times, να κάνει λόγο για συμφωνία για το μεταναστευτικό, που θα συνοδεύεται από ένα πακέτο βοήθειας ύψους πάνω από 7 δισ. ευρώ προς την Αίγυπτο.

Σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα, ο υπουργός Μετανάστευσης Δημήτρης Καιρίδης, το τελευταίο τρίμηνο περίπου 1.500 άτομα έχουν φτάσει στην Κρήτη, αριθμός που, όπως υποστήριξε, δεν είναι μεγάλος, ωστόσο αυτό που προκαλεί ανησυχία είναι η τάση που ολοένα και αυξάνεται και προβληματίζει.

Ειδικότερα, το τελευταίο Σαββατοκύριακο είχαμε σε πέντε διαφορετικές περιπτώσεις αφίξεις μεταναστών στο νησί στα νότια της Κρήτης και στο Ηράκλειο και στα Χανιά αλλά και στη Γαύδο. Χθες, 91 μετανάστες έφτασαν στη Γαύδο γεγονός που οδήγησε τη δήμαρχο Λίλιαν Στεφανάκη να κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου. «Τώρα η Γαύδος είναι το πιο ευαίσθητο κομμάτι της χώρας. Μιλάμε εδώ πέρα θέλει υποστήριξη. Είναι η άκρη της Ευρώπης. Πραγματικά είναι σε μεγάλο κίνδυνο», είπε σήμερα μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας 91,6 και 105,8.

«Έχουν μετατρέψει το νησί μας σε μια πύλη εισόδου, το τελευταίο δεκαήμερο με αποκορύφωμα το προηγούμενο σαββατοκύριακο το κακό παράγινε και αυτό πιστεύω ήταν λογικό λόγω της βελτίωσης των καιρικών συνθηκών» δήλωσε από την πλευρά του ο Νίκος Συριγωνάκης, αντιπεριφερειάρχης. Σύμφωνα με τον ίδιο «όσο περνάει ο χρόνος κι έρχεται η θερινή περίοδος τόσο θα έχουμε αύξηση αυτών των ροών».

Επίκειται συνάντηση Μητσοτάκη – φον ντερ Λάιεν με φόντο το αιγυπτιακό ζήτημα

Το γεγονός πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα είναι ανάμεσα στους ηγέτες που θα μεταβούν την Κυριακή στο Κάιρο, μαζί με την πρόεδρο της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και τους πρωθυπουργούς της Ιταλίας και του Βελγίου Τζόρτζια Μελόνι και Αλεξάντερ ντε Κρο αντίστοιχα, όπου θα επισημοποιηθεί η συμφωνία Ε.Ε. – Αιγύπτου, είναι για το Μέγαρο Μαξίμου «κάτι ιδιαίτερα σημαντικό».

Ο λόγος είναι πως η Αίγυπτος αποτελεί για την Αθήνα έναν ιδιαίτερα σημαντικό σύμμαχο σε πολλά επίπεδα και η ενίσχυσή της είναι «ζωτικής σημασίας» για την Ελλάδα. Αυτός είναι και ο λόγος που η Αθήνα έχει συγκεκριμένους λόγους να φοβάται για το πώς εξελίσσεται η –εσωτερική και εξωτερική– κατάσταση στην περιοχή, καθώς την επηρεάζει άμεσα. Ως εκ τούτου, η ενίσχυση της Αιγύπτου με 7,4 δισ. από την Ε.Ε. και η εξασφάλιση πως το Κάιρο θα παραμείνει σε στενή συνεργασία με την Ε.Ε. είναι στρατηγικής σημασίας για την Ελλάδα.

Η Ελλάδα επηρεάζεται από τις εξελίξεις στην Αίγυπτο.

Ο κύριος λόγος είναι η μετανάστευση. Οι ροές που συγκεντρώνονται στη βόρεια Αίγυπτο, είναι ιδιαίτερα αυξημένες, το τελευταίο διάστημα.

Την ίδια στιγμή, καθοδικά κινείται και η εμπορική κίνηση στο λιμάνι του Πειραιά, ως αποτέλεσμα της θεαματικής πτώσης της αντίστοιχης κίνησης στη Λωρίδα του Σουέζ.

Παράλληλα, η εσωτερική πολιτική κατάσταση στην Αίγυπτο είναι κάτι που δεν αφήνει αδιάφορη την Αθήνα, καθώς στο πρόσωπο του προέδρου Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι έχει βρει έναν σταθερό σύμμαχο στην περιοχή. Η κατάσταση όμως που έχει να αντιμετωπίσει ο Σίσι κάθε άλλο παρά εύκολη είναι. Οι δραματικές συνέπειες στην αιγυπτιακή οικονομία και η ραγδαία πτώση του τουρισμού στη χώρα, καθώς οι περισσότεροι θεωρούν πως η Αίγυπτος βρίσκεται σε μία ευρύτερα «εμπόλεμη περιοχή», δυσκολεύουν πολύ την κατάσταση.

Τέλος, η συνέχιση των πολεμικών συγκρούσεων στη Λωρίδα της Γάζας. Αν υπάρξει κατάρρευσή της, εκτιμάται ότι θα περάσουν στην Αίγυπτο με προοπτική μετεγκατάστασης στην Ευρώπη Παλαιστίνιοι αγωνιστές, οι οποίοι έχουν ριζοσπαστικοποιηθεί λόγω της εξέλιξης της πολεμικής αναμέτρησης.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments