Προβληματισμός και κινητικότητα για τις αυξημένες μεταναστευτικές ροές από την Αίγυπτο
Πηγή Φωτογραφίας: France24.com
Εντείνεται στη χώρα μας αλλά και στην Ευρώπη η ανησυχία για την αύξηση των μεταναστευτικών ροών από την Αίγυπτο, καθώς μόνο στην Κρήτη, το τελευταίο τρίμηνο, οι αφίξεις αγγίζουν τις 1.500.
Για τον λόγο αυτό άλλωστε την Κυριακή ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα βρίσκεται στο Κάιρο, μαζί με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, την πρωθυπουργό της Ιταλίας Τζιόρτζια Μελόνι και τον πρωθυπουργό του Βελγίου Αλεξάντερ ντε Κρο – θα συναντηθούν με τον πρόεδρο της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι.
«Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός, ότι το Σαββατοκύριακο που πέρασε είχαμε σε πέντε διαφορετικές περιπτώσεις αφίξεις μεταναστών στο νησί στα νότια της Κρήτης και στο Ηράκλειο και στα Χανιά αλλά και στη Γαύδο» δήλωσε από την Κρήτη η Σταυρούλα Κατσουλάκη, όπως αναφέρεται από τη δημόσια τηλεόραση.
Συγκεκριμένα περισσότεροι από 220 μετανάστες, κυρίως από τη Λιβύη, οι κάτοικοι της οποίας ζουν σε καθεστώς εσωτερικής πολιτικής και οικονομικής αστάθειας, κατέφτασαν στα νότια του νησιού το προηγούμενο Σαββατοκύριακο.
Μεταναστευτική πίεση από τη Λιβύη
Είναι αξιοσημείωτο από τα όσα λένε οι ίδιοι οι μετανάστες στις ελληνικές Αρχές πως στα παράλια της Λιβύης περιμένουν σχεδόν 20.000 για να ταξιδέψουν προς την Κρήτη, που βρίσκεται στην καρδιά του μεταναστευτικού διαδρόμου, και προς την Ευρώπη.
«Eίχαμε μια επικοινωνία με τον κ. Καιρίδη, τον αρμόδιο Υπουργό, ο οποίος μας διαβεβαίωσε ότι τέλος του μήνα με πιθανή ημερομηνία την 28η Μαρτίου θα έρθει στο νησί μας για να γίνουν εδώ οι συναντήσεις και οι συζητήσεις» σημείωσε ο κ. Συριγωνάκης.
«Έχουμε ήδη προβεί σε μια σειρά από ενέργειες έτσι ώστε να υπάρχει αφενός έλεγχος των συνόρων και αφετέρου να υπάρξουν επιστροφές όσων έρχονται προς την Ελλάδα. Όμως να τονίσω το πόσο σημαντικό είναι όταν μιλάμε για μεταναστευτικές κρίσεις να μπορούμε να διαχειριστούμε και τα υποκείμενα αίτια που παράγουν την κρίση και στην περίπτωση αυτή το βασικό αίτιο είναι η μεγάλη αστάθεια που παρατηρείται στην περιοχή της Αφρικής κυρίως Βόρειας αλλά και υποσαχάριας και της Μέσης Ανατολής. Άρα χρειάζεται μια ενεργή διπλωματία» δήλωσε σχετικά ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης.
Οικονομική στήριξη στην Αίγυπτο εν μέσω μεταναστευτικών ροών
Από την πλευρά της, μεένα ιδιαιτέρως γενναιόδωρο «πακέτο» ύψους 7,4 δισ. ευρώ ετοιμάζεται η Ευρωπαϊκή Eνωση να υπογράψει συμφωνία με την Αίγυπτο για τη διαχείριση του μεταναστευτικού, στο πρότυπο εκείνων που έχουν ήδη υπογραφεί με την Τυνησία και πρόσφατα με τη Μαυριτανία. Την αποκάλυψη έκαναν χθες οι Financial Times, ενόψει της επίσκεψης της προέδρου της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.
Το «πακέτο» βοήθειας, αναφέρει το δημοσίευμα, αποτελείται από 7,4 δισ. ευρώ σε επιχορηγήσεις και δάνεια έως το 2027, με άμεση έκτακτη οικονομική βοήθεια ύψους 1 δισ. ευρώ και πρόσθετη μακροοικονομική βοήθεια, που εκκρεμεί να εγκριθεί από τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. Το υπέρογκο ποσό αποφασίστηκε προκειμένου να στηριχθεί η οικονομία της Αιγύπτου εν μέσω της συνεχιζόμενης σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή, αλλά και της ολοένα ανησυχητικής κατάστασης στο Σουδάν, που ενδεχομένως να εντείνουν τα οικονομικά προβλήματα στη χώρα. Η συμφωνία περιλαμβάνει στήριξη στον ενεργειακό τομέα της Αιγύπτου και βοήθεια για την αντιμετώπιση του αυξανόμενου αριθμού Σουδανών προσφύγων στη χώρα. Θα αξιοποιηθεί, επίσης, προκειμένου να βοηθήσει στην οχύρωση των συνόρων της Αιγύπτου με τη Λιβύη, από όπου μετανάστες διασχίζουν τη Μεσόγειο καθ’ οδόν προς την Ευρώπη.
Αποφεύγοντας να σχολιάσει το δημοσίευμα των FT, ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Ερίκ Μαμέρ εξήγησε χθες τους λόγους της επικείμενης επίσκεψης, λέγοντας ότι με την παρουσία τους στο Κάιρο η πρόεδρος της Κομισιόν και οι τρεις πρωθυπουργοί επιβεβαιώνουν ότι «η Αίγυπτος είναι σημαντικός εταίρος για εμάς», ενώ υπογράμμισε ότι η ίδια η χώρα αντιμετωπίζει «σημαντικές μεταναστευτικές πιέσεις, εξαιτίας της κατάστασης που επικρατεί στην ευρύτερη περιοχή».
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας