Η σημασία της επικείμενης επίσκεψης Μητσοτάκη στις ΗΠΑ
Πηγή Φωτογραφίας: ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΚΥΡ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΩΝ ΗΠΑ ΤΖ. ΜΠΑΪΝΤΕΝ (ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/EUROKINISSI)
Δύο χρόνια μετά την προηγούμενη συνάντησή τους, τον Μάιο του 2022, ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν και ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ετοιμάζονται να ξαναβρεθούν στην Ουάσιγκτον.
Η πιθανότερη ημερομηνία είναι η 4η Απριλίου, όπως ανέφερε ο πρέσβης των Ηνωμένων Πολιτειών Τζορτζ Τσούνης από την Αλεξανδρούπολη, μολονότι ακόμα δεν έχουν γίνει οι επίσημες ανακοινώσεις από τις δύο πλευρές. «Είμαστε σε συζητήσεις. Δεν έχουμε λάβει ακόμα καμία επιβεβαίωση για καμία ημερομηνία», αναφέρουν από το Μέγαρο Μαξίμου, ενώ και ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης, σε συνομιλία με δημοσιογράφους, διεμήνυσε ότι «αν δεχτούμε πρόσκληση, θα ανταποκριθούμε».
Η επίσκεψη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στις ΗΠΑ είχε αρχικά προγραμματιστεί για τον περασμένο Ιανουάριο, αλλά αναβλήθηκε λόγω της κακής κατάστασης της υγείας του πρωθυπουργού που προκλήθηκε από τη γρίπη Η1Ν1.
Σύμφωνα με τον προγραμματισμό, η εκδήλωση μνήμης για την Ελληνική Επανάσταση του 1821 θα πραγματοποιηθεί στον Λευκό Οίκο στις 4 Απριλίου. Πιθανότατα ο πρωθυπουργός θα είναι παρών σε αυτήν, γεγονός που παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την ελληνική πλευρά.
Πέρα από την επιβεβαίωση των ισχυρών δεσμών μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ, η επίσκεψη του κ. Μητσοτάκη θα αποτελέσει, σύμφωνα με τις προβλέψεις του Μεγάρου Μαξίμου, ένα επιπλέον θετικό στοιχείο για την ελληνική κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό προσωπικά, δύο μήνες πριν από την κρίσιμη ημέρα των ευρωεκλογών. Θα αναδειχθεί ως ο ηγέτης της χώρας με πρωταγωνιστικό ρόλο στην Ανατολική Μεσόγειο.
Η συνάντηση πραγματοποιείται μήνες μετά την έγκριση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για την πώληση μαχητικών αεροσκαφών F-35 και τη δωρεά πλεονάζοντος αμερικανικού αμυντικού εξοπλισμού στη Βουλή.
Στις επαφές του με την ελληνική ομογένεια, ο Κυριάκος Μητσοτάκης εστιάζει επίσης στην άρση των περιορισμών στην άσκηση του εκλογικού δικαιώματος των Ελλήνων του εξωτερικού, δηλαδή της επιστολικής ψήφου, που έχει θεσπιστεί με τη σχετική νομοθεσία που έχει ψηφίσει η Βουλή. ‘Θέλουμε να ενισχύσουμε τη φωνή των ομογενών και η επιστολική ψήφος είναι μια συμβολή προς αυτή την κατεύθυνση’, δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης στο Μέγαρο Μαξίμου.
Η κυβέρνηση δεν παραβλέπει το γεγονός ότι η επίσκεψη του κ. Μητσοτάκη στις ΗΠΑ γίνεται μήνες πριν από τις αμερικανικές προεδρικές εκλογές. Σε πρόσφατη συνέντευξή του σε ιδιωτικό τηλεοπτικό σταθμό, ερωτηθείς “Τραμπ ή Μπάιντεν;”, ο Έλληνας πρωθυπουργός απάντησε: «Όποιον επιλέξει ο αμερικανικός λαός, θα σεβαστούμε την επιλογή του προφανώς. Οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις είναι τόσο ισχυρές αυτή την περίοδο που δεν πιστεύω ότι θα ξεφύγουν από τις ράγες στις οποίες έχουν μπει, ανεξαρτήτως του ποιος θα εκλεγεί πρόεδρος».
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας