Πολιτική

Ιδιωτικά ΑΕΙ: Έρχεται αναθεώρηση του άρθρου 16 του Συντάγματος

Ιδιωτικά ΑΕΙ: Έρχεται αναθεώρηση του άρθρου 16 του Συντάγματος

Πηγή Φωτογραφίας: ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΤΗΣ ΑΣΟΕΕ ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΥΤΑΝΕΙΑ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΟ ΠΟΥ ΑΦΟΡΑ ΤΟΝ ΚΑΘΗΓΗΤΗ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ (ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI)

Μετά τα μη κρατικά πανεπιστήμια, έρχονται και τα αμιγώς ιδιωτικά.

Μπορεί τυπικά η συζήτηση για την αναθεώρηση του Συντάγµατος να αρχίσει το 2025, ουσιαστικά ωστόσο έχει ξεκινήσει ήδη: Η κυβέρνηση προανήγγειλε ότι θα προτείνει την αναθεώρηση του Αρθρου 16, που προβλέπει το µονοπώλιο του κράτους στην Ανώτατη Εκπαίδευση, ώστε να ανοίξει ο δρόµος για την ίδρυση αμιγώς ιδιωτικών πανεπιστημιακών ιδρυμάτων στη χώρα – και όχι µόνο µη κρατικών ΑΕΙ που είναι υποχρεωτικά παραρτήµατα ξένων πανεπιστηµίων.

Πότε θα γίνει αυτό στην πράξη; Η παρούσα Βουλή θα είναι η προτείνουσα και η επόµενη η αναθεωρητική, συνεπώς, εφόσον η κυβέρνηση ολοκληρώσει την τετραετία, η αναθεώρηση θα ολοκληρωθεί στα τέλη του 2027.

Κατά την πρόσφατη συνέντευξή του σε ιδιωτικό τηλεοπτικό σταθμό, ο πρωθυπουργός διερωτήθηκε «γιατί να μην έχει ο φοιτητής ελεύθερη επιλογή και στην Ελλάδα;», επισημαίνοντας ότι «είναι μια επιλογή ελευθερίας».

Άσκησε, δε, επικρίσεις στην αντιπολίτευση και κυρίως στο ΠΑΣΟΚ για τη στάση που κράτησε κατά την ψήφιση του νομοσχεδίου για τα μη κρατικά πανεπιστήμια. «Να δούμε τη μεγάλη εικόνα: στο βασικό επιχείρημα γιατί η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα μαζί με την Κούβα που υπάρχει κρατικό μονοπώλιο, δεν υπάρχει καμία απάντηση» σημείωσε, ενώ καταλόγισε στο ΠΑΣΟΚ «μπήκε στη μηχανή του χρόνου».

Ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι «αυτή τη στιγμή κινούμαστε εντός των δυνατοτήτων που μας δίνει το άρθρο 16, μέσω παραρτημάτων», σημειώνοντας ότι στην Ελλάδα ήδη λειτουργούν κολέγια.

«Όταν αλλάξουμε το άρθρο 16 θα μπορούμε να κάνουμε περισσότερα» τόνισε, ενώ επεσήμανε ότι δεν υπάρχει κανένα ζήτημα αντισυνταγματικότητας και εξέφρασε την εκτίμηση ότι το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) θα υποστηρίξει τη θέση της κυβέρνησης για το ζήτημα.

Άρα, λοιπόν, το άρθρο 16 του Συντάγματος θα βρίσκεται στον βασικό πυρήνα των αλλαγών, καθώς θα πρόκειται -εφόσον βρεθεί η πλειοψηφία των 180 βουλευτών και το στηρίξει- για µια ιστορική µεταρρύθµιση για τα ελληνικά δεδοµένα. Πέραν τούτου, όπως έχει επισηµάνει ο πρωθυπουργός, «υπάρχουν ζητήµατα που αφορούν το ίδιο το πολιτικό σύστηµα και το πώς µπορούµε να παρέµβουµε ενδεχοµένως και στον εκλογικό νόµο και στη διάρθρωση της εξουσίας», εννοώντας δηλαδή µια συνταγµατική επί της ουσίας κατοχύρωση του λεγόµενου επιτελικού κράτους, αλλά και την πιο ισχυρή θωράκιση του συστήµατος των σταθερών τετραετών εκλογικών κύκλων.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments