Κόσμος

Γιατί είναι αναγκαία η ευρωπαϊκή στήριξη της Αιγύπτου

Γιατί είναι αναγκαία η ευρωπαϊκή στήριξη της Αιγύπτου

Πηγή Φωτογραφίας: ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΣΤΟ ΚΑΪΡΟ (ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/EUROKINISSI)

Μετανάστευση και δοκιμαζόμενη οικονομία, τα πρωταρχικά αίτια.

Η κρίση στη Μέση Ανατολή απειλεί τη σταθερότητα της μεγαλύτερης αραβικής χώρας των 110 εκατομμυρίων και της πιο κρίσιμης για την ασφάλεια όλης της περιοχής.

Εάν «πέσει» η Αίγυπτος, δηλαδή καταρρεύσει η χειμαζόμενη οικονομία της και προκληθεί κοινωνική αναστάτωση και χάος, τότε ο εφιάλτης για ανεξέλεγκτες μεταναστευτικές ροές προς την Ευρώπη, μπορεί να γίνει πραγματικότητα. Η κρίση που θα ξέσπαγε από τυχόν κατάρρευση της Αιγύπτου δεν θα αφορούσε μόνο την Ελλάδα ή την Ιταλία, αλλά ολόκληρη την Ευρώπη.

Η Αίγυπτος πιέζεται εδώ και καιρό από την παρουσία έξι εκατομμυρίων προσφύγων από τα κράτη της Κεντρικής Αφρικής. Ο αριθμός αυτός θα αυξηθεί μαζί με τον παλαιστινιακό πληθυσμό αν το Ισραήλ επιτεθεί στη Ράφα.

Αλλά, πάνω απ’ όλα, η Αίγυπτος βρίσκεται υπό οικονομική πίεση. Η απώλεια εσόδων από τη διεθνή ναυτιλία που παρακάμπτει το Σουέζ λόγω των Χούθι, η διακοπή των εξαγωγών φυσικού αερίου προς την Ευρώπη και η μείωση του τουρισμού λόγω των φόβων για τρομοκρατικές επιθέσεις επιβαρύνουν σημαντικά την αιγυπτιακή οικονομία.

Η αιγυπτιακή οικονομία χρειάζεται στήριξη. Οι δυτικές χώρες, ιδίως η Ευρώπη, φοβούνται ότι η κατάρρευση θα προκαλέσει κοινωνική έκρηξη και θα δημιουργήσει μια νέα μαύρη τρύπα, δεύτερη μετά τη Λιβύη.

Η βοήθεια ύψους 7,4 δισ. ευρώ προς την Αίγυπτο αποσκοπεί ακριβώς σε αυτό, στηρίζοντας την αιγυπτιακή οικονομία, αποτρέποντας την ανεξέλεγκτη αποσταθεροποίηση του καθεστώτος Αλ Σίσι και στέλνοντας το μήνυμα ότι θα κάνει ό,τι περνάει από το χέρι της για να σταθεί ξανά στα πόδια της η αραβική χώρα, κάτι που είναι υψίστης σημασίας για τη σταθερότητα στην περιοχή.

Η ευρωαιγυπτιακή συμφωνία που υπογράφεται τούτη την ώρα στο Κάιρο, κατά τη διάρκεια συνάντησης μεταξύ της Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και του Αιγύπτιου Προέδρου Αλ – Σίσι, δεν αφορά μόνο το μεταναστευτικό: αφορά επίσης την Τυνησία, όπου η ΕΕ χρηματοδότησε την κυβέρνηση με αντάλλαγμα την ουσιαστική παραμονή των προσφύγων και των μεταναστών στο έδαφός της. Το πείραμα όχι μόνο δεν λειτούργησε, αλλά και δέχθηκε έντονη κριτική.

Η προσέγγιση της ΕΕ στην περίπτωση της Αιγύπτου είναι διαφορετική. Οι συμφωνίες που θα υπογραφούν από την επικεφαλής της ευρωπαϊκής ηγεσίας, την οποία συνοδεύει μεταξύ άλλων ευρωπαίων ηγετών και ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης, αφορούν ένα σύνθετο πλέγμα από κεφάλαια, από τη μετανάστευση, και την οικονομία, έως το εμπόριο, τις επενδύσεις, την ασφάλεια, τους υδάτινους πόρους, το δημογραφικό και το ανθρώπινο κεφάλαιο.

Εκτός από την οικονομική στήριξη προς την Αίγυπτο, η δέσμη συμφωνιών αποτελεί μια σημαντική κίνηση πολιτικής στήριξης της ΕΕ προς τον πρόεδρο Αλ Σίσι.

Το μήνυμα της ευρωπαϊκής ηγεσίας και των κυβερνήσεων της ΕΕ είναι ότι επιθυμούν μια κυβέρνηση Αλ Σίσι, γνωρίζοντας πολύ καλά ότι όσο περισσότερο διαρκεί ο πόλεμος στη Γάζα, τόσο περισσότερο ριζοσπαστικοποιούνται οι Αιγύπτιοι. Κι αυτό ενισχύει το αφήγημα για τον κίνδυνο της τρομοκρατίας και την αναζωπύρωση των ακραίων ισλαμικών πολιτικών κινημάτων.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments