Σκόπελοι στον νέο εκλογικό “θρίαμβο” του Πούτιν
Πηγή Φωτογραφίας: Cnn.com
Δεκάδες εκατομμύρια ψηφοφόροι καλούνται στις κάλπες αυτές τις ημέρες (15 – 17 Μαρτίου), για να εκλέξουν τον επόμενο πρόεδρο της Ρωσικής Ομοσπονδίας, ο οποίος θα είναι -βέβαια- ίδιος με τον προηγούμενο.
Ο 71χρονος Βλαντιμίρ Πούτιν διεκδικεί μια νέα -εξαετή- θητεία στην προεδρία, παίζοντας χωρίς αντίπαλο.
Το ερώτημα, ως εκ τούτου, δεν είναι εάν εκείνος θα επανεκλεγεί· αυτό είναι δεδομένο. Η βεβαιότητα της επανεκλογής του, ωστόσο, δεν αρκεί για να καταστήσει την τρέχουσα εκλογική αναμέτρηση ολότελα αδιάφορη.
Ο Πούτιν σε αυτήν την εκλογική αναμέτρηση (τις πρώτες προεδρικές εκλογές που διεξάγονται στη Ρωσία από το 2022 που ξεκίνησε η εισβολή στην Ουκρανία) κουβαλάει τώρα τον εαυτό του, τον “μύθο” του, την προηγούμενη φήμη του, τη διάθεση του ρωσικού εκλογικού σώματος (δυσαρέσκεια/αδιαφορία/κόπωση), τον αντίκτυπο της εκδίωξης του Αλεξέι Ναβάλνι, και τον αντίκτυπο της – διετούς πλέον διάρκειας – “ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης” του Κρεμλίνου στα εδάφη της Ουκρανίας.
Παρεμπιπτόντως, αυτές είναι οι έβδομες εκλογές του Πούτιν από το 1999 και, όπως και στις προηγούμενες έξι, αναμένεται ότι θα σημειώσει μια ακόμα νίκη.
Ο Ρώσος ηγέτης έχει εκλεγεί πρόεδρος τέσσερις φορές (2000, 2004, 2012 και 2018), αλλά η τετραετής θητεία του ως πρωθυπουργού (2008-2012) είναι συνταγματικά κατοχυρωμένη και του απαγορεύει να υπηρετήσει περισσότερες από δύο διαδοχικές θητείες ως πρόεδρος.
Εν τω μεταξύ, βέβαια, το ρωσικό Σύνταγμα ξαναγράφτηκε ουσιαστικά από τον Β. Πούτιν και τους συνεργάτες του και επικυρώθηκε σε δημοψήφισμα το 2020 (ένα “ψευδο-δημοψήφισμα”, σύμφωνα με τους επικριτές του Πούτιν). Με κάποιο τρόπο, η προεδρική θητεία έγινε από τετραετής εξαετής, ο χρόνος της ρωσικής ηγεσίας μηδενίστηκε και ό,τι έγινε μεταξύ 2020 και 2021 διαγράφηκε. Έτσι, ο Πούτιν έχει τώρα τη δυνατότητα να διεκδικήσει δύο ακόμη προεδρικές θητείες (σήμερα είναι εξαετείς), φέτος και το 2030.
Αν μπορέσει να παραμείνει στην εξουσία μέχρι το 2030, ο Πούτιν θα ξεπεράσει τα 29 χρόνια του Στάλιν. Και αν παραμείνει στην εξουσία μέχρι το 2036 (σε ηλικία 84 ετών), θα είναι ο μακροβιότερος Ρώσος ηγέτης μετά την Αικατερίνη τη Μεγάλη.
Ωστόσο, υπάρχουν ορισμένοι αξιοσημείωτοι παράγοντες, οι οποίοι θεωρούνται εμπόδια:
Ποιο θα είναι το ποσοστό αποχής φέτος; Πώς θα είναι η ψηφοφορία στο Ντονέτσκ, το Λουγκάνσκ, τη Χερσώνα, τη Ζαπορίσια και την Κριμαία στην κατεχόμενη από τη Ρωσία Ουκρανία; Θα πραγματοποιήσουν οι ουκρανικές (ή άλλες φιλοουκρανικές) δυνάμεις επιθέσεις εντός των ρωσικών συνόρων, όπως προηγήθηκε, για παράδειγμα, στο Κουρσκ και στην περιοχή του Μπέλγκοροντ; Θα υπάρξουν συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας ή άλλες συμβολικές αντιδράσεις από την αντιπολίτευση και τους ψηφοφόρους της αντιπολίτευσης – αν ναι, πόσο μεγάλες και εντατικές θα είναι;
Πάντως, το στρατόπεδο του νυν προέδρου θα είναι ικανοποιημένο με μια συμμετοχή κοντά στο 80% και κοντά στα 60 εκατομμύρια ψήφους. Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ προέβλεψε πέρυσι ότι ο Πούτιν θα επανεκλεγεί με ποσοστό άνω του 90%.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας