Μεταναστευτικό: Τι θα συζητήσει σήμερα ο Κ. Μητσοτάκης στην Αίγυπτο
Πηγή Φωτογραφίας: ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΣΤΗΝ ΑΙΓΥΠΤΟ (ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΡΑΧΑΛΗΣ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/EUROKINISSI)
Ο πρωθυπουργόςΚυριάκος Μητσοτάκηςεπισκέπτεται σήμερα τοΚάιρο με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα Βον Ντερ Λάινεν, τον πρωθυπουργό του Βελγίου Αλεξάντερ Ντε Κρο, τον πρόεδρο της Κύπρου Νίκο Χριστοδουλίδη, τον καγκελάριο της Αυστρίας Καρλ Νεχάμερ και την πρωθυπουργό της Ιταλίας Τζόρτζια Μελόνι.
Στόχοι της συμφωνίας μεταξύ του μπλοκ των 27 και του Καΐρου είναι η ενίσχυση των πολιτικών σχέσεων, η στήριξη της οικονομικής σταθερότητας της Αιγύπτου, μέσω της στήριξης του εμπορίου, αλλά και ενός πλάνου επενδύσεων. Μάλιστα, μέχρι το τέλος του χρόνου προγραμματίζεται η διοργάνωση Επενδυτικής Διάσκεψης Ε.Ε- Αιγύπτου.
Μια ακόμη πτυχή της συνεργασίας θα είναι και το Μεταναστευτικό καθώς ΕΕ και Αίγυπτος αναμένεται να να συμφωνήσουν σε μια ολιστική προσέγγιση διαχείρισης του μεταναστευτικού με την Αίγυπτο να αναλαμβάνει μεταξύ άλλων την προστασία των συνόρων και τη διασφάλιση των επιστροφών.
Στις 13:15 ο πρωθυπουργός θα έχει διμερή συνάντηση με τον Πρόεδρο της Αιγύπτου, αλ Σίσι (Abdel Fattah El-Sisi) – άλλωστε η Ελλάδα ανέδειξε πρώτη το στρατηγικό ρόλο της Αιγύπτου στην περιοχή και τη στρατηγική σχέση που έχει η Ευρώπη μαζί της.
Στις 14:30 (βάσει προγράμματος) θα πραγματοποιηθεί συνάντηση των Ευρωπαίων ηγετών με τον Πρόεδρο της Αιγύπτου.
Θα ακολουθήσουν διευρυμένες συνομιλίες των αντιπροσωπειών των χωρών και στη συνέχεια (στις 17.15) οι ηγέτες θα κάνουν δηλώσεις στον Τύπο.
Επιπλέον, η αιγυπτιακή οικονομία χρειάζεται στήριξη, και στο τραπέζι είναι ένα γενναίο ευρωπαϊκό πακέτο 7,4 δισεκατ. ευρώ σύμφωνα με πληροφορίες από τις Βρυξέλλες.
Θα πέσουν στο τραπέζι και δάνεια, και χρηματοδοτήσεις και επενδύσεις. Θα γίνει επίσης μια συζήτηση για να πραγματοποιηθεί στο τέλος του έτους μια συνδιάσκεψη επενδύσεων για την Αίγυπτο ώστε να στηριχθεί η οικονομία της και οι νέοι της να στηριχθούν και να μη φύγουν από τη χώρα, με την Αίγυπτο να αναλαμβάνει την ευθύνη να φυλάσσει καλύτερα τα σύνορα της και να δέχεται επιστροφές μεταναστών.
Τα ενεργειακά είναι επίσης στο τραπέζι.
Το ενεργειακό άφορα τόσο την Ελλάδα όσο και την Ευρώπη με τη διασύνδεση μέσω του υποθαλάσσιου καλωδίου με τη μεταφορά καθαρής ενέργειας από την Αίγυπτο αρχικά στη χώρα μας και από εκεί στην Ευρώπη να είναι ένα έργο που έχει ενταθεί και στον ευρωπαϊκό προγραμματισμό
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας