Κόσμος

Η διεθνής κοινότητα σε υποστήριξη της Αιγύπτου

Η διεθνής κοινότητα σε υποστήριξη της Αιγύπτου

Πηγή Φωτογραφίας: Cnn.com

Δεν κρύβεται η ανησυχία του διεθνούς παράγοντα για την Αίγυπτο.

Η ανησυχία των Ευρωπαίων για την Αίγυπτο δεν μπορεί πλέον να κρυφτεί. Ενδεχόμενη απώλεια της εξουσίας από τον Σίσι θα σήμαινε άνοδος της Μουσουλμανικής Αδελφότητας και ενίσχυση των ροών προς το Βορρά, τρεις μόλις μήνες πριν τις Ευρωεκλογές και με τις δυνάμεις της άκρας δεξιάς να ανεβάζουν ταχύτητες.

Ο κίνδυνος είναι ότι εάν η κατάσταση δεν ελεγχθεί, μπορείτε να δούμε να παίρνουν το δρόμο της μετανάστευσης όχι μόνο ριζοσπαστικοποιημένοι Παλαιστίνιοι, Σουδανοί και Νιγηριανοί, αλλά και ριζοσπαστικοποιημένοι Αιγύπτιοι.

Από τον Σεπτέμβριο ως σήμερα, περίπου 450 Αιγύπτιοι έχουν φτάσει στην Ελλάδα. Τι θα συμβεί αν η Γαύδος με τους  30-40 μόνιμους κατοίκους που δεν έχουν τις υποδομές για να εξυπηρετήσουν τους μετανάστες, δει να καταφθάνουν 100 Αιγύπτιοι μετανάστες την ημέρα;

Η Αίγυπτος έχει μεγάλη αξία για την Ευρωπαϊκή Ένωση για τουλάχιστον τρεις λόγους. Η παρουσία της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και συνολικά έξι Ευρωπαίων ηγετών στο Κάιρο και η συμφωνία των 7,4 δισ.ευρώ που υπεγράφη χθες το δείχνουν αυτό. Ο πρώτος λόγος αφορά τη μετανάστευση.

Με 6-1000 εκατομμύρια Αφρικανούς από την υποσαχάρια Αφρική τώρα στο έδαφος της Αιγύπτου που θέλουν να περάσουν στην Ευρώπη μέσω της Λιβύης, είναι πολύ σημαντικό να χρηματοδοτηθεί το Κάιρο για να αποφευχθεί η μαζική έξοδος.

Μια πρόσθετη παράμετρος που είναι πάντα σχετική με το ζήτημα της μετανάστευσης είναι ότι η Αίγυπτος πρέπει να γίνει μια χώρα πρότυπο για τη νόμιμη μετανάστευση, καθώς χρειαζόμαστε τα χέρια των εργαζομένων και η Ελλάδα έχει επίσης υπογράψει σχετικές συμφωνίες με την Αίγυπτο.

Και η τρίτη παράμετρος είναι ίσως ακόμη πιο σημαντική, προκειμένου για τη μετανάστευση πάντα. Η δοκιμαζόμενη αιγυπτιακή οικονομία, εκτός από τους Αφρικανούς στη χώρα, έχει κάνει την παραγωγή αιγυπτιακών μεταναστών τρομακτική. Η απώλεια εσόδων από την εκτροπή του Σουέζ από τους Χούθι από τη διεθνή ναυτιλία, η διακοπή των εξαγωγών φυσικού αερίου στην αγορά και το πλήγμα στον τουρισμό λόγω φόβων για τρομοκρατικές επιθέσεις έχουν κλονίσει την οικονομία της χώρας και έχουν ενισχύσει τέτοιους φόβους. Ας σκεφτούμε επίσης ότι εάν το Ισραήλ εισβάλει επίσης στη Ράφα, σίγουρα θα εκτεθεί σε μεταναστευτικές πιέσεις από τη Γάζα μαζί με τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες.

Ο δεύτερος λόγος για τον οποίο έχει αξία η Αίγυπτος για την ΕΕ συνδέεται με την ενέργεια. Είναι η πιο πλούσια χώρα σε ενεργειακούς πόρους από τα κράτη της περιοχής που θα μπορούσε να τροφοδοτήσει τη διψασμένη για πράσινη καθαρή ενέργεια Ευρώπη, η οποία πασχίζει να απεξαρτηθεί από τη Ρωσία. Και εμείς έχουμε φυσικά πρωταγωνιστικό ρόλο εδώ μέσω της δρομολογούμενης υποθαλάσσιας ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας – Αιγύπτου, με το έργο GREGY, για τη μεταφορά στα ευρωπαικά κέντρα κατανάλωσης του Βορρά, 3 GW φθηνής πράσινης ενέργειας από τις αχανείς εκτάσεις της βορειοαφρικανικής χώρας.

Και ο τρίτος λόγος για την αξία της Αιγύπτου είναι η ασφάλεια. Το ευρύτερο περιφερειακό καθεστώς χαρακτηρίζεται από αστάθεια και η Αίγυπτος είναι η μεγαλύτερη αραβική χώρα με 110 εκατομμύρια κατοίκους, παίζοντας ούτως ή άλλως ρόλο στην περιφερειακή ανάπτυξη. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η πρόσφατη προσέγγιση της Άγκυρας στο Κάιρο δεν είναι τυχαία.  Ούτε φυσικά τυχαία είναι η συμμετοχή της Αιγύπτου στις συνομιλίες που διεξάγονται ανάμεσα σε Ισραηλινούς και Παλαιστινίους, δείχνει ακριβώς αυτόν το λίαν σημαντικό ρόλο της χώρας σε θέματα ασφάλειας.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments