Ε.Ε.: Η Επιτροπή επικρίνει την απουσία προόδου στις σχέσεις Σερβίας – Κοσόβου
Πηγή Φωτογραφίας: Apnews.com
Ενόψει της πρώτης επετείου της Συμφωνίας της Οχρίδας μεταξύ Κοσσυφοπεδίου και Σερβίας, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξέφρασε τη λύπη της την Κυριακή (18 Μαρτίου) που αμφότερα τα μέρη δεν τήρησαν τις υποχρεώσεις τους. Ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς επιβεβαίωσε εκ νέου την αντίθεσή του στην ένταξη της Πρίστινα στο Συμβούλιο της Ευρώπης.
Η Συμφωνία της Οχρίδας που επισφραγίστηκε τον περασμένο Μάρτιο και το παράρτημά της υποτίθεται ότι θα ανοίξουν το δρόμο για την εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών.
«Για πρώτη φορά από την έναρξη του διαλόγου με τη διευκόλυνση της ΕΕ, τα μέρη συμφώνησαν σε σαφείς παραμέτρους που καθορίζουν την τροχιά της διαδικασίας εξομάλυνσης των σχέσεών τους. Αυτή η συμφωνία και η εφαρμογή της θα δείξουν ξεκάθαρα ότι το μέλλον και των δύο εταίρων βρίσκεται στην Ευρωπαϊκή Ένωση », αναφέρεται στην ανακοίνωση.
Ωστόσο, έκτοτε, οι εντάσεις έχουν φουντώσει πολλές φορές με την υποτιθέμενη απαγωγή τριών αστυνομικών του Κοσσυφοπεδίου από τη Σερβία και την επίθεση που χαρακτηρίστηκε «τρομοκρατική» από την ΕΕ στη Banjska στις 24 Σεπτεμβρίου, που πραγματοποίησε ο Milan Radoicic, πρώην αντιπρόεδρος της το Σερβικό πολιτικό κόμμα του Κοσσυφοπεδίου που υποστηρίζεται από το Βελιγράδι, η Σερβική Λίστα.
«Είναι λυπηρό το γεγονός ότι παρά τις πολλές προσπάθειες της ΕΕ και της διεθνούς κοινότητας, το Κοσσυφοπέδιο και η Σερβία έχουν σημειώσει πολύ περιορισμένη πρόοδο στην εφαρμογή των υποχρεώσεων που αποδέχθηκαν βάσει της συμφωνίας », δήλωσε ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για Εξωτερικές Υποθέσεις και Υποθέσεις. Πολιτική Ασφαλείας, Josep Borrell, σε δήλωσή του.
Η συμφωνία δεν υπογράφηκε, επειδή ο κ. Βούτσιτς την αρνήθηκε, παρά το γεγονός ότι η ΕΕ επέμενε ότι είναι δεσμευτική στο σύνολό της, χωρίς υπογραφή, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο.
Τον Δεκέμβριο, η πρωθυπουργός της Σερβίας Ana Brnabić έγραψε επισήμως στην Επιτροπή για να επιβεβαιώσει ότι το Βελιγράδι δεν θα σεβαστεί τις υποχρεώσεις και τους όρους των συμφωνιών.
Η κ. Brnabić δήλωσε συγκεκριμένα ότι η Σερβία δεν θα δεχόταν την ένταξη του Κοσσυφοπεδίου σε έναν οργανισμό των Ηνωμένων Εθνών ή οποιονδήποτε άλλο παράγοντα που μπορεί να συνεπάγεται την ανεξαρτησία του.
Η επιστολή εκθέτει επίσης τη θέση της Σερβίας ότι οι συμφωνίες δεν είναι σε καμία περίπτωση νομικά δεσμευτικές και ότι το Κοσσυφοπέδιο παραμένει μέρος της Σερβίας.
Ο πρωθυπουργός του Κοσσυφοπεδίου Άλμπιν Κούρτι έχει επανειλημμένα ζητήσει από τον Βούτσιτς να υπογράψει τη συμφωνία, πιο πρόσφατα στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, αλλά αρνήθηκε.
«Η έλλειψη εφαρμογής όχι μόνο θέτει σε κίνδυνο την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση των μερών, αλλά βλάπτει επίσης τη φήμη τους ως αξιόπιστων και αξιόπιστων εταίρων », αναφέρεται στην ανακοίνωση της Επιτροπής.
Ο κ. Borrell προσθέτει ότι είναι «ώρα» οι χώρες να σπάσουν τον φαύλο κύκλο των κρίσεων και των εντάσεων και να προχωρήσουν προς μια «νέα ευρωπαϊκή εποχή» , συμπεριλαμβανομένου ενός λαμπρότερου μέλλοντος για τους πολίτες της περιοχής.
«Αναμένουμε από τους ηγέτες του Κοσσυφοπεδίου και της Σερβίας να επιδείξουν υπευθυνότητα, όραμα και ηγεσία προχωρώντας στην εφαρμογή χωρίς περαιτέρω καθυστέρηση. Αυτή είναι μια ευκαιρία που δεν πρέπει να χάσετε », πρόσθεσε.
Ένα από τα στοιχεία της συμφωνίας ήταν ότι η Σερβία δεν έπρεπε να εμποδίσει την ένταξη του Κοσσυφοπεδίου σε διεθνείς οργανισμούς, αλλά την Κυριακή ο Βούτσιτς επιβεβαίωσε την αντίθεσή του, παραβιάζοντας ευθέως τη συμφωνία.
Κατηγόρησε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ότι του είπε ψέματα, προσθέτοντας ότι θα αλλάξει την προσέγγιση της χώρας του στο διάλογο.
«Θα εξηγήσω πώς εξαπατηθήκαμε, πού και πώς κάποιοι λεγόμενοι φίλοι μας είπαν ψέματα, και πολλά άλλα, και αυτό αφορά την ένταξη του Κοσσυφοπεδίου στο Συμβούλιο της Ευρώπης », είπε ο κ. Βούτσιτς.
Και πρόσθεσε: «Νομίζουν ότι έχουν το δικαίωμα να ερμηνεύουν τη συμφωνία λανθασμένα, όχι λανθασμένα ή όπως θέλουν, αλλά λανθασμένα » .
Πρόσφατα, ο απεσταλμένος των ΗΠΑ για τα Δυτικά Βαλκάνια, Γκάμπριελ Εσκομπάρ, επικρίθηκε επειδή είπε ότι το Κοσσυφοπέδιο είχε ακόμη δουλειά να κάνει προτού μπορέσει να ενταχθεί στο σώμα ανθρωπίνων δικαιωμάτων που εδρεύει στο Στρασβούργο.
Αρκετοί Ευρωπαίοι πολιτικοί επισκέφθηκαν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να επισημάνουν ότι οι χώρες τους δεν είχαν λόγο για το εάν το Κοσσυφοπέδιο προσχώρησε στον οργανισμό και ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν πληρούσαν καν τις προϋποθέσεις για να το κάνουν, εν μέρει λόγω της εφαρμογής της θανατικής ποινής.
Εν τω μεταξύ, συνεχίζονται οι εκκλήσεις προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να αναλάβει δράση για την επίθεση στην Μπανίσκα.
Το Κοσσυφοπέδιο υποστηρίζει ότι έχει υποβάλει τελική έκθεση στα αρμόδια θεσμικά όργανα της ΕΕ, ενώ ο ανώτατος εκπρόσωπος Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ Πίτερ Στάνο είπε ότι δεν έχει ληφθεί “τελική επίσημη έκθεση” .
Προκειμένου να ανακόψει τη ροή παραπληροφόρησης σχετικά με το θέμα, η Euractiv έστειλε ερωτήσεις στον κ. Stano ρωτώντας εάν είχαν υποβληθεί πληροφορίες, έγγραφα ή στοιχεία από το Κοσσυφοπέδιο στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τα οποία έλειπαν για αυτήν την έκθεση δεν μπορούν να θεωρηθούν ως «τελική επίσημη έκθεση » , και ποια μορφή έπρεπε να έχει αυτή η έκθεση.
Το αίτημα αγνοήθηκε, παρά τις πολλές υπενθυμίσεις.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας