Μεταναστευτικό: Ο ρόλος της Ελλάδας στη συμφωνία Αιγύπτου – Ε.Ε.
Πηγή Φωτογραφίας: ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΣΤΟ ΚΑΪΡΟ (ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/EUROKINISSI)
Κρίσιμη για την σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή της Νότιας Μεσογείου είναι η συμφωνία Ε.Ε. – Αιγύπτου που υπεγράφη χθες στο Κάιρο.
Ύστερα από μήνες παρασκηνιακών διεργασιών και υπό την πίεση των όσων διαδραματίζονται στην ευρύτερη περιοχή οι δύο πλευρές κατέληξαν στην αναβάθμιση της στρατηγικής και εταιρικής σχέσης τους, με αμοιβαία οφέλη.
Κατά την ομιλία της, η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ανακοίνωσε ότι αυτή η συνολική εταιρική σχέση ΕΕ-Αιγύπτου θα υποστηριχθεί από ένα νέο οικονομικό και επενδυτικό πακέτο 7,4 δισεκατομμυρίων ευρώ για τα επόμενα τέσσερα χρόνια (2024 – 2027).Η στρατηγική και συνολική εταιρική σχέση μεταξύ της ΕΕ και της Αιγύπτου καλύπτει έξι τομείς αμοιβαίου ενδιαφέροντος για την Ευρώπη και την Αίγυπτο: Πολιτικές σχέσεις, Οικονομική σταθερότητα, Επενδύσεις & Εμπόριο, Μετανάστευση, Ασφάλεια, Άνθρωποι και δεξιότητες.
Με γνώμονα τις αρχές της εταιρικής σχέσης, της κοινής ευθύνης και της κατανομής των βαρών, η Αίγυπτος και η ΕΕ υιοθετούν μια ολιστική προσέγγιση για τη διακυβέρνηση της μετανάστευσης. Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα παράσχει περαιτέρω την απαραίτητη οικονομική στήριξη για να βοηθήσει την Αίγυπτο σε προγράμματα που σχετίζονται με τη μετανάστευση και συνεπάγονται την ανάπτυξη μιας ολιστικής προσέγγισης της μετανάστευσης, συμπεριλαμβανομένων των νόμιμων μεταναστευτικών οδών σύμφωνα με τις εθνικές αρμοδιότητες, και των προγραμμάτων κινητικότητας, όπως οι εταιρικές σχέσεις ταλέντων, την αντιμετώπιση των βαθύτερων αιτιών της παράτυπης μετανάστευσης, την καταπολέμηση της λαθραίας διακίνησης μεταναστών και της εμπορίας ανθρώπων, την ενίσχυση της διαχείρισης των συνόρων και τη διασφάλιση αξιοπρεπούς και βιώσιμης επιστροφής και επανένταξης. Η ΕΕ και η Αίγυπτος θα συνεχίσουν να συνεργάζονται προκειμένου να στηρίξουν τις προσπάθειες της Αιγύπτου για τη φιλοξενία προσφύγων και οι δύο πλευρές δεσμεύονται για την προστασία των δικαιωμάτων των μεταναστών και των προσφύγων.
Είναι σαφές πως η Ευρώπη ήθελε με κάθε τρόπο να αποφύγει την δημιουργία ενός νέου μεταναστευτικού διαδρόμου από τις ακτές της Βόρειας Αφρικής και η αιγυπτιακή οικονομία τα ευρωπαϊκά κεφάλαια, λόγω των προβλημάτων που αντιμετωπίζει. Με δύο πολέμους να μαίνονται στα σύνορα της, σε Γάζα και Σουδάν, και την κατάσταση χάους που επικρατεί σε άλλες χώρες της περιοχή, όπως η Λιβύη, η Αίγυπτος «είναι πολύ μεγάλη για να πέσει», όπως σημείωνε διπλωματική πηγή.
Για την χθεσινή συμφωνία θεωρείται πολύ κρίσιμος ο ρόλος που έπαιξε η Ελλάδα, με τον πρωθυπουργό να προωθεί σταθερά τα τελευταία χρόνια την συνεργασία της Ε.Ε. με την Αίγυπτο. Η Αθήνα έχει προφανές και άμεσο ενδιαφέρον για τις εξελίξεις στην περιοχή και οι δύο χώρες έχουν αναπτύξει πολύ στενές σχέσεις συνεργασίας.
Στο Κάιρο, Κυριάκος Μητσοτάκης και Αμπντέλ Φατάλ Αλ Σίσι προχώρησαν στη συγκρότηση Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας – Αιγύπτου, ενδυναμώνοντας ακόμα περισσότερο τις σχέσεις. Όπως σημειώνεται στη σχετική Διακήρυξη, η Ελλάδα και η Αίγυπτος, ως «κομβικής σημασίας εταίροι», «είναι αποφασισμένες να εμβαθύνουν περαιτέρω τις διμερείς τους σχέσεις βάσει του διεθνούς δικαίου, της αμοιβαίας εμπιστοσύνης και του σεβασμού, με σκοπό την προώθηση της περιφερειακής ειρήνης, της σταθερότητας και της ευημερίας» και «για τον σκοπό αυτό, αποφάσισαν να προβούν στη δημιουργία ενός αναβαθμισμένου σχήματος στις διμερείς τους σχέσεις».
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας