Συμπεράσματα – «βόμβα» εξάγονται από την έρευνα της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας για παραλείψεις στην επίβλεψη έργων, που ενδέχεται να συνετέλεσαν στο σιδηροδρομικό δυστύχημα των Τεμπών.
Συγκεκριμένα, στη Σύμβαση 717, η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία εντόπισε πολλά «κακώς κείμενα», σύμφωνα με ρεπορτάζ του STAR. Η ανάδοχος κοινοπραξία ζητούσε συνεχώς παρατάσεις για ένα έργο που έπρεπε να είχε παραδωθεί το 2016 και η ΕΡΓΟΣΕ τις ενέκρινε.
Η Εισαγγελία είναι σαφής για τους κατηγορούμενους υπαλλήλους της ΕΡΓΟΣΕ, αφού δήλωναν ψευδή γεγονότα ως αληθινά, όπως υπογραμμίζεται. «Αν το έργο είχε ολοκληρωθεί, η τραγωδία δεν θα είχε συμβεί. Οι κατηγορούμενοι υπάλληλοι της ΕΡΓΟΣΕ δεν είχαν ειλικρινή πρόθεση να εφαρμόσουν τη σύμβαση 717/2014 και να υλοποιήσουν το αντικείμενο αυτής, αλλά να εξυπηρετήσουν τα συμφέροντα της Αναδόχου Κοινοπραξίας», τονίσθηκε ακόμη στο πόρισμα της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας.
Ζητήθηκε νέα παράταση ένδεκα μέρες πριν από την τραγωδία
Αφότου είχε συμβεί το πολύνεκρο δυστύχημα στα Τέμπη, δημόσιοι λειτουργοί της ΕΡΓΟΣΕ ενέκριναν νέα παράταση, την έβδομη κατά σειρά, που ζήτησε η Κοινοπραξία η οποία είχε αναλάβει το έργο, τη 17η Φεβρουαρίου.
Λόγοι που επικαλέσθηκαν, ήταν οι «καθυστερήσεις στην προμήθεια υλικών λόγω των επιπτώσεων της πανδημίας του κορονοϊού, του πολέμου στην Ουκρανία, της ενεργειακής κρίσης» αλλά και της κακοκαιρίας Barbara, όπως παρουσιάζεται στο έγγραφο.
Υπάλληλοι της ΕΡΓΟΣΕ με μισθό ύψους 1.600 ευρώ και μεγάλη περιουσία
Το «βαθύ λαρύγγι», άνθρωπος που εργαζόταν σε κομβική θέση και είχε βαθιά γνώση όσων συνέβαιναν, προέβη σε ανώνυμη καταγγελία και κίνησε το ενδιαφέρον της Ευρωπαίας Εισαγγελέως, με αποτέλεσμα έτσι να αρχίσει η έρευνα. Αυτός κατονομάζει δύο επιβλέποντες της ΕΡΓΟΣΕ με τα αρχικά Κ.Γ. και Ρ.Δ. ως υπαλλήλους για τους οποίους πρέπει να ελεγχθεί και η περιουσιακή κατάστασή τους.
Σύμφωνα με την καταγγελία, οι δύο υπάλληλοι εμφανίζονται να έχουν ο μεν Κ.Γ. τριώροφο στην Κηφισιά, δύο σκάφη και εξοχικό με μισθό 1.600 ευρώ τον μήνα, ενώ, ο άλλος έχει οκταόροφη πολυκατοικία στον Πειραιά, σπίτι στο Παλαιό Ψυχικό και σκάφος στην επαρχία.
Δεν έχει διακριβωθεί αν τα στοιχεία αυτά ισχύουν, καθώς είναι όσα υποστηρίζει το «βαθύ λαρύγγι» στην πολυσέλιδη καταγγελία του. Στην ανώνυμη καταγγελία, αναφέρονται τουλάχιστον δεκαπέντε σημεία, στα οποία ο τρόπος με τον οποίο η Σύμβαση 717 υλοποιείται, έχει λάθη και παραλείψεις. Ιδιαίτερα η σχέση ΕΡΓΟΣΕ και Κοινοπραξίας εμφανίζεται στην συγκεκριμένη καταγγελία σαν «αμαρτωλή».