Οι Βρυξέλλες εκτιμούν ότι η Ρωσία προετοιμάζεται για νέα επίθεση τον Μάιο
Πηγή Φωτογραφίας: Deminers of the charitable fund 'Demining of Ukraine' use metal detectors to search for mines in the field near the town of Derhachi, Kharkiv region, on March 19, 2024, amid the Russian invasion of Ukraine [Sergey Bobok/AFP]
H 5η Μαΐου είναι «σταμπαρισμένη» στο ημερολόγιο του ΝΑΤΟ επειδή εφέτος συμπίπτει με την εορτή της ορθόδοξης Λαμπρής. Τι σχέση η Πασχαλιά των ορθοδόξων με τα ενδιαφέροντα της Ατλαντικής Συμμαχίας, μέλη της οποίας είναι και ορθόδοξες χώρες όπως η Ελλάδα και οι υπόλοιπες βαλκανικές; Οι ΝΑΤΟϊκοί ιθύνοντες φρονούν ότι πασχαλιάτικα μπορεί να εκδηλωθεί «νέα και βαριά επίθεση της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας, σε κλίμακα ανάλογη με εκείνη της D-Day» έγραψε η Repubblica φωτίζοντας το μυστήριο.
Αυτή η ιδέα «σήμανε τον συναγερμό στο αρχηγείο των Βρυξελλών και στις δυτικές κυβερνήσεις πριν από μερικές εβδομάδες». Η εξήγηση που έδωσαν οι Ιταλοί για το σενάριο αυτό είναι η εξής: «Πριν από καμιά πενηνταριά ημέρες οι δορυφόροι του ΝΑΤΟ κατέγραψαν συγκέντρωση ρωσικών στρατευμάτων στα σύνορα με την Ουκρανία και με άλλες χώρες του ΝΑΤΟ, κάτι που συνέβη και προ διετίας, όταν η Ρωσία επετέθη στην Ουκρανία».
Οι Βρυξέλλες εκτιμούν ότι η Ρωσία προετοιμάζεται για νέα επίθεση τον εφετινό Μάιο, αφού οι καιρικές συνθήκες την ευνοούν: «Το χιόνι θα έχει λιώσει, η λασπουριά θα έχει στεγνώσει, άρα είναι η καλύτερη στιγμή για επίθεση». Υπάρχουν και κάποια άλλα στοιχεία που συνηγορούν: «Το ορθόδοξο Πάσχα είναι ημέρα κατά την οποία η προσοχή της Ουκρανίας μπορεί να μειωθεί, ενώ θα υπάρχουν και αδειούχοι στρατιώτες. Και δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η 9η Μαΐου είναι η Ημέρα της Ρωσικής Νίκης». Κατά το μέσο της Ρώμης, οι ΝΑΤΟϊκοί πιστεύουν ότι «αμέσως μετά το αποτέλεσμα των προφανώς ανελεύθερων ρωσικών εκλογών» ο Πούτιν έχει την ανάγκη να κάνει άλλη μία κίνηση, «θέλοντας να εκμεταλλευτεί τη μεταβατική φάση που διανύουν η Ευρωπαϊκή Ενωση και οι ΗΠΑ». Οι Ιταλοί εννοούν ότι η ΕΕ είναι απασχολημένη με την προεκλογική περίοδο των ευρωεκλογών και οι ΗΠΑ απορροφημένες «με τη σύγκρουση μεταξύ Μπάιντεν και Τραμπ». Αυτά τα δεδομένα «κάνουν το Κρεμλίνο να υποτιμά την ικανότητα αντίδρασης του ΝΑΤΟ».
Περνώντας στο ζουμί της υπόθεσης, η Repubblica επισήμανε ότι «οι ΗΠΑ δεν έχουν οριστικοποιήσει τη νέα βοήθειά τους στον Ζελένσκι», ενώ «και στην Ευρώπη υπάρχουν διχογνωμίες, όπως έδειξε η στάση της γερμανικής κυβέρνησης», άρα «χωρίς προμήθειες είναι αδύνατη η υπεράσπιση της Ουκρανίας». Και αμέσως η Repubblica απένειμε εύσημα στον πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν επειδή ζήτησε αποστολή ΝΑΤΟϊκών στρατιωτών στον πόλεμο «διακρίνοντας λειψανδρία στον ουκρανικό στρατό». Το ιταλικό μέσο παραδέχθηκε, πάντως, ότι στα μέτωπα του πολέμου αυτήν τη στιγμή δρουν κάποιοι Δυτικοί, «εθελοντές πολεμιστές, πολλοί από τους οποίους είναι κανονικοί στρατιώτες από κράτη-μέλη του ΝΑΤΟ». Μάλιστα ανέφερε ότι οι περισσότεροι από αυτούς του ΝΑΤΟϊκούς είναι Πολωνοί («πολλές εκατοντάδες»), ωστόσο αυτοί «δεν είναι αρκετοί για να αντιμετωπίσουν τη ρωσική δύναμη».
Παρά την ανάλυση περί 5ης Μαΐου, οι ιθύνοντες της Ατλαντικής Συμμαχίας απέκλεισαν την πιθανότητα να εκδηλωθεί ρωσική επίθεση εναντίον ΝΑΤΟϊκής χώρας, «λόγω του άρθρου 5 το οποίο λειτουργεί ανεξάρτητα από το πολιτικό γίγνεσθαι σε Ευρώπη και ΗΠΑ και υπερασπίζεται κάθε μέλος». Κατά τους Ιταλούς, οι ΝΑΤΟϊκοί επικεφαλής απέκλεισαν και την πιθανότητα άμεσης χρήσης τακτικών πυρηνικών όπλων. Τι αναμένουν; «Στρατιωτική δράση στην Ουκρανία» και «προπαγάνδα περί αδυναμίας της Δύσης». Το σημείωμα με τις πληροφορίες από τις Βρυξέλλες που υπέγραψε ο Τζαλούκα ντι Φέο τελείωσε με την υπόμνηση ότι «οι Ευρωπαίοι δεν αποκλείουν την πιθανότητα ενός συμβατικού πολέμου υψηλής έντασης στην Ευρώπη, όπως προειδοποίησε ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ Ζοσέπ Μπορέλ» και μάλιστα «εργάζονται σε αυτό το σενάριο, ελπίζοντας να μην υλοποιηθεί ποτέ».
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας