Κυβέρνηση: Αγώνας δρόμου για τη συμμετοχή των αποδήμων στις εκλογές
Πηγή Φωτογραφίας: [362663] ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΗΝ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟΥ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ (ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ/EUROKINISSI)
Η αποφυγή του «λάθους» είναι το ζητούμενο για την κυβέρνηση, η οποία καλείται να διαχειριστεί τις εντυπώσεις, που δημιούργησε η διαρροή email αποδήμων στην ευρωβουλευτή Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου και να αποπέμπει άμεσα τους εμπλεκόμενους, ώστε να μην υπάρξει σκιά στην εφαρμογή της επιστολικής ψήφου, που αποτελεί και το μεγάλο «ατού» για την επίτευξη ενός αυξημένου ποσοστού συμμετοχής ψηφοφόρων στις κάλπες, εντός και εκτός Ελλάδας.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του Υπουργείου Εσωτερικών, έως σήμερα έχουν εγγραφεί στους καταλόγους της επιστολικής ψήφου περισσότεροι από 32.000 ψηφοφόροι, με το πιο ενδιαφέρον να είναι ότι το 43% εξ αυτών είναι κάτοικοι εξωτερικού από 95 διαφορετικές χώρες.
Για την κυβέρνηση, η καθιέρωση της επιστολικής ψήφου ήταν μια ιστορική μεταρρύθμιση, όχι μόνο ως “μέσο” για την αύξηση της συμμετοχής, αλλά και επειδή δίνει τη δυνατότητα σε όλους τους πολίτες, ανεξάρτητα από τον τόπο διαμονής τους, να συμμετέχουν ελεύθερα στην εκλογική διαδικασία.
Οι Έλληνες του εξωτερικού είναι ένα εκλογικό κοινό, στο οποίο απευθύνεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης, και η Κυβέρνηση θεωρεί ότι πρόκειται για ένα προνομιακό εκλογικό κοινό. Από τους 25.610 ψηφοφόρους του εξωτερικού στις εθνικές εκλογές του Ιουνίου, το 43,23% ήταν υπέρ της Νέας Δημοκρατίας, και στη δεύτερη θέση ήρθε ο ΣΥΡΙΖΑ με 16,61 %, ακολουθούμενος από το ΜέΡΑ25 και το ΚΚΕ, με το ΠΑΣΟΚ να βρίσκεται χαρακτηριστικά στην πέμπτη θέση με 6,91%.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να αναλάβει την κινητοποίηση των Ελλήνων του εξωτερικού, ενόψει της πρώτης κάλπης όπου θα μπορούν να ψηφίσουν από τον τόπο διαμονής τους. Το Σαββατοκύριακο θα βρεθεί στον Καναδά (Μόντρεαλ και Τορόντο), όπου η ελληνική παρουσία είναι ηχηρή, ενώ, παράλληλα, συζητούνται οι λεπτομέρειες της επίσκεψης του πρωθυπουργού στις η επίσκεψή του στις ΗΠΑ.
Η κυβερνητική ατζέντα για το διάστημα μέχρι τις κάλπες του Ιουνίου, παρομοιάζει με αγώνα δρόμου. Έχοντας ήδη περάσει από την κοινοβουλευτική βάσανο το βαρύ πακέτο αλλαγών και μεταρρυθμίσεων, που προκάλεσαν και σειρά αντιδράσεων, στις κυβερνητικές εκκρεμότητες παραμένει η αύξηση του κατώτατου μισθού, που βρίσκεται στη διάταξη του υπουργικού συμβουλίου στις 27 Μαρτίου, όπως και το πάγιο θέμα της αντιμετώπισης της ακρίβειας, που ο Κυριάκος Μητσοτάκης χαρακτήρισε ως την πρώτη πολιτική προτεραιότητα της κυβέρνησης.
Παράλληλα, μετά το Συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας στις 5-7 Απριλίου, αναμένεται να δοθεί στη δημοσιότητα ο κατάλογος των υποψηφίων ευρωβουλευτών της Νέας Δημοκρατίας, από τον οποίο αναμένεται να προκύψει το μήνυμα συσπείρωσης για τις εκλογές.
Σε αυτό τον «σύντομο» δρόμο έως την επερχόμενη εκλογική αναμέτρηση, ο ΣΥΡΙΖΑ δείχνει ως το μοναδικό κόμμα, που δεν έχει τίποτα άλλο να χάσει, καθώς έχει απολέσει το 1/3 της δύναμης, που κατέγραψε τον περασμένο Ιούνιο στις εθνικές κάλπες. Το δε ΠΑΣΟΚ κατάφερε να περάσει από τη φάση ανόδου και διεκδίκησης της δεύτερης θέσης, που είχε θέσει και ως στόχο, στη φάση διατήρησης όσων κατάφερε να πιστωθεί το τελευταίο διάστημα. Τα πρώτα δείγματα της προεκλογικής περιόδου έχουν γίνει ήδη ορατά. Το κλίμα οξύτατης αντιπαράθεσης φαίνεται να κυριαρχεί, επισκιάζοντας κάθε συζήτηση για την Ευρώπη των επόμενων πέντε ετών, που αποτελεί και το πραγματικό διακύβευμα της κάλπης στις 9 Ιουνίου.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας