Διεθνή

Κύπρος: Επιτυχής η σύνοδος 36 κρατών για το θαλάσσιο διάδρομο προς τη Γάζα

Κύπρος: Επιτυχής η σύνοδος 36 κρατών για το θαλάσσιο διάδρομο προς τη Γάζα

Πηγή Φωτογραφίας: [364911] ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ ΑΝΩΤΑΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ - ΚΥΠΡΟΥ (ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ/EUROKINISSI)

"Υπάρχει ενδιαφέρον από πολλές χώρες ακριβώς για τη σύσταση και τη λειτουργία αυτού του ταμείου", δήλωσε εμφανώς ικανοποιημένος ο κ. Νίκος Χριστοδουλίδης.

Σύνοδος για την επιχείρηση “Αμάλθεια” με τη συμμετοχή 36 κρατών, πραγματοποιήθηκε στην Κύπρο, όπως είπε ο πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Χριστοδουλίδης προσερχόμενος στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Επισημαίνεται πως η ενεργοποίηση του Σχεδίου «Αμάλθεια» οδήγησε στην πρώτη θαλάσσια αποστολή μέσω του πλοίου Οpen Arms και τη συνδρομή του World Central Kitchen, ενώ ακολουθεί δεύτερη αποστολή στο αμέσως επόμενο διάστημα».

Στη συνάντηση συμμετείχαν 36 χώρες. Εκπροσωπήθηκαν επίσης ο ΟΗΕ μέσω της Ειδικής Συντονίστριας για την Ανθρωπιστική Βοήθεια και την Ανοικοδόμηση της Γάζας, καθώς και το Γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων των Ηνωμένων Εθνών (OCHA), ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (WHO), το Παγκόσμιο Πρόγραμμα Τροφίμων (WFP), η UNICEF και η UNOPS.

Στη συνάντηση συμμετείχαν επίσης η Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) μέσω του Γενικού Διευθυντή της DG ECHO της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, εκπρόσωποι της USAID, καθώς και εκπρόσωποι των World Central Kitchen και FOGBOW.

Από την πλευρά του, ο Κύπριος πρόεδρος σημείωσε ότι πρόκειται για 23 κράτη-μέλη της ΕΕ, ενώ εκπροσωπήθηκαν όλες οι χώρες του G7 και τα Ηνωμένα Έθνη «με στόχο να δούμε από τη μια πώς μπορεί να διασφαλιστούν οι τεχνικές λεπτομέρειες, έτσι ώστε να γίνει ακόμη πιο αποτελεσματική η πρωτοβουλία της χώρας μας και κατά δεύτερο η δημιουργία ενός ταμείου,  που θα ενισχύσει ακόμη περισσότερο τις ποσότητες ανθρωπιστικής βοήθειας στην Γάζα», όπως επισήμανε ο κ. Νίκος Χριστοδουλίδης.

Ο Κύπριος πρόεδρος ανέφερε ότι όπως ενημερώθηκε από τον πρωθυπουργό της Ολλανδίας Μαρκ Ρούττε, η χώρα του θα συνεισφέρει 10 εκατομμύρια ευρώ, ενώ η ΕΕ θα συνεισφέρει περίπου 70 εκατ. ευρώ.

«Υπάρχει ενδιαφέρον από πολλές χώρες ακριβώς για τη σύσταση και τη λειτουργία αυτού του ταμείου» τόνισε. Παράλληλα, ο Νίκος Χριστοδουλίδης, υπογράμμισε ότι «το Μεσανατολικό είναι εκείνο που αναμένεται να κυριαρχήσει των συζητήσεων με αφορμή και την παρουσία του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών στις Βρυξέλλες. Ελπίζω σήμερα να καταστεί δυνατό επιτέλους να υπάρξουν συμπεράσματα τα οποία θα καταγράφουν την κοινή θέση της Ευρωπαϊκής Ένωσης από τη μια για την ανάγκη κατάπαυσης του πυρός αλλά και ενίσχυση της ανθρωπιστικής βοήθειας». Ο Νίκος Χριστοδουλίδης όπως είπε θα έχει συνάντηση με τον Καγκελάριο της Γερμανίας, Όλαφ Σολτς και τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ « για να συζητήσουμε το ενδεχόμενο υιοθέτησης και κάποιων συμπερασμάτων που αφορούν τις ευρωτουρκικές σχέσεις». « Όπως γνωρίζετε μέχρι στιγμής στα προσχέδια των συμπερασμάτων δεν υπάρχει σχετική αναφορά για τις τουρκικές σχέσεις. Είναι κάτι που θα συζητήσουμε αυτή τη στιγμή στο επίπεδο των τριών μας και αναλόγως των αποτελεσμάτων θα δούμε και αν θα γίνει συζήτηση και αν θα υπάρξουν συμπεράσματα» προσέθεσε. Ο πρόεδρος της Κύπρου, συμπλήρωσε ότι «η θέση μας είναι πολύ καλά γνωστή. Εμείς περισσότερο από οποιονδήποτε κράτος μέλος επιθυμούμε να υπάρξουν εξελίξεις στις ευρωτουρκικές σχέσεις. Εξελίξεις όμως που περνούν και μέσα από πρόοδο συγκεκριμένη πρόοδο στο Κυπριακό. Δυστυχώς οι τελευταίες δηλώσεις που γίνονται δεν βοηθούν σε καμία απολύτως περίπτωση, αλλά είμαι εδώ να συζητήσω συγκεκριμένα πως μπορεί από τη μια να υπάρξει πρόοδος στο Κυπριακό και όταν λέμε πρόοδος, δεν μπορούμε να συζητήσουμε οτιδήποτε άλλο πέραν από την επανέναρξη των συνομιλιών στη βάση του συμφωνημένου πλαισίου, από εκεί που διακόπηκαν στο Κραν Μοντανά και κατ’επέκταση να υπάρξει και πρόοδος σε κάποια θέματα των ευρωτουρκικών».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments