Πως βλέπουν τον κόσμο τα ζώα
Πηγή Φωτογραφίας: Mountain lion, red, cat, puma, blue eyes, animal, HD wallpaper/peakpx.com
Έχουμε συνηθίσει τόσο πολύ να δίνουμε μια πλασματική ανθρώπινη υπόσταση στα ζώα, υπονοώντας ότι νιώθουν τα συναισθήματά μας, ότι έχουν τη φωνή μας και τα ονόματά μας, που ξεχνάμε τις διαφορές που μας ξεχωρίζουν από αυτά, όπως για παράδειγμα την όραση.
Τα ζώα βλέπουν με διαφορετικό τρόπο από εμάς και, κυρίως, βλέπουν διαφορετικά πράγματα. Για παράδειγμα, πολλά ζώα, συμπεριλαμβανομένων των μελισσών, των πτηνών, ακόμη και των θηλαστικών, όπως οι τάρανδοι και τα ποντίκια, μπορούν να αντιληφθούν το υπεριώδες φως.Ένα νέο σύστημα κάμερας και ένα συνοδευτικό πακέτο λογισμικού μάς επιτρέπει να βυθιστούμε σε αυτή την ποικιλομορφία, καθώς προσομοιώνεται η όρασή τους για να καταλάβουμε τον τρόπο με τον οποίο βλέπουν.
Μέχρι τώρα, η διαδικασία αυτή μπορούσε να εφαρμοστεί μόνο σε ακίνητα αντικείμενα, όμως ο ζωντανός κόσμος βρίσκεται σε συνεχή κίνηση. Η πρώτη πρόκληση για τους ερευνητές ήταν επομένως να εφεύρουν μια κάμερα που θα κατέγραφε ταυτόχρονα υπεριώδες και ορατό φως. Η λύση αποδείχθηκε ότι ήταν ένας διαχωριστής δέσμης. Αυτή η ειδική οπτική συσκευή αντανακλά το υπεριώδες φως σαν να ήταν καθρέφτης, αλλά αφήνει το ορατό φως να περάσει, ακριβώς όπως το διαφανές γυαλί.
Δύο κάμερες τοποθετήθηκαν σε ένα τρισδιάστατα εκτυπωμένο περίβλημα, έτσι ώστε η τροποποιημένη κάμερα να λαμβάνει ανακλώμενο υπεριώδες φως, ενώ μια τυπική κάμερα να λαμβάνει μεταδιδόμενο ορατό φως. Στη συνέχεια, οι καταγραφές ενώθηκαν και συγχρονίστηκαν και μια σειρά από μετατροπές κατέστησαν δυνατό τον υπολογισμό της ποσότητας του φωτός που είχε φτάσει στους αισθητήρες κάθε κάμερας.
Με αυτόν τον τρόπο μπορέσαμε να εκτιμήσουμε την ποσότητα του φωτός που θα είχε συλληφθεί από το μάτι ενός ζώου αν είχε δει τη σκηνή από το σημείο θέασης της κάμεράς μας.
Στην παρακάτω φωτογραφία μπορεί κανείς να δει την οπτική ενός πτηνού.
Το σχόλιο σας