Συρίγος: Σε νηπιακό στάδιο η κοινή ευρωπαϊκή αμυντική βιομηχανία – Τι ενοχλεί τον Ερντογάν με την Κύπρο
Πηγή Φωτογραφίας: ΣΥΡΙΓΟΣ ΑΓΓΕΛΟΣ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΗΝ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ Ν/Σ ΤΟΥ ΥΠ. ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ (ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ EUROKINISSI)
«Βρισκόμαστε σε νηπιακό στάδιο στην ανάπτυξη κοινής ευρωπαϊκής αμυντικής βιομηχανίας» σχολίασε μιλώντας στην εκπομπή «Newsroom» του ΕΡΤNews o Άγγελος Συρίγος, βουλευτής ΝΔ, Διεθνολόγος και πρόσθεσε πως «η πιο σοβαρή ευρωπαϊκή επιχείρηση που γίνεται είναι αυτή που συμμετέχει Φρεγάτα «Ύδρα» στην Ερυθρά Θάλασσα». Προσβλητικές και προκλητικές χαρακτήρισε τις τελευταίες δηλώσει του Ερντογάν για την Κύπρο και σημείωσε πως «δείχνει να αγνοεί τα γεγονότα. Ο στόχος της Τουρκίας στο παρελθόν δεν ήταν να καταλάβει ολόκληρη την Κύπρο» προσθέτοντας πως «τον ενοχλεί που σε όλα τα σχέδια στην κρίση στη Μέση Ανατολή παίζει καθοριστικό ρόλο η ελεύθερη Κύπρος και όχι τα κατεχόμενα». Για τον πόλεμο Ισραήλ – Χαμάς και την τεράστια ανθρωπιστική κρίση στη Γάζα, εκτίμησε πως «η λύση των δύο κρατών είναι η μόνη που μπορεί να επιφέρει ειρήνευση. Αυτή τη στιγμή τα παιδιά που χάνουν τους γονείς τους είναι οι αυριανοί μαχητές που θα πολεμάνε κατά του Ισραήλ».
Για τους λόγους που δεν έχει αναληφθεί έως σήμερα μια πρωτοβουλία για κοινή άμυνα στην Ευρώπη εκτίμησε πως «η Γερμανία σε ό,τι αφορά στρατιωτικά θέματα κρατιέται πίσω, λόγω και του κακού παρελθόντος της, κάτι που και οι υπόλοιποι Ευρωπαίου το βλέπουμε με ικανοποίηση. Όταν η πιο ισχυρή οικονομία της Ευρώπης δαπανά πολύ μικρό τμήμα του ΑΕΠ της για την άμυνά της, αντιλαμβανόμαστε ότι κάποιος άλλος θα καλύψει το κενό. Κι αυτή είναι η Αμερική»
Ο κ. Συρίγος αναφέρθηκε σε αυτό το σημείο άρθρο του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ για την ανάγκη της Ε.Ε. να επενδύσει περισσότερο στην αμυντική βιομηχανική βάση της, σημειώνοντας «Λέει μέσα ότι εντάξει, δεν έχουμε κοινή πολιτική άμυνας, δεν το λέει ευθέως, αλλά αυτό υπονοεί, ας φτιάξουμε κοινή πολιτική προμηθειών».
Αναφερόμενος στη συμφωνία με την Αίγυπτο είπε πως «η συμφωνία με την Αίγυπτο έχει ένα πλεονέκτημα για την ευρωπαϊκή πλευρά. Αφορούσε διάθεση χρημάτων και αυτό το έχει ξανακάνει η Ευρωπαϊκή Ένωση και στο παρελθόν. Στην Τουρκία έχει δώσει έξι δισεκατομμύρια ευρώ σε άλλες χώρες της Βόρειας Αφρικής, έχει δώσει χρήματα μέσα από συγκεκριμένους μηχανισμούς, ξέρει πώς να το κάνει». Με την αμυντική βιομηχανία είναι τα πράγματα πιο δύσκολα, γράφει ο Σαρλ Μισέλ μέσα, ότι δεν είναι δυνατόν να ξοδεύουμε περίπου το 80% των δαπανών μας σε αμυντικά συστήματα τρίτων χωρών εκτός Ευρωπαϊκής Ενώσεως. Ας αυξήσουμε τουλάχιστον την αμυντική μας ικανότητα παίρνοντας δικά μας οπλικά συστήματα».
Όπως σημείωσε «ο κύριος αμυντικός βραχίονας της Ευρωπαϊκής Ενώσεως δεν κατέστη δυνατόν να είναι κάποια ένωση εντός της Ευρωπαϊκής Ενώσεως. Είναι το ΝΑΤΟ. Οπότε είναι συστήματα συμβατά με το ΝΑΤΟ που τα φτιάχνουν οι ευρωπαϊκές βιομηχανίες σε κοινά προγράμματα. Πρέπει να δώσουμε μεγαλύτερη έμφαση σε κοινά ευρωπαϊκά προγράμματα μεταξύ χωρών, που να φτιάχνουν συστήματα συμβατά με τα ΝΑΤΟϊκά διότι πλέον οι ευρωπαϊκές χώρες θα ξοδεύουν ένα ποσοστό γύρω στο 2% του ΑΕΠ τους. Εμείς ξοδεύουμε περισσότερο λόγω Τουρκίας».
Ενόψει των προεδρικών εκλογών στις ΗΠΑ και το ενδεχόμενο εκλογής του Ντόναλντ Τραμπ σχολίασε πως «η Ευρώπη βλέπει τον Τραμπ ως το απόλυτο κακό. Διάφοροι Ευρωπαίοι ηγέτες τον αντιμετωπίζουν πολύ εχθρικά και να το λένε κιόλας. Εμείς λόγω της ελληνοαμερικανικής κοινότητας έχουμε κάποιους διαύλους επικοινωνίας» και εκτίμησε πως «το επόμενο διάστημα χρειάζεται επικοινωνία και με τις δύο πλευρές Μπάιντεν και Τραμπ».
Για τις τελευταίες δηλώσεις του Ερντογάν για την Κύπρο, ο οποίος ισχυρίστηκε ότι ολόκληρη η Κύπρος θα μπορούσε σήμερα να ανήκει στην Τουρκία, εάν πριν πενήντα χρόνια ο τουρκικός στρατός είχε προχωρήσει στο νότιο μέρος του νησιού σχολίασε «πρώτα απ όλα ο Ερντογάν λέει κάτι το οποίο εγώ έχω ακούσει από Τούρκους επανειλημμένως. Το δεύτερο είναι ότι ο Ερντογάν αποφεύγει να αναφερθεί στις σχέσεις Ελλάδας-Τουρκίας απ ευθείας για να μην παραβιάσει το ανακοινωθέν των Αθηνών, αλλά σαφώς αυτό που λέει είναι προσβλητικό και προκλητικό. Δείχνει να αγνοεί τα γεγονότα. Ο στόχος της Τουρκίας στο παρελθόν δεν ήταν να καταλάβει ολόκληρη την Κύπρο. Ήταν να μη δημιουργεί η Κύπρος πρόβλημα ασφαλείας στη νότια πλευρά της και να προστατεύσει τους Τουρκοκυπρίους».
«Αυτή ήταν τουλάχιστον η άποψη του Νιχάτ Ερίμ το 1956, ο οποίος ήταν αυτός που έφτιαξε το τότε δόγμα της Τουρκίας. Θεωρητικώς, δηλαδή, με αυτό που λέει ο Ερντογάν, βλέπουμε ένα νέο δόγμα να έρχεται στην επιφάνεια» συμπλήρωσε.
Επιπρόσθετα σχολίασε σχετικά με τις δηλώσεις του Ερντογάν πως τον ενοχλεί που «στην κρίση στη Μέση Ανατολή και σε όλα τα σχέδια που υπάρχουν – π.χ ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα που γίνεται μέσω Κύπρου – η Κύπρος παίζει καθοριστικό ρόλο. Και είναι η Κύπρος η ελεύθερη όχι η κατεχόμενη.
Πολιτική νίκη για τη Δύση στην κρίση στη Μέση Ανατολή θεωρεί πως είναι «εάν μπορέσει να φτιαχτεί παλαιστινιακό κράτος. Μόνο έτσι θα λυθεί αυτή η διαμάχη. Εξαιρετικά δύσκολο στις παρούσες συνθήκες, αλλά σε βάθος χρόνου η λύση των δύο κρατών είναι η μόνη που μπορεί να επιφέρει ειρήνευση. Αυτή τη στιγμή τα παιδιά που χάνουν τους γονείς τους είναι οι αυριανοί μαχητές που θα πολεμάνε κατά του Ισραήλ».
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας