Αλβανία και Β. Μακεδονία, εμπόδια στην ευρωπαϊκή προοπτική των Δ. Βαλκανίων
Πηγή Φωτογραφίας: ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΚΥΡ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ ΤΗΣ ΑΛΒΑΝΙΑΣ ΕΝΤΙ ΡΑΜΑ (EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ)
Να αποδείξει ότι έχει ρόλο και δη ηγετικό στην περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων επιδιώκει και σήμερα η ελληνική διπλωματία. Και η απόφαση που ελήφθη στη Σύνοδο Κορυφής την Πέμπτη για έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Βοσνίας – Ερζεγοβίνης με την ΕΕ έδωσε μία αφορμή στο Υπουργείο Εξωτερικών για να το υπενθυμίσει, με μία ανάρτηση στο «Χ».
«Η Ελλάδα έχει στηρίξει και συνεχίζει να στηρίξει έμπρακτα την ενταξιακή πορεία της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης στο πλαίσιο της προώθησης της ευρωπαϊκής προοπτικής των Δυτικών Βαλκανίων, η οποία εγκαινιάστηκε με τη Διακήρυξη της Θεσσαλονίκης του 2003», σημείωνε η ανάρτηση.
Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι, με φόντο την ουκρανική σύγκρουση, ο ηγετικός ρόλος της Ελλάδας στα Δυτικά Βαλκάνια τονίζεται και ενθαρρύνεται από τις ΗΠΑ με κάθε ευκαιρία. Η Ελλάδα θεωρείται ως η αφετηρία της ενεργειακής ανεξαρτησίας της Ευρώπης από τη Ρωσία και υπογραμμίζεται η σημασία της Ελλάδας στη νέα ενεργειακή διαδρομή με επίκεντρο την Αλεξανδρούπολη.
Στο ίδιο πλαίσιο, η Αθήνα διεκδικεί επίσης αναβαθμισμένο ρόλο στις εμπορικές διαδρομές, αντιστρέφοντας τον άξονά της από το νότο στο βορρά και στρέφοντας την προσοχή της σε μια σειρά από συμφωνίες για υποδομές και οδικούς και σιδηροδρομικούς άξονες με γειτονικές χώρες όπως η Βουλγαρία.
Ωστόσο, η Αθήνα αντιμετωπίζει, επίσης, δύο αγκάθια όσον αφορά την πολιτική της στα Δυτικά Βαλκάνια.
Το ένα είναι οι σχέσεις με την Αλβανία, οι οποίες έχουν επιδεινωθεί σημαντικά μετά την καταδίκη σε πρώτο βαθμό του Φρέντι Μπελέρη, του εκλεγμένου δημάρχου της Χειμάρρας.
Η Ελλάδα έχει απειλήσει ανοιχτά με βέτο την Αλβανία στις ενταξιακές της διαπραγματεύσεις με την ΕΕ, με τον Γεραπετρίτη ωστόσο να δηλώνει στο συνέδριο του East Macedonia & Thrace Forum II που διοργανώνεται στην Αλεξανδρούπολη από το City Hub Events του ομίλου Alter Ego Media σε συνεργασία με την Tsomokos Communications, την προηγούμενη εβδομάδα ότι «το βέτο, όμως, ξέρετε, δεν είναι αυτοσκοπός». Και να διευκρινίζει ότι «η αρνησικυρία, η οποία δίδεται στο πλαίσιο της διαδικασίας λήψης απόφασης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δεν είναι για να ασκείται η οποιαδήποτε πίεση προς κάποια κατεύθυνση. Είναι για να μπορούμε να αντιλαμβανόμαστε τι σημαίνει ευρωπαϊκό κεκτημένο».
Παράλληλα, η κύρωση του μνημονίου συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Βόρειας Μακεδονίας παραμένει σε εκκρεμότητα, με τον Υπουργό Εξωτερικών να δηλώνει σε κοινοβουλευτική ερώτηση ότι θα κυρωθεί “όταν το ελληνικό κράτος το κρίνει σκόπιμο”.
Για την Αθήνα, αποτελεί προϋπόθεση η Βόρεια Μακεδονία να εκπληρώσει βασικές πτυχές της Συμφωνίας των Πρεσπών, όπως η ευθυγράμμιση των ταξιδιωτικών της εγγράφων με τη νέα συνταγματική ονομασία, η οποία δεν έχει ακόμη εφαρμοστεί.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας