Πολιτική

Ευρωεκλογές: Η ΝΔ αναζητεί υποψηφίους με δεξιό προφίλ

Ευρωεκλογές: Η ΝΔ αναζητεί υποψηφίους με δεξιό προφίλ

Πηγή Φωτογραφίας: [367936] ΠΡΟΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΣΤΗΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ (ΡΑΦΑΗΛ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ/EUROKINISSI)

Το όνομα του Φ. Μπελέρη βρίσκεται ακόμα στο τραπέζι.

Εγκαινιάστηκε και επισήμως από τη Νέα Δημοκρατία η προεκλογική περίοδος με την ανακοίνωση των πρώτων 28 υποψήφιων ευρωβουλευτών, από τους 42 συνολικά, που θα δώσουν τη μάχη του σταυρού διεκδικώντας ένα «εισιτήριο» για το Ευρωκοινοβούλιο.

Το σύνολο του «γαλάζιου» ψηφοδελτίου αναμένεται να ανακοινωθεί σε ειδική εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί αμέσως μετά τη διεξαγωγή του 15ου Συνεδρίου της ΝΔ στο Ζάππειο το τριήμερο 5-7 Απριλίου.

Στρατηγικός στόχος της κυβερνώσας παράταξης στον δρόμο προς τις ευρωκάλπες είναι να πείσει ότι η προσεχής αναμέτρηση δεν αποτελεί αδιάφορη διαδικασία, ούτε προσφέρεται ως ευκαιρία για ψήφο διαμαρτυρίας, έχοντας βέβαια στραμμένο το βλέμμα σε διαρροές εκ δεξιών. Εξού μεταξύ των 14 ακόμα υποψήφιων ευρωβουλευτών, που αναμένεται να ανακοινωθούν το επόμενο διάστημα, θα βρίσκονται πρόσωπα τα οποία μπορούν να απευθυνθούν στην πιο παραδοσιακή εκλογική βάση του κόμματος.

Στο πλαίσιο αυτό, ανοικτό παραμένει το ενδεχόμενο να μετάσχει στο ευρωψηφοδέλτιο της Ν.Δ. ο Φρέντι Μπελέρης. Στελέχη του Μεγάρου Μαξίμου θεωρούν πως η υποψηφιότητά του θα είναι «κλειδί» για την ανάσχεση της διαρροής ψήφων σε κόμματα δεξιά της Ν.Δ. Από την άλλη, οι Γ. Γεραπετρίτης και Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου από το ΥΠΕΞ φέρεται να επισημαίνουν τις περιπλοκές που μπορεί να δημιουργήσει η συγκεκριμένη κίνηση, με δεδομένη τη στήριξη της οποίας τυγχάνει ο Ράμα από Ουάσιγκτον και Βερολίνο.

Υποψήφιοι και σε αυτές τις εκλογές θα είναι οι εν ενεργεία ευρωβουλευτές Βαγγέλης Μεϊμαράκης, Ελίζα Βόζεμπεργκ, Στέλιος Κυμπουρόπουλος, ο Μανώλης Κεφαλογιάννης, αλλά και η Μαρία Σπυράκη, ενώ εκτός του «γαλάζιου» ευρωψηφοδελτίου έχει τεθεί ως γνωστόν η Άννα Μισέλ Ασηµακοπούλου µετά την υπόθεση της διαρροής των e-mails.

Παράλληλα, την επανεκλογή του δεν θα διεκδικήσει ο Θοδωρής Ζαγοράκης, µε τη Ν∆ τουλάχιστον και ενώ ο αρχηγός της θρυλικής εθνικής οµάδας του Ότο Ρεχάγκελ φέρεται να εξετάζει τα ενδεχόµενο να κατέβει υποψήφιος µε το ΠΑΣΟΚ.

Από την πρώτη οµάδα υποψηφίων, που ανακοίνωσε η Ν∆, φαίνεται πως απουσιάζουν διασηµότητες από τον χώρο του θεάµατος γενικότερα, δείχνοντας την ξεκάθαρη βούληση του πρωθυπουργού να συγκροτήσει ψηφοδέλτιο µε υποψήφιους το επίπεδο των οποίων θα ανταποκρίνεται στον κρίσιµο ρόλο της εκπροσώπησης της Ελλάδας σε Στρασβούργο και Βρυξέλλες, συµβαδίζοντας παράλληλα µε τις αυξηµένες ανάγκες που προκύπτουν από τη γενικότερη αναβάθµιση του κύρους και του ρόλου της Ελλάδας στους κόλπους της ευρωπαϊκής οικογένειας.

Παράλληλα, ξεκάθαρη είναι η στόχευση της Ν∆ στον πολιτικό χώρο του Κέντρου, µε υποψηφιότητες που προέρχονται από τον ευρύτερο προοδευτικό, μεταρρυθμιστικό μεσαίο χώρο.

Ενδεικτικά παραδείγµατα είναι οι υποψηφιότητες της Ολυµπιονίκη και αντιπεριφερειάρχη Θεσσαλονίκης, Βούλας Πατουλίδου,  που το 2006 ήταν υποψήφια νοµάρχης µε τη στήριξη του ΠΑΣΟΚ, καθώς και του αναπληρωτή καθηγητή ∆ιεθνούς Πολιτικής στο ∆ηµοκρίτειο Πανεπιστήµιο Θράκης, Σωτήρη Σέρµπου.

Τέλος, τη διεύρυνση της Ν∆ στο πολιτικό Κέντρο συµβολίζουν ακόµα οι υποψηφιότητες της πρώην βουλευτή και υπουργού του ΠΑΣΟΚ Εύης Χριστοφιλοπούλου καθώς και του πρώην «πράσινου» βουλευτή και Ολυµπιονίκη Πύρρου Δήμα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments