Καθοριστικό διήμερο για τις σχέσεις Κράτους και Εκκλησίας – Τι θα συμβεί στις δοξολογίες
Πηγή Φωτογραφίας: ΠΡΟΕΔΡΙΚΟ ΜΕΓΑΡΟ -ΟΡΚΩΜΟΣΙΑ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ,ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ/ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ//ΑΡΧΙΕΠΙΣΟΠΗ ΑΘΗΝΩΝ
Αυτό το διήμερο αναμένεται να αποτελέσει σημείο καμπής στη σχέση μεταξύ εκκλησίας και κράτους. Όπως έχει ήδη ανακοινωθεί, η Κυριακή της Ορθοδοξίας θα εορταστεί με αποκλεισμό πολιτικών ηγετών. Εν τω μεταξύ, η επιλογή της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου να μην εκδώσει οδηγία για ενιαία αντιμετώπιση όλων όσοι υπερψήφισαν το νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια αφήνει όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά.
Αξίζει να σημειωθεί ότι σε επαρχιακές πόλεις η δυσαρέσκεια των ψηφοφόρων πιστεύεται ότι είναι πολύ μεγαλύτερη από ό,τι είχε εκτιμηθεί πριν από την ψήφιση του νομοσχεδίου για τον γάμο μεταξύ ομόφυλων ζευγαριών, ενώ αρκετοί τοπικοί σύμβουλοι ζήτησαν πρόσφατα από τους συναδέλφους τους να ανιχνεύουν τη διάθεση των ψηφοφόρων τους πριν από την παρουσία τους σε δημόσιες εκδηλώσεις. Υπό αυτές τις συνθήκες, κανείς δεν μπορεί να προβλέψει πώς θα αντιδράσουν οι κληρικοί, οι μητροπολίτες και οι πιστοί στην Κυριακή της Ορθοδοξίας και την αργία της 25ης Μαρτίου.
Αλλωστε, αρκετοί ιεράρχες έχουν καταστήσει σαφές ότι οι βουλευτές που στήριξαν το νομοσχέδιο δεν έχουν θέση στην Εκκλησία. Οι πρόσφατες δηλώσεις του μητροπολίτη Πειραιώς, Σεραφείμ, επικυρώνουν αυτήν τη θέση: «Για να προστατεύσω το ποίμνιό μου από αυτούς που θεσμοθέτησαν το κακό, θα πρέπει όχι να τους αφορίσω αλλά να διακόψω την μετά αυτών κοινωνία, για να καταλάβουν και οι ίδιοι αλλά και το ποίμνιό μου ότι αυτό που έπραξαν είναι αντίθετο στον νόμο του Θεού», ανέφερε.
Ειδικά για την Κυριακή της Ορθοδοξίας επιλέχθηκε ένας λιτός εορτασμός, χωρίς μάλιστα να ιερουργήσει ο Αρχιεπίσκοπος, αλλά τρεις συνοδικοί μητροπολίτες. Πρόκειται για τους Νικοπόλεως και Πρεβέζης, κ. Χρυσόστομο, Ιερισσού, Αγίου Ορους και Αρδαμερίου, κ. Θεόκλητο, και Μαρωνείας και Κομοτηνής, κ. Παντελεήμονα. Τον πανηγυρικό της ημέρας, δε, θα εκφωνήσει ο συνοδικός μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας, κ. Δαμασκηνός.
Η παραπάνω λεπτομέρεια, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, συνεπάγεται ότι την 25η Μαρτίου θα ακολουθηθεί το πρωτόκολλο και η Πρόεδρος της ∆ηµοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, θα παραστεί στη δοξολογία στη Μητρόπολη Αθηνών -η οποία γιορτάζει, καθώς είναι αφιερωμένη στον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου, ενώ θα χοροστατήσει ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος -, στη συνέχεια θα καταθέσει στεφάνι και ακολούθως θα παρακολουθήσει την καθιερωµένη στρατιωτική παρέλαση.
Η δοξολογία της 25ης Μαρτίου, όπως αναφέρει ιεράρχης, δεν πρέπει να εξετάζεται ξεχωριστά από τον εορτασμό της Κυριακής της Ορθοδοξίας. Ο λόγος είναι ότι οι λεπτομέρειες για τους δύο εορτασμούς προκύπτουν, άμεσα ή έμμεσα, από την ίδια συνεδρίαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, οπότε το σώμα της Ιεραρχίας δεν μπορεί να εκπέμπει διαφορετικά μηνύματα, τα οποία είναι και αντικρουόμενα.
Αυτό το οποίο επισημαίνει είναι ότι η Ελλαδική Εκκλησία δεν δρα τιµωρητικά, για να χρειάζεται να αλλάξει τη στάση της, πόσω µάλλον στον εορτασµό της εθνικής επετείου της Επανάστασης. Μεγάλη μερίδα των ιεραρχών, σύμφωνα με πληροφορίες, διατυπώνει μία συγκεκριμένη εκτίμηση αναφορικά με τη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε ανάμεσα στον υπουργό Εξωτερικών, κ. Γιώργο Γεραπετρίτη, και τον Αριχιεπίσκοπο Ιερώνυμο.
Σύμφωνα με την εκτίμηση αυτή, η παραπάνω συνάντηση ερμηνεύεται ως μια κίνηση καλής θέλησης από την πλευρά της κυβέρνησης, ειδικά από τη στιγμή που η πρωτοβουλία για τη συνάντηση ανήκε στην κυβέρνηση και εκφράστηκε µέσω του υπουργού Εξωτερικών. Σε συνέχεια της παραπάνω εκτίμησης, η προσέγγιση της κυβέρνησης προς την Εκκλησία ερμηνεύεται και υπό την παράμετρο των επερχόμενων ευρωεκλογών και της διαφαινόμενης πρόθεσης να πέσουν οι τόνοι. Τα δηµοσκοπικά ευρήµατα, που δείχνουν ότι η δυσαρέσκεια της Εκκλησίας ασκεί επιρροή στη γνώµη του συντηρητικού ακροατηρίου, στο οποίο απευθύνεται η Νέα ∆ηµοκρατία, και αποτυπώνουν κάμψη, αποτελούν σηµαντικό παράγοντα ανάγκης επείγουσας αποκλιµάκωσης για την κυβέρνηση.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας