Τέμπη: Πολιτική θύελλα και πρόταση μομφής
Πηγή Φωτογραφίας: [367976] ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΗΝ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΩΝ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΑΣ (ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI)
Το πρωί της Τρίτης αναμένεται να καταθέσει το ΠΑΣΟΚ την πρόταση δυσπιστίας εναντίον της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας και του Κυριάκου Μητσοτάκη. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης σε δήλωσή του, κάλεσε τα κόμματα του δημοκρατικού τόξου να συνταχθούν με την πρόταση του και να σταθούν, όπως λέει, στο ύψος των περιστάσεων.
Ήδη ανταποκρίθηκαν θετικά στην πρόταση του ΠΑΣΟΚ ο ΣΥΡΙΖΑ και η Νέα Αριστερά. Το ΚΚΕ δηλώνει ότι θα στηρίξει την πρόταση, εφόσον κατατεθεί ενώ και η Ελληνική Λύση συντάσσεται με την πρόταση αυτή. Πηγές της Χαριλάου Τρικούπη, ωστόσο, επισημαίνουν ότι «οι Σπαρτιάτες δεν λογίζονται στα κόμματα του δημοκρατικού τόξου, ούτε όμως και η Ελληνική Λύση που συνέπραξε με τη ΝΔ για να αλλάξει η σύνθεση στην ΑΔΑΕ και να μπλοκαριστεί η έρευνα».
Πιο ειδικά, το μέτωπο της αντιπολίτευσης, με την πρωτοβουλία του Νίκου Ανδρουλάκη που υιοθετεί ουσιαστικά πρόσφατη πρόταση του Αλέξη Χαρίτση, καταθέτει την Τρίτη πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης, καθώς με τη στήριξη ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ και Νέας Αριστεράς, συμπληρώνονται ήδη οι 50 υπογραφές. Η κυβέρνηση δεν έχει άλλη διέξοδο από το να την κάνει αποδεκτή, κάνοντας, όμως, λόγο για «μέρος προσπάθειας αποσταθεροποίησης της χώρας» από οικονομικά συμφέροντα.
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία κάλεσε σήμερα τον πρωθυπουργό να παραιτηθεί και να διεξαχθούν εκλογές με την παρουσία διεθνών παρατηρητών ύστερα από δημοσίευμα για «Μονταζιέρα στα Τέμπη».
Άμεσα απάντησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κατηγορώντας τον Στέφανο Κασσελάκη ως υπονομευτή του Πολιτεύματος ενώ σημειώνει ότι είναι αδιανότητο «ο αρχηγός του κόμματος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης να προσβάλλει τόσο βάναυσα την λαϊκή βούληση και να παρουσιάζει την Ελλάδα ως τριτοκοσμική χώρα».
«Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, στην προσπάθειά του να ξεπεράσει το έτερο φερέφωνο της απόπειρας αποσταθεροποίησης της χώρας, με τη σημερινή ανάρτησή του, πέρασε σε άλλη «πίστα» και έγινε συνειδητός υπονομευτής του Πολιτεύματος», σημειώνει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Παύλος Μαρινάκης, απαντώντας με σκληρό τρόπο στον επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
«Είναι αδιανόητο, 50 χρόνια μετά την αποκατάσταση της Δημοκρατίας στη χώρα, ο αρχηγός του κόμματος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης να προσβάλλει τόσο βάναυσα την λαϊκή βούληση και να παρουσιάζει την Ελλάδα ως τριτοκοσμική χώρα. Δεν πρόκειται να αφήσουμε ούτε μισή σπιθαμή αμφισβήτησης της Δημοκρατίας μας στους υπονομευτές της και τους υποκινητές τους», συμπληρώνει ο κ. Παύλος Μαρινάκης.
Επισημαίνεται ότι, με βάση τον Κανονισμό Λειτουργίας της Βουλής για να γίνει αποδεκτή η κατάθεση πρότασης δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης πρέπει να συνοδεύεται από τουλάχιστον 50 υπογραφές βουλευτών. Οι κοινοβουλευτικές εκλογές του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ έχουν αθροιστικά 67 βουλευτές, χωρίς να συνυπολογισθούν οι έδρες του ΚΚΕ, της Νέας Αριστεράς και της Ελληνικής Λύσης.
Η πρόταση θα κατατεθεί μεθαύριο, καθώς απαιτείται λειτουργία της Ολομέλειας προκειμένου να αναγγελθεί επισήμως και να ξεκινήσει το χρονοδιάγραμμα που προβλέπει η διαδικασία.
Σύμφωνα, τέλος, με το άρθρο 142 του Κανονισμού «η πρόταση δυσπιστίας υπoβάλλεται στoν Πρόεδρo σε δημόσια συνεδρίαση της Boυλής» ενώ προβλέπεται η συζήτηση επί της πρότασης δυσπιστίας ξεκινά μετά από δύο ημέρες εκτός και αν η κυβέρνηση την άμεση έναρξη των διαδικασιών. Συνολικά η συζήτηση μπορεί να κρατήσει έως τρεις ημέρες και ολοκληρώνεται με ονομαστική ψηφοφορία. Για να γίνει αποδεκτή η πρόταση δυσπιστίας πρέπει να ψηφιστεί από τουλάχιστον 151 βουλευτές.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας