Κοινή γλώσσα στο Ουκρανικό για την Κίνα
Πηγή Φωτογραφίας: China's Director of the Office of the Central Foreign Affairs Commission Wang Yi meets with Hungarian Foreign Minister Peter Szijjarto (not seen) in Budapest, Hungary, February 20, 2023. REUTERS/Bernadett Szabo
Η επιστροφή της Κίνας στο διεθνές διπλωματικό προσκήνιο γίνεται με αξιώσεις διαμεσολαβητή στο Ουρανικό – αυτό προκύπτει από δηλώσεις του «ειδικού απεσταλμένου του Πεκίνου», όπως έγραψε η Corriere della Sera, στη Μόσχα, στο Κίεβο και σε ευρωπαϊκές πρωτεύουσες. Η κινητικότητα της Κίνας αφορά έναν «ειρηνευτικό διάλογο» μεταξύ των αντιμαχομένων στην Ουκρανία και έρχεται 13 μήνες έπειτα από το πρώτο της «σχέδιο 12 σημείων» περί κατάπαυσης του πυρός, το οποίο οι Ιταλοί χαρακτήρισαν «για το θεαθήναι», ότι δηλαδή εξυπηρετούσε μόνο τη ρωσική πλευρά. Ασφαλώς, η νέα πρωτοβουλία της Κίνας έχει λάβει υπ’ όψιν της τα σημερινά δεδομένα του πολέμου, τα οποία είναι εντελώς διαφορετικά από τα περυσινά – και επί τα χείρω για το Κίεβο. Μόλις ο Λι Χούι επέστρεψε από την περιοδεία του σε Ρωσία, Ουκρανία, Πολωνία, Γερμανία, Γαλλία, αλλά και στην έδρα της Ευρωπαϊκής Ενωσης και του ΝΑΤΟ, τις Βρυξέλλες, άνοιξε τα χαρτιά του.
«Ο σκοπός της διπλωματικής μας κινητικότητας είναι ξεκάθαρος: να εμπλακούμε σε ουσιαστική επικοινωνία με τη Ρωσία και την Ουκρανία, δηλαδή με τις δυο χώρες που εμπλέκονται στον πόλεμο, και με τα ενδιαφερόμενα ευρωπαϊκά κράτη. Με βάση τις τελευταίες εξελίξεις αναζητούμε από κοινού τρόπους για την ταχεία πολιτική επίλυση της κρίσης». Remaining Time-0:00 Fullscreen Mute Ο κινέζος διπλωμάτης παραδέχθηκε ότι «υπάρχει σημαντική διάσταση απόψεων» όσον αφορά το τι εννοεί η κάθε πλευρά με τον όρο «ειρηνευτικές συνομιλίες», πάντως δήλωσε ότι «όλοι συμφωνούν πως θα είναι διαπραγματεύσεις που θα τερματίσουν τον πόλεμο». Ο Λι κατέληξε στο συμπέρασμα ότι όλες οι πλευρές, και η ρωσική και η ουκρανική-ΝΑΤΟϊκή, «περιμένουν από την Κίνα να διαδραματίσει εποικοδομητικό ρόλο και να προσφέρει τα φώτα της».
Το σχόλιο σας