Διάτρητο το σύστημα ασφάλειας του καθεστώτος Πούτιν
Πηγή Φωτογραφίας: Cnn.com
Η πιο βαριά τρομοκρατική επίθεση που έπληξε τη Ρωσία κατά τις δύο τελευταίες δεκαετίες την περασμένη Παρασκευή στο Crocuc Hall της Μόσχας και είχε σαν αποτέλεσμα εκατοντάδες άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους, έφερε στο προσκήνιο την αποτυχία των υπηρεσιών ασφαλείας της χώρας να την αποτρέψουν, δείχνοντας παράλληλα πόσο ευάλωτη ήταν τελικά απέναντι σε ένα τέτοιο περιστατικό η ρωσική πρωτεύουσα.
Μάλιστα όπως σημειώνει σε άρθρο γνώμης του στους The Moscow Times, o Τζέρεμι Μόρις, αναπληρωτής καθηγητής διεθνούς πολιτικής στο Πανεπιστήμιο Άαρχους της Δανίας, η επίθεση φάνηκε «σοκαριστικά εύκολη», παρά το γεγονός ότι η ρωσική πρωτεύουσα θεωρείται μια από τις πιο καλά επιτηρούμενες και φυλασσόμενες πόλεις στον κόσμο.
Μετά από αρκετές θανατηφόρες τρομοκρατικές επιθέσεις κατά τη διάρκεια της σύγκρουσης στην Τσετσενία, οι Ρώσοι έχουν συνηθίσει να βλέπουν ένστολους φρουρούς ασφαλείας με ανιχνευτές μετάλλων σε κόμβους μεταφορών, σε μεγάλους χώρους όπως το Crocus City, ακόμη και στις εισόδους μικρών σταθμών του μετρό.
Συνήθως, οι πολίτες πρέπει να περάσουν από τον ανιχνευτή και ο συνοδός σαρώνει τα προσωπικά ατυχήματα. Όμως το να υπάρχουν παντού αστυνομικοί και φρουροί ασφαλείας οδηγεί σε πλήρη απανθρωποποίηση του κοινού και σε πλήρη απάθεια και πλήξη από την πλευρά των φρουρών.
Πράγματι, όπως επισημαίνει ο πολιτικός επιστήμονας Τζέρεμι Μόρις, οι φρουροί ασφαλείας βρίσκονται σχεδόν παντού, γεγονός που δημιουργεί έλλειψη επαγγελματισμού.
Και όταν ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν αποφάσισε να μιλήσει για την επίθεση σε τηλεοπτικό διάγγελμα το Σάββατο, αναφέρθηκε στην κραυγαλέα αποτυχία του κράτους ασφαλείας του να αποτρέψει την επίθεση και παρά τη δήλωση του Ισλαμικού Κράτους ότι ευθύνεται για την επίθεση, μέσω της μακράς στρατιωτικής επέμβασης της Ρωσίας στη Συρία δεν έκανε καμία αναφορά στο ISIS, το οποίο έχει επανειλημμένα καταδικάσει ως εχθρό.
Αντ’ αυτού, ο Πούτιν αναφέρθηκε στην ουκρανική εμπλοκή στην πεντάλεπτη ομιλία του, υποστηρίζοντας ότι οι τέσσερις δράστες “κινούνταν προς την Ουκρανία” όταν συνελήφθησαν και ότι “τους δόθηκε ένα παράθυρο για να περάσουν τα σύνορα από την ουκρανική πλευρά”. Ωστόσο, δεν κατηγόρησε ευθέως την Ουκρανία, η οποία αρνήθηκε την εμπλοκή της.
Αναλυτές, πρώην αξιωματούχοι ασφαλείας των ΗΠΑ και τμήματα της ρωσικής ελίτ δήλωσαν ότι η τρομοκρατική επίθεση ανέδειξε την ευπάθεια του στρατιωτικού καθεστώτος του Πούτιν από το περασμένο καλοκαίρι, όταν ο Γ. Πριγκόζιν ηγήθηκε των μισθοφόρων του Βάγκνερ σε μια σύντομη εξέγερση, με απώτερο στόχο την απομάκρυνση κορυφαίων αξιωματούχων.
Όταν η Ρωσία επλήγη από την τρομοκρατία κατά παρελθόν, ο Πούτιν κατηγόρησε συχνά τη Δύση ότι την τροφοδοτεί. Τότε, ισχυρίστηκε ότι οι επιθέσεις σχεδιάστηκαν από εκείνους που ήθελαν να αποδυναμώσουν τη Ρωσία και είχαν στόχο να τη “διαλύσουν”.
Αμερικανοί πρώην κρατικοί αξιωματούχοι και πολιτικοί αναλυτές δήλωσαν ότι η ρητορική του Πούτιν που κατηγορεί την Ουκρανία και τη Δύση είναι πιθανό να συνεχιστεί και θα μπορούσε να οδηγήσει σε περαιτέρω καταστολή, καθώς προσπαθεί να κινητοποιήσει τον πληθυσμό για έναν παρατεταμένο πόλεμο.
Άλλοι τόνισαν πως η αιματοχυσία έφερε ξανά στο προσκήνιο μνήμες από μια εποχή που ο Πούτιν πίστευε ότι είχε αφήσει προ πολλού πίσω του. Κατά τη διάρκεια των δύο πρώτων θητειών του ως πρόεδρος τη δεκαετία του 2000, όταν η Ρωσία μαστιζόταν από θανατηφόρες τρομοκρατικές επιθέσεις, τις οποίες χρησιμοποίησε αργότερα για να δικαιολογήσει τις σκληρές αντιδράσεις του στρατού και των υπηρεσιών ασφαλείας και να ενισχύσει την εξουσία του. Παράλληλα επισήμαναν την προφανή έλλειψη επαρκούς ασφάλειας στο Crocus City.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας