Οικονομία

Το ΣΔΟΕ «ξεσκέπασε» κύκλωμα εικονικών επιχειρήσεων – Πάνω από 80 εκατ. ευρώ η ζημιά για το Δημόσιο

Το ΣΔΟΕ «ξεσκέπασε» κύκλωμα εικονικών επιχειρήσεων – Πάνω από 80 εκατ. ευρώ η ζημιά για το Δημόσιο

Πηγή Φωτογραφίας: Διαδίκτυο//Τα πάνω από 80 εκατ. ευρώ συνολικά που δεν εισέπραξε ποτέ το Δημόσιο, αφορούν συνολικά εμπλεκόμενες 17 εταιρείες.

Τα πάνω από 80 εκατ. ευρώ συνολικά που δεν εισέπραξε ποτέ το Δημόσιο, αφορούν συνολικά εμπλεκόμενες 17 εταιρείες.

Οι έρευνες του ΣΔΟΕ έφεραν στο φως κυκλώματα που φοροδιέφευγαν μέσω εικονικών επιχειρήσεων με λεία δεκάδων εκατ. ευρώ. Οι έρευνες αποκάλυψαν ότι εκτός από εποχικές επιχειρήσεις ή βραχύβιες εταιρείες ηλεκτρονικού εμπορίου (κινητής τηλεφωνίας κλπ) που «ανοιγοκλείνουν» μόλις υφαρπάξουν τον ΦΠΑ, υπάρχουν και άλλες που λειτουργούν νομότυπα για χρόνια και σε κλάδους που δε θεωρούνται «υψηλού κινδύνου» και εκμεταλλεύονται και τα «παράθυρα» που τους δίνει ο νόμος για να μεγιστοποιήσουν τα κέρδη τους.

Συγκεκριμένα, το ΣΔΟΕ εξάρθρωσε κύκλωμα επιχειρήσεων με έδρες σε Ασπρόπυργο, κέντρο Αθήνας, Θεσσαλονίκη και αλλού, το οποίο νομότυπα

  • Έκανε εισαγωγή ζάχαρης από Ιταλία στην Ελλάδα για χρόνια και δεν περνούσε από τελωνειακό έλεγχο. Στη συνέχεια, μέσω των εμπλεκομένων εταιρειών, κατέληγε στην εγχώρια αγορά, σε σούπερ μάρκετ, σπίτια ή επιχειρήσεις εστίασης όλης της χώρας. Παρότι η ζάχαρη υπάγεται σε χαμηλό ΦΠΑ 13%, οι επιτήδειοι αποκόμιζαν 7.343.893 ευρώ από μη απόδοση του αναλογούντος ΦΠΑ και άλλα 18 εκατ. ευρώ περίπου από φόρους εισοδήματος.
  • Έκανε ρυθμίσεις οφειλών για να μην εξοφλεί φόρους για τα ποσά που εμφάνιζε ως νόμιμα, δηλαδή έβαζαν δόσεις που δεν πλήρωναν. Οι εμπλεκόμενες επιχειρήσεις ελέγχθηκαν σε βάθος πενταετίας και διαπιστώθηκε ότι έχουν μέχρι σήμερα ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο συνολικού ποσού 63.735.210 ευρώ.

Τα πάνω από 80 εκατ. ευρώ συνολικά που δεν εισέπραξε ποτέ το Δημόσιο, αφορούν συνολικά εμπλεκόμενες 17 εταιρείες. Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, πραγματικοί «παίκτες» θεωρούνται μόνον οι επτά, τους οποίες και εντόπισε το ΣΔΟΕ. Οι άλλες 10 εταιρείες ήταν εικονικές, με υπευθύνους «αχυράνθρωπους» (υπερήλικες, ουσιοεξαρτώμενα άτομα ή σε πλήρη ένδεια), οι οποίοι είχαν παραχωρήσει έναντι αμοιβής τα στοιχεία και τις ταυτότητές τους, για να ανοίξουν εταιρίες και τραπεζικοί λογαριασμοί.

Από τις Υπηρεσίες Ερευνών και Διασφάλισης Δημοσίων Εσόδων (ΥΕΔΔΕ), πριν κλείσει το 2023 είχαν ολοκληρωθεί 129 τέτοιες έρευνες, το 2022 πραγματοποιήθηκαν 176 έρευνες (με παραβατικότητα 83,5%) και χιλιάδες εμπλεκόμενα πρόσωπα. Ωστόσο, τα διαφυγόντα έσοδα για το Δημόσιο κατά την τελευταία τετραετία, δεν ξεπερνούσαν συνολικά τα 110 εκατ. ευρώ.

Τα τελευταία στοιχεία της Κομισιόν έδειξαν ότι η Ευρώπη «έχασε» περί τα 61 δισ. ευρώ από τη μη είσπραξη ΦΠΑ. Αντίστοιχα, στην Ελλάδα οι απώλειες περιορίστηκαν σε κάτι παραπάνω από 3,2 δισ. ευρώ ή το 17,8% επί των δυνητικών εισπράξεων αν και πρόκειται για την 3η χειρότερη επίδοση σε όλη την Ευρώπη.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments