Ανασχηματισμός πριν ή μετά τις ευρωεκλογές;
Πηγή Φωτογραφίας: ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ (ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI)
Ως άτυπη αφετηρία μιας ακραίας σκληρότητας δίμηνης προεκλογικής περιόδου, με χαρακτηριστικά που παραπέμπουν σε εθνική εκλογική αναμέτρηση, αν και από τις κάλπες του ερχόμενου Ιουνίου θα αναδειχθούν οι εκπρόσωποι της Ελλάδας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, λειτουργεί ήδη από προχθές η έκτακτη κοινοβουλευτική διαδικασία συζήτησης πρότασης δυσπιστίας κατά της κυβερνητικής πλειοψηφίας, ύστερα από πρωτοβουλία του ΠΑΣΟΚ, την οποία τυπικώς στήριξαν με τις υπογραφές τους οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, της Νέας Αριστεράς και της Πλεύσης Ελευθερίας.
Η κοινοβουλευτική διαδικασία αναμένεται να κλιμακωθεί με την αποψινή ομιλία του κ. Κυριάκου Μητσοτάκη και πρόκειται να κορυφωθεί με τη διεξαγωγή ονομαστικής φανερής ψηφοφορίας, το αποτέλεσμα της οποίας άπαντες εντός Κοινοβουλίου αναφέρουν πως θα ισοδυναμεί με παροχή κατ’ ουσίαν ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, μια και η «γαλάζια» πλειοψηφία θα καταψηφίσει την πρόταση δυσπιστίας εκ μέρους της αντιπολίτευσης.
Άμεσα, ο πρωθυπουργός αναμένεται να έχει μια δυναμική παρουσία απόψε στο Κοινοβούλιο, ενώ, παράλληλα, πληθαίνουν οι πληροφορίες, που θέλουν τον κ. Κ. Μητσοτάκη να εξετάζει το ενδεχόμενο ενός μετασχηματισμού του κυβερνητικού σχήματος.
Στα πλαίσια αυτά, απόψε το βράδυ, ο πρωθυπουργός αναμένεται να μιλήσει στη Βουλή και να απαντήσει εκτενώς στις κατηγορίες περί συγκάλυψης που του προσάπτει η αντιπολίτευση, επιχειρώντας να τις αποδομήσει. Ο κ. Μητσοτάκης θα αποκρούσει τα όσα λένε τα κόμματα της αντιπολίτευσης, με βασικό επιχείρημα πως στην περίπτωση των Τεμπών η Δικαιοσύνη κινήθηκε με πολύ γρήγορους ρυθμούς σε σχέση με αντίστοιχες τραγωδίες για τις οποίες δεν έχουν αποδοθεί ακόμη ευθύνες. Παράλληλα η κυβέρνηση επισημαίνει πως ο σταθμάρχης έχει ήδη παραδεχθεί το λάθος του και έχει προφυλακιστεί. Ο πρωθυπουργός αναμένεται επίσης να περάσει στην αντεπίθεση και να κατηγορήσει ευθέως την αντιπολίτευση πως δεν κάνει τίποτα άλλο παρά προσπαθεί να καπηλευτεί την τραγωδία για να αποκομίσει πολιτικά οφέλη. Απόδειξη πως τα κόμματα της αντιπολίτευσης τσακώνονται μεταξύ τους για το ποιος θα έχει την πρωτοκαθεδρία στην πρόταση δυσπιστίας, ελπίζοντας στο μέγιστο πολιτικό όφελος.
Την ίδια στιγμή, συνεργάτες του πρωθυπουργού θέτουν στο τραπέζι το ζήτημα του ανασχηματισμού του κυβερνητικού σχήματος, με το κρίσιμο ερώτημα να είναι, στην παρούσα συγκυρία, το εάν ο κυβερνητικός ανασχηματισμός είναι προτιμότερο να γίνει μετά την πρόταση δυσπιστίας και πριν από την ευρωκάλπη ή μετά την επερχόμενη εκλογική αναμέτρηση.
Όπως επισημαίνουν ασφαλείς πηγές, ο πρωθυπουργός αρχικά έδειξε να συζητεί την πιθανότητα οι αλλαγές να γίνουν πριν από την ευρωκάλπη, όμως πλέον το πιο πιθανό ενδεχόμενο είναι ο ανασχηματισμός να γίνει μετά το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών, για να σταλεί πιο δυνατά το μήνυμα της νέας αρχής. Ήδη οι πρώτες σκέψεις για τα καινούργια πρόσωπα που θα περάσουν στο υπουργικό συμβούλιο έχουν γίνει, με τις τελικές αποφάσεις, όπως πάντα, να λαμβάνονται από τον κ. Μητσοτάκη σε «νεκρό» πολιτικό χρόνο.
Οι ίδιες πηγές σημειώνουν, ακόμη, πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης έγινε δέκτης πρότασης από στενούς του συνεργάτες η χώρα να οδηγηθεί σε εθνικές εκλογές είτε μαζί με τις ευρωεκλογές είτε το φθινόπωρο, με στόχο τον μηδενισμό της φθοράς που υφίσταται η κυβέρνηση και την αναβάπτιση της από την ανανέωση της λαϊκής εντολής.
Ωστόσο, πρόκειται για πρόταση που απορρίφθηκε από τον πρωθυπουργό, μια και είναι γνωστή η προσήλωση του στη θεσμική τάξη και στην επιμονή του να ολοκληρώνει την κυβερνητική θητεία.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας