«Δεν θα συγκυβερνήσω με κανένα παράκεντρο. Στο τιμόνι του τόπου θα είναι αυτοί που τους ψηφίζουν οι πολλοί και όχι οι λίγοι ισχυροί. Αν κάποιος εκδότης μεγαλοεπιχειρηματίας έχει πολιτικές βλέψεις, ας εμφανιστεί ανοιχτά στην πολιτική αρένα ο ίδιος. Όχι διά πληρεξουσίων», τόνισε πριν από λίγες ώρες, από το βήμα της Βουλής, ο πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης.
«Το κάθε επιχειρηματικό συμφέρον μπορεί να διεκδικεί ό,τι θέλει. Ακόμα και να πέσει δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση. Η πολιτική οφείλει να το συγκρατεί στο ρόλο του», έσπευσε να συμπληρώσει ο πρωθυπουργός.
Ο επιχειρηματίας, που το επιθυμεί, ας δημιουργήσει δικό του πολιτικό κόμμα, αυτό είναι το κεντρικό μήνυμα της ομιλίας του κ. Μητσοτάκη.
“Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής είχε κάποτε αναρωτηθεί ποιος κυβερνά αυτόν τον τόπο. Η απάντηση έχει δοθεί… Ο κυρίαρχος λαός, και όχι τα φουσκωμένα πορτοφόλια, και αν νομίζουν κάποιοι ότι όλοι και όλα είναι εξαγοράσιμα είναι βαθιά νυχτωμένοι» διεμήνυσε ο πρωθυπουργός
Ήταν ένα μήνυμα ρήξης και σύγκρουσης με μεγαλοεπιχειρηματίες, οι οποίοι επιθυμούν να ασκούν εξουσία δια πολιτικών αντιπροσώπων. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης για μια ακόμα φορά ξεκαθάρισε πως την πολιτική εξουσία την ασκεί η εκλεγμένη κυβέρνηση και ο ίδιος δεν είναι διατεθειμένος να εκχωρήσει μέρος της σε ισχυρούς οικονομικούς παράγοντες.
Δυστυχώς, από τη δεκαετία του 1990, αυτό που ονομάσαμε διαπλοκή καλά κρατεί. Να μη σκαλίζουμε παλιές πληγές, όμως επειδή δεν έκλεισαν, κακοφόρμισαν. Σήμερα, όπως και παλιότερα, επιχειρηματίες προσπαθούν μέσω της πολιτικής εξουσίας να προωθήσουν τα οικονομικά τους συμφέροντα νοθεύοντας τον ανταγωνισμό, ο οποίος στην Ελλάδα, ούτως ή άλλως, νοσεί. Οι μέθοδοι που χρησιμοποιούν αρκετές φορές αλλοιώνουν το πολίτευμά μας στον βαθμό που οι πολιτικοί ηγέτες ενδίδουν στις απαιτήσεις τους.
Τα επόμενα βήματα παρουσιάζουν ενδιαφέρον, δεδομένης της δεσπόζουσας θέσης συγκεκριμένου επιχειρηματία και εκδότη στα μέσα μαζικής ενημέρωσης καθώς και της οικονομικής του δύναμης. Σε τέτοιες περιπτώσεις κάποιοι παρεμβαίνουν για να αποφύγουν μια ενδεχόμενη αντιπαράθεση, αλλά χθες ο πρωθυπουργός ήταν αρκετά επιθετικός. Το ερώτημα είναι αν ο πρωθυπουργός θα φτάσει την αντιπαράθεση στα άκρα.
Κρίσιμο ερώτημα είναι, επίσης, το γιατί συγκεκριμένος εκδότης επέλεξε την αντιπαράθεση και πρόκειται για ένα ερώτημα, το οποίο δεν μπορεί να απαντηθεί χωρίς να γνωρίζουμε όλο το παρασκήνιο. Μάλιστα, το ερώτημα αυτό είναι ακόμη πιο εμφατικό, καθώς δεν στον πολιτικό ορίζοντα δεν υπάρχει αντίπαλο πολιτικό δέος στην κυβέρνηση του κ. Κυριάκου Μητσοτάκη. Αυτό το γνωρίζουν και τα δύο στρατόπεδα. Είναι επίσης πιθανό οι μεγαλοεπιχειρηματίες να υποτίμησαν την αντίδραση του πρωθυπουργού. Θα το μάθουμε ανάλογα με τη στάση που θα κρατήσει στη συνέχεια ο ίδιος ο πρωθυπουργός.
Σε κάθε περίπτωση, ο κ. Μητσοτάκης χθες σήκωσε το γάντι που του έριξαν αντιπολίτευση και μεγαλοεκδότες. Οι 159 ψήφοι κατά της πρότασης δυσπιστίας και το συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας θα δώσουν μια ώθηση στην κυβέρνηση αλλάζοντας την πολιτική ατζέντα, όμως να γνωρίζουν πως το δυστύχημα των Τεμπών θα είναι – με τη μια ή την άλλη μορφή – πάντα παρόν.