Διεθνή

Στις κάλπες η Τουρκία – Το στοίχημα Ερντογάν απέναντι στον Ιμάμογλου

Στις κάλπες η Τουρκία – Το στοίχημα Ερντογάν απέναντι στον Ιμάμογλου

Πηγή Φωτογραφίας: Cnn.com

Η επανάκτηση της Κωνσταντινούπολης και της Άγκυρας θα διευκόλυνε τα σχέδια Ερντογάν για αναθεώρηση του Συντάγματος.

Αύριο, εκατομμύρια ψηφοφόροι στην Τουρκία προσέρχονται στις κάλπες για να εκλέξουν δημάρχους και διοικητικούς υπαλλήλους στις τοπικές εκλογές, οι οποίες αναμένεται να καθορίσουν το μελλοντικό πολιτικό τοπίο της χώρας με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να επιδιώκει να ξανακερδίσει βασικές πόλεις που έχασε πριν από πέντε χρόνια.

Τα αποτελέσματα αναμένεται να κριθούν εν μέρει από τα οικονομικά δεινά που οφείλονται στον αχαλίνωτο πληθωρισμό και εν μέρει από τις επιλογές των Κούρδων και Ισλαμιστών ψηφοφόρων που ζυγίζουν τις επιδόσεις της κυβέρνησης και τις ελπίδες τους για πολιτική αλλαγή.

Κορυφαίο ενδιαφέρον εκδηλώνεται για τον δήμο Κωνσταντινούπολης.

Ντέρμπι με φαβορί στην Κωνσταντινούπολη

Πιο ειδικά, στις τελευταίες τοπικές εκλογές που διεξήχθησαν το 2019, μια ενωμένη αντιπολίτευση κέρδισε τους δήμους της πρωτεύουσας Άγκυρας και του εμπορικού κόμβου της Κωνσταντινούπολης, τερματίζοντας τη 25ετή κυριαρχία του κυβερνώντος κόμματος στις πόλεις.

Η απώλεια της Κωνσταντινούπολης ήταν ένα σημαντικό πλήγμα για τον Ερντογάν, ο οποίος ξεκίνησε την πολιτική του καριέρα ως δήμαρχος της μητρόπολης των σχεδόν 16 εκατομμυρίων κατοίκων το 1994.

Ο Ερντογάν όρισε τον Μουράτ Κουρούμ, έναν 47χρονο πρώην υπουργό αστικοποίησης και περιβάλλοντος, για να είναι υποψήφιος εναντίον του νυν δήμαρχου, Εκρέμ Ιμάμογλου – ενός δημοφιλούς πολιτικού από το κεντροαριστερό Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα ή CHP. Ο Ιμάμογλου έχει προβάλλεται ως το αντίπαλο δέος του Ερντογάν και ως πιθανός υποψήφιος για την προεδρία στις εκλογές του 2028.

Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δείχνουν μια σταθερή άνοδο του Εκρέμ Ιμάμογλου, όπως ενημερώνει το διεθνές δίκτυο Deutsche Welle. Μάλιστα, δημοσιογραφικές πηγές ανέφεραν σήμερα ότι σε εσωτερική δημοσκόπηση του ΑΚΡ ο Ιμάμογλου προηγείται του Κουρούμ κατά 5,3 μονάδες, μετά την κατανομή των αναποφάσιστων. Μία νίκη του Ιμάμογλου φαίνεται τώρα πιο πιθανή από τους δημοσκόπους, αν και οι ίδιοι δημοσκόποι έπεσαν τραγικά έξω στις περσινές εκλογές. Ωστόσο, μία νίκη του νυν δημάρχου θα τον αναδείκνυε ως τον μόνο που νίκησε τον Ερντογάν για δεύτερη φορά αλλά και ως τον φυσικό ηγέτη του ΡΛΚ, πράγμα όμως που σε μεταγενέστερη φάση ίσως θα προκαλούσε πρόβλημα στην ενότητα του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Μια νίκη του Ιμάμογλου θα αναζωογονήσει την αντιπολίτευση, δήλωσε ο πολιτικός επιστήμονας Μπερκ Έσεν του Πανεπιστημίου Σαμπάντσι. “Εάν ο υποψήφιος της αντιπολίτευσης μπορέσει να κερδίσει στην Κωνσταντινούπολη, τότε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα μπορέσει να αποκτήσει επαρκή δύναμη για να αμφισβητήσει τον Ερντογάν τα επόμενα χρόνια”, είπε.

Αυτό ήταν άλλωστε το μήνυμα που προσπάθησε να περάσει ο Ιμάμογλου κατά την προεκλογική του εκστρατεία.

“Η μοίρα της Τουρκίας είναι στα χέρια σας”, είπε ο Ιμάμογλου σε έκκληση προς τους νεαρούς Τούρκους στην Κωνσταντινούπολη. “Μπορείτε να αλλάξετε ό,τι πάει στραβά στην Τουρκία με μια ψήφο”.

Το πολιτικό σχέδιο του Ερντογάν

Από την πλευρά του, ο Ερντογάν, ο οποίος βρίσκεται στην εξουσία ως πρωθυπουργός και στη συνέχεια ως πρόεδρος για περισσότερες από δύο δεκαετίες, δεν ρισκάρει και διοργανώνει προεκλογικές συγκεντρώσεις σε όλη τη χώρα για υποψήφιους δημάρχους.

Αναλυτές της γείτονος χώρας υποστηρίζουν πως η ανάκτηση της Κωνσταντινούπολης και της Άγκυρας και μια ισχυρή παρουσία στις δημοσκοπήσεις θα εδραιώσει την αποφασιστικότητα του Ερντογάν να εισαγάγει ένα νέο Σύνταγμα. που θα του επιτρέψει να κυβερνήσει μετά το 2028, όταν λήγει η τρέχουσα θητεία του. Το ισχύον Σύνταγμα προβλέπει το πολύ δύο θητείες στην προεδρία και υπενθυμίζεται ότι ο 70χρονος Ερντογάν διεκδίκησε πέρυσι μια τρίτη θητεία με τυπικό τρόπο, καθώς μεταπήδησε στην προεδρία το 2018 και η πρώτη του θητεία διεξήχθη με το παλιό σύστημα, όπως αυτό είναι κατοχυρωμένο στον καταστατικό χάρτη της χώρας.

Ο Ερντογάν και οι σύμμαχοί του δεν διαθέτουν επί του παρόντος αρκετές έδρες στο κοινοβούλιο για να θεσπίσουν ένα νέο σύνταγμα, αλλά μια άλλη εκλογική νίκη θα μπορούσε να έχει αντίκτυπο που θα έκανε ορισμένους βουλευτές της αντιπολίτευσης να αλλάξουν στρατόπεδο, λένε αναλυτές.

Νωρίτερα αυτό το μήνα, ο Ερντογάν δήλωσε ότι οι εκλογές της Κυριακής θα είναι οι τελευταίες του υπό το ισχύον Σύνταγμα. Οι επικριτές χαρακτήρισαν τα σχόλιά του ως τέχνασμα για να κερδίσει ψήφους υποστήριξης από πολίτες που μαστίζονται από την οικονομική κρίση και ως στρατηγική πίεσης για συνταγματική μεταρρύθμιση.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments