Μαξίμου: Το παρασκήνιο της κρίσης – Ποιοι αναβαθμίζονται
Πηγή Φωτογραφίας: ΜΕΓΑΡΟ ΜΑΞΙΜΟΥ (ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ EUROKINISSI)
Μία τριήμερη κοινοβουλευτική συζήτηση στη Βουλή, μέσα σε έντονα συγκρουσιακό κλίμα μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης, στην σκιά της τραγωδίας των Τεμπών, με την πρόταση δυσπιστίας να καταψηφίζεται με 159 «όχι», χωρίς δηλαδή καμία κυβερνητική διαρροή (158), αλλά και με την ψήφο του ανεξάρτητου βουλευτή Χάρη Κατσιβαρδά, σφράγισε την προηγούμενη εβδομάδα.
Ωστόσο, οι αιφνίδιες παραιτήσεις δύο κορυφαίων υπουργών της κυβέρνησης, του υπουργού Επικρατείας Σταύρου Παπασταύρου και του υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ και επικεφαλής της Γενικής Γραμματείας του Πρωθυπουργού Γιάννη Μπρατάκου, προκάλεσαν κυβερνητικό μούδιασμα, με τον πρωθυπουργό να επιχειρεί να στείλει μήνυμα αποφασιστικότητας «σβήνοντας» ό,τι προκαλεί ρήγμα στο κυβερνητικό αφήγημα.
Αιτία στάθηκε η παρουσία δύο υπουργών στο σπίτι γνωστού επιχειρηματία πριν από λίγες ημέρες, ενώ το δημοσίευμα του “Βήματος” για τις συνομιλίες την κρίσιμη ώρα του θανατηφόρου δυστυχήματος στα Τέμπη, που είχε ήδη προκαλέσει πολιτικό σεισμό, προξένησε την έντονη αντίδραση του Μεγάρου Μαξίμου. Ο Νίκος Ανδρουλάκης επεσήμανε ότι ο τίτλος και το δημοσίευμα ήταν παραπλανητικά, επιχειρώντας να αναπτύξει σχετικές κατηγορίες.
Το μεσημέρι της Πέμπτης ο πρωθυπουργός είχε σειρά προσωπικών συναντήσεων με τους κ.κ. Σταύρο Παπασταύρου και Γιάννη Μπρατάκο και αποφάσισε να τους αποπέμψει από την κυβέρνηση, προκειμένου να εκτονωθεί η κατάσταση που είχε δεχθεί έντονα πυρά από την αντιπολίτευση για το θέμα. Ωστόσο, η χρονική στιγμή της ανακοίνωσης της παραίτησης ήταν λίγο πριν από το τέλος της κοινοβουλευτικής συζήτησης και πριν ανέβει στο βήμα ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Αργά το βράδυ της Πέμπτης, όταν ολοκληρώθηκε η ψηφοφορία για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης και ο πρωθυπουργός ετοιμαζόταν να αποχωρήσει από τη Βουλή, ρωτήθηκε από δημοσιογράφους για την παραίτηση των συνεργατών του, στην οποία απάντησε με ικανοποίηση: «Τα είπα όλα στην ομιλία μου, δεν έχω να προσθέσω τίποτα περισσότερο. Προχωράμε», επιχειρώντας να μην δώσει άλλη έκταση στο θέμα.
Όσον αφορά τις παραιτήσεις, κυβερνητικές πηγές δήλωσαν ότι και οι δύο άνδρες ανέλαβαν με θάρρος την ευθύνη, αλλά αυτό δεν ακυρώνει τα προηγούμενα ολισθήματά τους ή την προσωπική τους σχέση με τον πρωθυπουργό.
Ο πρωθυπουργός δεν πρόκειται να πάρει βεβιασμένες αποφάσεις για την αντικατάσταση των δύο στενών συνεργατών του και ενώ η σύνθεση του πρωινού καφέ αλλάζει, δεδομένου ότι και ο διευθυντής του Γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού Δημήτρης Τσιόδρας είναι και επίσημα υποψήφιος ευρωβουλευτής. Αυτό που τονίζουν κυβερνητικές πηγές είναι ότι το Μαξίμου θα προχωρήσει σε εσωτερική αναδιάταξη δυνάμεων και όχι ανασχηματισμό. Σύμφωνα, επίσης, με τις ίδιες πηγές αποκλείεται το ενδεχόμενο να μετακινηθεί στο Μαξίμου ο γενικός γραμματέας της Βουλής Γιώργος Μυλωνάκης.
Έτσι, οι αρμοδιότητες των δύο υπουργών αναμένεται να μοιραστούν στα υπόλοιπα στελέχη του κυβερνητικού επιτελείου. Συνεπώς, θα γίνουν εσωτερικές αλλαγές, με τον υπουργό Επικρατείας Μάκη Βορίδη να «μετακομίζει» –όπως όλα δείχνουν– στο Μέγαρο Μαξίμου αναλαμβάνοντας μέρος των αρμοδιοτήτων του Σταύρου Παπασταύρου, και ειδικά το νομοθετικό έργο που είχε υπό την εποπτεία του. Παράλληλα, ο υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος και ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ Θανάσης Κοντογεώργης αναμένεται να «τρέξουν» περισσότερο το επόμενο διάστημα, ενώ αυξάνονται τα καθήκοντα και για τους Θανάση Νέζη, στενό σύμβουλο του πρωθυπουργού, και Μιχάλη Μπεκίρη, διευθυντή του Γραφείου του Πρωθυπουργού στη Βόρεια Ελλάδα. Ζητούμενο είναι αν θα γίνουν αλλαγές και στον τρόπο λειτουργίας του κυβερνητικού σχήματος. Είναι κάτι που συζητείται.
Επισημαίνεται στο σημείο αυτό ότι οι Άκης Σκέρτσος, Αριστοτελία Πελώνη, Αλέξης Πατέλης, Χρήστος Ζωγράφος και Γιώργος Ευθυμίου είναι οι πέντε συνεργάτες του πρωθυπουργού οι οποίοι από το 2019, και παρά τις μεγάλες αλλαγές που έχουν γίνει στο Μέγαρο Μαξίμου, παραμένουν εντός του νεοκλασικού κτιρίου. Εξαιρούνται βέβαια οι… μόνιμοι συνεργάτες του κ. Μητσοτάκη: η Κύρα Κάππη, που κλείνει μία δεκαετία στο πλευρό του, και φυσικά ο Θανάσης Νέζης, που είναι μαζί του από το 2004 και τώρα, μετά την παραίτηση Μπρατάκου, αναμένεται να επωμιστεί επιπλέον βάρος από αυτό που ήδη είχε, στον εκλογικό αγώνα της Ν.Δ.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας