Οι κατηγορίες της Ρωσίας κατά της Δύσης ανησυχούν τα κράτη της Ανατολικής Ευρώπης
Πηγή Φωτογραφίας: European flags are diplayed at the European Parliament in Strasbourg, France November 24, 2021. Julien Warnand/Pool via REUTERS
Οι κατηγορίες της Ρωσίας κατά της Δύσης ανησυχούν ιδιαίτερα τα κράτη της Ανατολικής Ευρώπης. Οι τρεις χώρες της Βαλτικής, αλλά και η συνορεύουσα με τη Λευκορωσία του φιλορώσου Λουκασένκο Πολωνία, όπως και η Μολδαβία, που έχει στην ανατολική πλευρά της το αγκάθι της αυτοανακηρυγμένης ως ανεξάρτητης και κατοικημένης από Ρώσους Υπερδνειστερίας, βρίσκονται όλες σε «γραμμή πυρός».
Οι χώρες της Βαλτικής
Είναι η πιο καυτή περιοχή αυτή, έγραψε η Corriere della Sera, και όλο το ΝΑΤΟ συμμετέχει άμεσα στη διασφάλιση της ασφάλειάς της. Μάλιστα και η Σουηδία προτίθεται να στείλει στρατεύματά της στην περιοχή αυτή. Μεταξύ Ταλίν, Ρίγας, Βίλνιους και Μόσχας υπάρχουν συνεχείς αντεγκλήσεις και τριβές, οι οποίες έχουν πλούσιο ιστορικό υπόβαθρο. Το Κρεμλίνο θυμάται πάντα (και υπενθυμίζει σε όλους) ότι οι βαλτικές χώρες ήταν τμήμα της Ρωσικής Αυτοκρατορίας και της Σοβιετικής Ενωσης, με ένα διάλειμμα κατά τον Μεσοπόλεμο (από το 1920 και μέχρι τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο).
Εκεί ζουν σήμερα εκατοντάδες χιλιάδες Ρώσοι. Ετσι, οι χώρες της Βαλτικής είναι ιδιαίτερα καχύποπτες και επιθετικές, μάλιστα ανακήρυξαν τη Ρωσία «τρομοκρατική χώρα» μετά την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία. Στο εσωτερικό τους εφαρμόζουν μέτρα απολύτως αντιρωσικά, όπως είναι η κατάργηση της ρωσικής γλώσσας από την εκπαίδευση, ενώ έχουν αναθεωρήσει ακόμη και την Ιστορία του Β’ ΠΠ και έχουν αποκαταστήσει τους συμπατριώτες τους που στελέχωσαν τα γερμανικά Βάφεν Ες Ες. RΠάνω σε αυτά πατάει η Ρωσία και ομιλεί περί «υπεράσπισης των Ρώσων που διώκονται» στις τρεις Δημοκρατίες της Βαλτικής. Αυτές οι κατηγορίες μπορεί να αποτελέσουν λόγο στρατιωτικής επέμβασης, σχολίασαν οι Ιταλοί, όμως η ενίσχυση της παρουσίας του ΝΑΤΟ εκεί καθιστά δύσκολη την υλοποίηση αυτού του σεναρίου.
Πολωνία και Σουβάλκι
Η εχθρότητα της Πολωνίας με τη Ρωσία έχει παρελθόν. Τα τελευταία χρόνια, μία από τις μεγάλες διαμάχες τους αφορούσε τη συντριβή του προεδρικού αεροσκάφους, το 2010, το οποίο συνετρίβη λόγω κακοκαιρίας ενώ πετούσε στο Σμολένσκ της Ρωσίας. Μια εξεταστική επιτροπή συνέχισε για χρόνια να αναζητεί στοιχεία για την ανάμειξη της Μόσχας. Φυσικά, η Ιστορία έχει καταγράψει το μεγαλύτερο αγκάθι, τη διαίρεση της χώρας από τους Γερμανούς και τους Σοβιετικούς, το 1939, σύμφωνα με το «μυστικό πρωτόκολλο» του γερμανοσοβιετικού Συμφώνου Μη Επιθέσεως («Σύμφωνο Μολότοφ-Ρίμπεντροπ»). Σημείο τριβής μεταξύ Πολωνίας, ΝΑΤΟ και Ρωσίας σήμερα μπορεί να γίνει ο λεγόμενος Διάδρομος Σουβάλκι, ο οποίος ενώνει την Πολωνία με τη Λιθουανία, συγχρόνως όμως αποκόπτει τη Λευκορωσία από τον ρωσικό θύλακα του Καλίνινγκραντ. Η εκτίμηση των Ιταλών είναι ότι εκεί μπορεί να εκδηλωθεί κάποια χερσαία επίθεση. Από το έδαφος της Λευκορωσίας, κατά κύριο λόγο.
Υπερδνειστερία
Η Υπερδνειστερία τύποις αποτελεί τμήμα της Μολδαβίας στα σύνορα με την Ουκρανία, το οποίο όμως είναι de facto ανεξάρτητο από το 1990 και κατοικείται από Ρώσους. Αν ο ρωσικός στρατός καταλάβει την Οδησσό, τότε μπορεί να επεκταθεί και στην Υπερδνειστερία. Προς το παρόν εκεί σταθμεύουν 2.500 ρώσοι φαντάροι ως στρατεύματα «ειρηνικής αποστολής». Η Μολδαβία τα θεωρεί παράνομα, ζητεί την απόσυρσή τους και την αντικατάστασή τους από διεθνείς δυνάμεις. Επίσης η Μολδαβία, από τον περασμένο Ιανουάριο, έχει μπλοκάρει τις εξαγωγές από την Υπερδνειστερία προς την Ευρώπη, κάτι που η Ρωσία θεωρεί πρόκληση. Οι ίδιοι οι κυβερνώντες στην Υπερδνειστερία, πάντως, έχουν δηλώσει ότι δεν σχεδιάζουν να ζητήσουν την ένταξή τους στη Ρωσική Ομοσπονδία και δεν επιθυμούν να εμπλακούν σε καμία σύγκρουση, κατέληξε η Corriere. Πηγή: Protagon.gr
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας