Πολιτική

Σκρέκας: Στόχος οι δαπάνες για έρευνα και καινοτομία να φτάσουν το 3% του ΑΕΠ

Ο στόχος μας είναι να μετασχηματίσουμε την Ελλάδα σε έναν κόμβο καινοτομίας, διπλασιάζοντας τις συνολικές δαπάνες για έρευνα και καινοτομία από 1,5% του ΑΕΠ, που είναι σήμερα, στο 3% του ΑΕΠ τα επόμενα 5 έως 7 χρόνια», εξήγησε.

Το κυβερνητικό σχέδιο στήριξης της έρευνας και της καινοτομίας με στόχο οι συνολικές ετήσιες δαπάνες να φθάσουν στο 3% του ΑΕΠ ανέπτυξε ο υπουργός Ανάπτυξης Κώστας Σκρέκας, μιλώντας στο 18ο Πολυσυνέδριο «Καινοτομία & Ανάπτυξη», που διοργάνωσε το ka-business.gr.

«Το 2023 έως το 2025 έχουμε στοχεύσει να διοχετεύσουμε σε δράσεις καινοτομίας 1,2 δισεκατομμύρια ευρώ από τη γενική γραμματεία Ερευνας και Καινοτομίας. Αυτή την περίοδο εκπονούμε την Εθνική Στρατηγική για την Καινοτομία και το φθινόπωρο θέλουμε να το έχουμε ολοκληρώσει, ώστε να το θέσουμε σε δημόσια διαβούλευση», ανέφερε, σημειώνοντας πως το τελικό σχέδιο θα κατατεθεί προς ψήφιση στη Βουλή. «Ο στόχος μας είναι να μετασχηματίσουμε την Ελλάδα σε έναν κόμβο καινοτομίας, διπλασιάζοντας τις συνολικές δαπάνες για έρευνα και καινοτομία από 1,5% του ΑΕΠ, που είναι σήμερα, στο 3% του ΑΕΠ τα επόμενα 5 έως 7 χρόνια», εξήγησε.

Το νέο «Ερευνώ- Καινοτομώ» Σε ό,τι αφορά τα κονδύλια που πρόκειται να διατεθούν το επόμενο διάστημα ο κ. Σκρέκας ανέφερε: «Θα διοχετεύσουμε 403 εκατομμύρια ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης σε εστιασμένες δράσεις καινοτομίας τα επόμενα τρία χρόνια, 207 εκατομμύρια για την αναβάθμιση ερευνητικών υποδομών -και το ΕΚΕΤΑ παίρνει ένα σημαντικό κομμάτι από εκεί-, 139 εκατομμύρια ευρώ σε βασική και εφαρμοσμένη έρευνα, 3 εκατομμύρια ευρώ για την αναβάθμιση της πλατφόρμας ”Elevate Greece”, 25 εκατομμύρια ευρώ σε 36 ερευνητικά έργα που έχουν αξιολογηθεί με υψηλή βαθμολογία στο ”Ερευνώ- Καινοτομώ” και δεν είχαν ενταχθεί λόγω των δημοσιονομικών περιορισμών το προηγούμενο διάστημα». Remaining Time-0:00 Fullscreen Mute Σχετικά με τον νέο κύκλο του προγράμματος «Ερευνώ- Καινοτομώ», γνωστοποίησε ότι θα διατεθούν 300 εκατομμύρια ευρώ, εκτιμώντας ότι «θα ανοίξει τον Απρίλιο, για να υποδεχθεί αιτήσεις για δράσεις σε τέσσερις τομείς». Ενίσχυση επιμελητηρίων Περαιτέρω, ο υπουργός αναφέρθηκε σε δράσεις ενίσχυσης των επιμελητηρίων και αναβάθμισης των κέντρων μεταφοράς τεχνολογίας.

«Θέλουμε σε κάθε Επιμελητήριο της χώρας να δημιουργηθεί μία θερμοκοιτίδα, ένα κέντρο προώθησης επιχειρηματικότητας και καινοτομίας με χρήματα τα οποία προέρχονται από το ΕΣΠΑ αλλά και το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, έτσι ώστε τα Επιμελητήρια να παίξουν τον ρόλο που θέλουμε στην καινοτομία. Αναβαθμίζουμε και ενισχύουμε τα κέντρα Μεταφοράς Τεχνολογίας, τον ΟΒΙ, τον Οργανισμό Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας που ονομάστηκε και Καινοτομίας, ΟΒΙΚ. Θέλουμε και δημιουργούμε ένα εθνικό κέντρο ικανοτήτων, ένα εθνικό Innovation Agency, ώστε μέσα από εκεί να δικτυώνονται όλα τα κέντρα καινοτομίας που δημιουργούνται και να συντονίζονται, όταν κάποιος επενδυτής από την αγορά, ένας επιχειρηματίας θέλει να δει στο προϊόν που παράγει τι έρευνα γίνεται».

Οι δείκτες Ο κ. Σκρέκας παρουσιάζοντας τους σχετικούς δείκτες σημείωσε ότι οι επενδύσεις στην έρευνα στη χώρα μας ξεπέρασαν τα 3 δισ. το 2022. «Οι ετήσιες κρατικές δαπάνες για έρευνα και ανάπτυξη στην Ελλάδα ανήλθαν στα 1,6 δισ. το 2022, αυξήθηκαν 51% σε σχέση με το 2018 και 116% σε σχέση με το 2012, όπου είχε διατεθεί λιγότερο από μισό δισεκατομμύριο. Το 2022, μόνο στις επιχειρήσεις πραγματοποιήθηκαν δαπάνες για έρευνα και ανάπτυξη -όχι δημόσιες δαπάνες, όχι δημόσιες επενδύσεις- ύψους 1,5 δισ. ευρώ, αύξηση 22% σε σχέση με το 2021.

Δηλαδή μόνο οι επιχειρήσεις το 2022 επένδυσαν στην καινοτομία όσο όλοι οι φορείς συνολικά το 2015, που σημαίνει ότι και οι επιχειρήσεις αντιλαμβάνονται ότι μόνο μέσα από την καινοτομία και την παραγωγή προϊόντων προστιθέμενης αξίας μπορούν να προχωρήσουν μπροστά», είπε, προσθέτοντας ότι η Ελλάδα «για έρευνα και ανάπτυξη από το 2012 στο 2022 και σε απόλυτους αριθμούς είναι η έβδομη σε ό, τι αφορά τις δαπάνες, με 1,5% του ΑΕΠ το 2022 από 0,92% του ΑΕΠ το 2015». Αλμα των start-ups Σε ό,τι αφορά τις νεοφυή επιχειρηματικότητα ο κ. Σκρέκας σημείωσε ότι «σημειώνουμε αλλεπάλληλα ρεκόρ στην προσέλκυση επενδύσεων την τελευταία πενταετία. Η αξία των ελληνικών των ελληνικών start-ups από 1,1 δισεκατομμύριο ευρώ το 2017 έχει οκταπλασιαστεί, ξεπερνώντας τα 8,2 δισεκατομμύρια ευρώ ήδη το 2022.

Το 17%, δηλαδή 141 start-ups, βρίσκονται στις περιφέρειες της Μακεδονίας. Οι 120 είναι στη Θεσσαλονίκη […] Το 2023 σημειώθηκαν 11 εξαγορές νεοφυών επιχειρήσεων, κάποιες εκ των οποίων ξεπέρασαν σε αξία τα 100 εκατομμύρια ευρώ, μία και στη Θεσσαλονίκη πρόσφατα. Το 2023 13 ενεργά ελληνικά venture capitals με συνολικά κεφάλαια ύψους 545 εκατομμυρίων ευρώ επένδυσαν σε 62 εταιρείες νεοφυείς και κάλυψαν το 85% του συνολικού όγκου των συμφωνιών». Το τεχνολογικό πάρκο Thessintec Αναφερόμενος στο Thessintec ο κ. Σκρέκας υπογράμμισε ότι «θα καταστεί το πρώτο ελληνικό κέντρο καινοτομίας τέταρτης γενιάς, θα συγκαταλέγεται μεταξύ των μεγαλύτερων τεχνολογικών πάρκων της Ευρώπης και ίσως είναι πρώτη φορά που τόσα μέλη του ελληνικού οικοσυστήματος -και όχι μόνο- θα συμμετέχουν ενεργά στη στρατηγική της ανάπτυξης της χώρας μας η οποία θα εδράζεται στην καινοτομία».  Μικρή ανατροπή στον σχεδιασμό του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και της ΑΑΔΕ, έφερε η συζήτηση στη Βουλή της πρότασης δυσπιστίας, που μετέφερε χρονικά την κατάθεση και ψήφιση του φορολογικού νομοσχεδίου. Έτσι σύμφωνα με τα νέα δεδομένα, το επόμενο Σαββατοκύριακο 6 και 7 Απριλίου, θα αναρτηθούν τα νέα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ που θα αφορούν περίπου επτά εκατ. Μετά το πρώτο 10ήμερο του Απριλίου θα ανοίξει η ηλεκτρονική πλατφόρμα για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων για τα εισοδήματα που αποκτήθηκαν το 2023.

Ο αρχικός σχεδιασμός προέβλεπε ότι τα μεν εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ θα είχαν αναρτηθεί μέσα στο τρέχον Σαββατοκύριακο και στη συνέχεια θα ακολουθούσε το άνοιγμα της πλατφόρμας για τις φορολογικές δηλώσεις. Ειδικά για τον ΕΝΦΙΑ, η αλλαγή του χρονοδιαγράμματος έχει να κάνει με το γεγονός ότι για την ανάρτηση των φετινών εκκαθαριστικών καθώς για την έκδοσή τους απαιτείται η ψήφιση της τροπολογίας που έχει κατατεθεί στη Βουλή με την οποία παρέχεται απαλλαγή από τον φόρο ακινήτων και για το 2024 στους σεισμόπληκτους της Κρήτης. Η εν λόγω διάταξη θα είχε ψηφιστεί κανονικά μέσα στην περασμένη εβδομάδα εάν δεν είχε μεσολαβήσει η πρόταση δυσπιστίας. Πάντως, η προθεσμία πληρωμής της πρώτης από τις 11 μηνιαίες δόσεις του φόρου δεν αλλάζει και θα πρέπει να γίνει μέχρι τις 30 Απριλίου 2024. Παράλληλα, με άλλη διάταξη της εν λόγω τροπολογίας, προβλέπεται έκπτωση φόρου 3% για τα φυσικά πρόσωπα τα οποία θα εξοφλήσουν εφάπαξ τον φόρο εισοδήματος. Συγκεκριμένα, «όταν ο φόρος εισοδήματος φυσικών προσώπων φορολογικού έτους 2023, καταβάλλεται εφάπαξ μέχρι την καταληκτική ημερομηνία καταβολής της πρώτης δόσης, παρέχεται στο συνολικό ποσό του φόρου και των συμβεβαιούμενων με αυτόν οφειλών, έκπτωση 3%».

Συγκεκριμένα η τροπολογία προβλέπει τα εξής: Η καταβολή του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων, φορολογικού έτους 2023, πραγματοποιείται σε οκτώ (8) ισόποσες μηνιαίες δόσεις, από τις οποίες η πρώτη καταβάλλεται μέχρι την 31η Ιουλίου 2024 και η καθεμία από τις επόμενες μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα των επτά επόμενων μηνών. Αν η καταληκτική προθεσμία υποβολής της δήλωσης παρατείνεται σε ημερομηνία μεταγενέστερη της καταληκτικής ημερομηνίας καταβολής της πρώτης δόσης, οι δύο (2) πρώτες δόσεις καταβάλλονται μέχρι την καταληκτική ημερομηνία της δεύτερης δόσης. Η καταβολή του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων, φορολογικού έτους 2023, που συμμετέχουν σε νομικά πρόσωπα και νομικές οντότητες που τηρούν απλογραφικά βιβλία, γίνεται σε έξι (6) ισόποσες μηνιαίες δόσεις, από τις οποίες η πρώτη καταβάλλεται μέχρι την 30η Σεπτεμβρίου 2024 και η καθεμία από τις επόμενες μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα των πέντε (5) επόμενων μηνών. Όταν ο Φόρος εισοδήματος φυσικών προσώπων φορολογικού έτους 2023, καταβάλλεται εφάπαξ μέχρι την καταληκτική ημερομηνία καταβολής της πρώτης δόσης, παρέχεται στο συνολικό ποσό του φόρου και των συμβεβαιούμενων με αυτόν οφειλών, έκπτωση 3%. Η έκπτωση δεν καταλαμβάνει τα φυσικά πρόσωπα που έχουν υπαχθεί στην εναλλακτική φορολόγηση του άρθρου 5Β.

Η καταβολή του Φόρου εισοδήματος των νομικών προσώπων και των νομικών οντοτήτων για τα εισοδήματα του Φορολογικού έτους 2023, με εξαίρεση τα νομικά πρόσωπα και τις νομικές οντότητες, που έχουν λυθεί ή έχουν τεθεί υπό εκκαθάριση, πραγματοποιείται σε οκτώ (8) ισόποσες μηνιαίες δόσεις, από τις οποίες η πρώτη καταβάλλεται μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα του επόμενου μήνα από την καταληκτική ημερομηνία υποβολής της δήλωσης, και οι υπόλοιπες επτά μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα των επτά (7) επόμενων μηνών. Αν η καταληκτική προθεσμία υποβολής της δήλωσης παρατείνεται σε ημερομηνία μεταγενέστερη της καταληκτικής ημερομηνίας καταβολής της πρώτης δόσης, οι δύο (2) πρώτες δόσεις καταβάλλονται μέχρι την καταληκτική ημερομηνία καταβολής της δεύτερης δόσης. Τέλος, με την ίδια τροπολογία μονιμοποιείται η απαλλαγή από το τέλος επιτηδεύματος για τους αγρότες και αλιείς.

Συγκεκριμένα, εξαιρούνται από την υποχρέωση καταβολής του τέλους επιτηδεύματος οι αγρότες κανονικού καθεστώτος, για τους οποίους έχουν παρέλθει τα πρώτα πέντε έτη από την ημερομηνία τήρησης βιβλίων και ένταξής τους στο κανονικό καθεστώς ΦΠΑ, καθώς και οι αλιείς της παράκτιας αλιείας, που εκμεταλλεύονται, είτε ατομικά είτε με τη μορφή συμπλοιοκτησίας ή κοινωνίας αστικού δικαίου, αλιευτικά σκάφη μέχρι 12 μέτρα, μεταξύ καθέτων.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο